Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Hematokela pluća

Medicinski stručnjak članka

Internist, pulmolog
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 04.09.2021

S traumatskim oštećenjem plućnog tkiva sa očuvanim integritetom visceralne pleure, može doći do plućne hematokele. Ovu patologiju prate bolovi u prsima, otežano disanje, a ponekad i hemoptiza.

Uzroci plućna hematokela

Pluća su oštećena zbog mehaničkog naprezanja na području prsa. To može biti tup udarac ili učinak udarnog vala na područje prsa. Najčešća ozljeda posljedica je prometne nesreće u kojoj vozač ima modrice na upravljaču na prsima.

Patogeneza

Tijekom snažnog udarca u područje prsnog koša, njegov potporni okvir je oštećen: rebra se savijaju, oštećujući plućno tkivo, ozlijeđujući vaskulaturu. Kao rezultat toga, parenhim pluća curi krvlju. Na pozadini povećanja intratorakalnog tlaka, puknuća interalveolarnih pregrada nastaju elementi slični cisti koji su ispunjeni krvlju: ovo je hematokela. Zbog sile protiv udara, slični elementi pojavljuju se s druge strane. Područja pluća zasićena krvlju postaju manje elastična, što negativno utječe na izmjenu plinova i dovodi do sve većeg nedostatka kisika. [1]

Simptomi plućna hematokela

Klinička slika patologije može biti različita, ovisno o opsegu oštećenja. U relativno blagim slučajevima, pacijenti prijavljuju samo blagu bol u prsima na zahvaćenoj strani. Bol se nastoji pojačati tijekom dubokog daha, pokreta tijela. [2]

Ako je prisutan simptom poput hemoptize, to ukazuje na umjereno do teško oštećenje. Ostale specifične značajke uključuju sljedeće:

  • sve veće poteškoće u disanju;
  • kardiopalmus;
  • hipotenzija;
  • bljedilo pa čak i cijanoza kože;
  • vanjski hematomi i modrice.

Komplikacije i posljedice

Ograničena površinska hematokela pluća može se pojaviti bez posebnih posljedica. Umjerena i teška patologija može se zakomplicirati posttraumatskom upalom pluća, stvaranjem pneumofibroznih zona. [3]

Tko se može obratiti?

Prevencija

Prevencija komplikacija sastoji se u pravodobnom liječenju pacijenta u zdravstvenoj ustanovi i pridržavanju preporuka liječnika.


Portal iLive ne pruža medicinske savjete, dijagnozu ili liječenje.
Informacije objavljene na portalu služe samo kao referenca i ne smiju se koristiti bez savjetovanja sa stručnjakom.
Pažljivo pročitajte pravila i pravila web-lokacije. Također možete kontaktirati nas!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Sva prava pridržana.