^

Zdravlje

A
A
A

Galactocele

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Galaktocel je jedan od problema koji se mogu pojaviti kod majke ili žene koja se brine tijekom razdoblja nakon dojenja. Uz hipogalaktiju, mastitis i stagnaciju mlijeka, galaktocel je jedno od vodećih mjesta u incidenciji žena u razdoblju dojenja. Taj se problem pojavljuje kod mnogih žena, ali nije tako često dijagnosticiran. Ponekad je galaktocel otkriven čak i kada se pojave komplikacije. Zato trebate znati o tom problemu i spriječiti ga unaprijed.

trusted-source[1], [2]

Uzroci galactocele

Galactocele - benigna formacija, unutar njega je obložena epitelom mliječnih kanala i sadrži mlijeko. U svojoj strukturi, galaktocel je cista koju čini prošireni mliječni kanal. Često se razvija kod žena koje aktivno dojče, ali mogu također nastati tijekom trudnoće ili nekoliko mjeseci nakon zaustavljanja hranjenja. Stoga je prilično teško utvrditi točan uzrok galaktocela, a svaki se slučaj mora analizirati pojedinačno.

Glavni uzroci galaktocela variraju i ovise o uvjetima i točnosti hranjenja. Ako je period laktacije normalan, beba sranje svu mlijeko, ili je mlijeko pravilno dekantirana od strane žene, tada se ne bi trebalo pojaviti nikakvi problemi. Češće se pojavljuje galaktocel kod žena koje su imale problema s laktacijom druge vrste - stagnirajuće mlijeko, mastitis.

Galaktocel se može formirati zbog ozljeda koje ostavljaju ožiljke na mliječnim kanalima i ometaju odljeva mlijeka. Također, prepreke za odljev mlijeka mogu se pojaviti nakon ranijih zaraznih procesa, na primjer nakon mastitisa. Tada nastaje ožiljak tkiva kanala. Ponekad, ako nema očitih uzroka galaktocela, oni imaju tendenciju vjerovati da je odljev mlijeka uzrokovan zakretanjem samog mlijeka u kanalu. To se ne može povezati s određenim čimbenikom, tako da oni imaju tendenciju specifičnosti pohrane masti mlijeka.

S obzirom na činjenicu da galactocele formiran nisu sve žene, jedan od uzroka ili predisponirajućih čimbenika, naravno, to je nepravilno njegu dojke, oslabljen proces hranjenja, bradavica pukotine, nagle hormonalne promjene. Hormoni, začudo, ima značajnu ulogu u formiranju galactocele jer je njihova neravnoteža uzrokuje poremećaj s sintezu mlijeka i njezino oslobađanje. To je, tu je prekomjerna sinteza mlijeka, zajedno s kontrakcije mišićnih vlakana je poremećen mlijeko kanal s oštrim padom hormona prolaktina i oksitocina, što je rezultiralo galaktostazu, a zatim u galactocele.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7]

Patogeneza

Galaktocel se ne razvija preko noći, već je dug proces koji se postupno razvija i raste u veličini.

Patogeneza galaktocela nije tako jednostavna. Pod utjecajem etiološkog faktora - trauma, infekcija, hormonska neravnoteža - proces odljeva mlijeka je poremećen.

Ovo je glavni početni patogenetski mehanizam razvoja galaktocela. Zbog kršenja izlučivanja izlučivanja, željezo se širi i mlijeko se nakuplja u njemu. Zidovi proširene žlijezde su epitel mliječnog kanala, koji je spljošten. Također se smanjuje udaljenost između stanica epitela u proširenom kanalu i poremećuje proces metabolizma tkivnih tekućina. To jest, tajna koja se akumulira u kanalu ne može se apsorbirati u međustaničnu tekućinu, a međustanična tekućina ne prodire u prošireni kanal. To pridonosi činjenici da je mlijeko u blokiranom kanalu još uvijeno, a odljeva je dalje blokirana. Stoga se stvara cista.

Tijekom vremena, epitel u kanalu pod djelovanjem mliječnih sastojaka se mijenja. To doprinosi mogućim komplikacijama.

Može doći do displasije, au budućnosti to je veliki rizik od razvoja raka. Veličina galaktocela može se povećati pod utjecajem hormona, kada se količina mlijeka poveća i cista se širi.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Simptomi galactocele

Često je bolest asimptomatska. To je zbog činjenice da veličina ciste može biti tako beznačajna da neće uzrokovati ni nelagodu. Općenito, žena će se osjećati potpuno zdravo. Tijekom hranjenja možete pronaći neku patologiju, kada se mogu zamijetiti promjene u procesu laktacije. Ponekad se galaktocel primjećuje tek kada je već dovoljno velika i može se vidjeti golim okom ili palpirano. Zatim žena može osjetiti pod prstima jedinstvenu pečat, koja je dobro pomaknuta, gotovo bezbolna. Postoji jasna povezanost s razdobljem laktacije, njezinih kršenja. Ponekad kada pritisnete ovu formu iz bradavice, mlijeko se može dodijeliti, ali samo mlijeko bez krvi i drugih elemenata. Takav nalaz, u pravilu, uzrokuje da žena postane zabrinuta i ona se okrene liječniku, što je vrlo dobro. Nažalost, galaktocel nije uvijek detektiran na taj način. Ponekad se žene liječe već u slučaju komplikacija - spajanja infektivnog procesa ili displastičnih pojava.

Prvi znakovi galaktocela su prisutnost opipljive formacije. Ta se formacija češće detektira u predmenstruacijskom razdoblju, kada se pod djelovanjem hormona povećava u veličini. Često se prati i bolnost, ali ne i teška pulsirajuća bol, ali umjerena.

Ne dolazi do povrede općeg stanja žene, jer proces ima lokalni karakter.

Dodatni simptomi mogu se pojaviti s komplikacijama. Povećana temperatura, teška bol u palpaciji, reakcija regionalnih limfnih čvorova - sve se to događa kada mikroorganizmi ulaze u cistu i razvoj infektivnog procesa.

trusted-source[14], [15], [16]

Komplikacije i posljedice

Posljedice i komplikacije galaktocela mogu biti vrlo ozbiljne u nedostatku pravovremenog i adekvatnog liječenja. To može biti posljedica ne kasne dijagnoze, ali do asimptomatskog tijeka bolesti.

Glavna i najvažnija posljedica galaktocela je kršenje laktacije u mliječnoj žlijezdi. Ako je proces odljeva mlijeka poremećen, dolazi do stagnacije i to pridonosi lošoj sintezi. Ako je neki dio kanala blokiran, onda s vremenom drugi kanali počinju nedovoljno funkcionirati i to može uzrokovati laktozu. Tada dijete ne jede i treba dopunu, a sve umjetne mješavine neće zamijeniti majčino mlijeko.

Komplikacije galaktozaze su također vrlo ozbiljne. Razbijanje odljeva mlijeka doprinosi činjenici da dijete ne jede i primjenjuje dodatne napore za proces sisanja dojki. To može uzrokovati pukotine bradavica, a to je izravna ruta do infekcije ciste. Tada se proces lokalnog može brzo prebaciti na susjedna tkiva i razvija mastitis.

Najstrašnija komplikacija je proces displase i daljnje malignosti. Često je proces raka dojke kod žena povezan s prethodnim galaktocelom. To je zbog činjenice da proces produžene galaktostase u cisti uništava sve normalne procese vitalne aktivnosti stanica i, pod utjecajem hipoksije, acidoza može početi nekontrolirano.

Ako ne liječite galaktocel - to može postati prepreka za hranjenje buduće djece.

trusted-source[17], [18]

Dijagnostika galactocele

Dijagnoza galaktocela treba biti pravovremena. To pomaže spriječiti komplikacije i brzo vratiti funkciju normalne laktacije.

Dijagnoza bi trebala biti složena za točnu dijagnozu i isključivanje mogućih drugih bolesti. Ako postoje sumnje u etiologiji ili strukturi obrazovanja, bolje je provesti dodatne dijagnostičke metode kako bi se isključio proces tumora.

Dijagnoza galaktocela počinje s anamnezom. Liječnik uspostavlja jasnu vezu između pojave simptoma i laktacije. Kada se ispituje, otkriva se zaobljen oblik s jasnim granicama. Često je lokaliziran na periferiji mliječne žlijezde daleko od areole. Galaktocel nije lemljen u okolnim tkivima, bezbolan ili potpuno bezbolan. Na palpaciji regionalni limfni čvorovi se ne povećavaju. Oni mogu reagirati samo ako je vezana infekcija.

Da biste potvrdili dijagnozu, potrebne su dodatne metode istraživanja.

Utvrđeni su laboratorijski pokazatelji kako bi se utvrdila ikakva kršenja općeg stanja žene. Uz galaktocel, analize se ne mijenjaju.

Ako je histološki pregled potreban za utvrđivanje dijagnoze, tada je cista pod kontrolom ultrazvuka i materijal se šalje za morfološku studiju. No, ovo je invazivna metoda koja za neko vrijeme zaustavlja proces dojenja i mora se učiniti za majke za njegu, kao posljednje sredstvo.

Instrumentalna dijagnoza galaktocela omogućuje vam pojasniti dijagnozu. Provesti ultrazvuk dojke, koji otkriva ehogenu sjenu okruglog oblika s jasnim konturama i vodoravnom razinom stagnirajućeg mlijeka. Zidovi će biti zapečaćeni perifocalnom reakcijom za upalu galaktocela.

Mamografija je štetnija metoda dijagnoze, ali točnija. Objavio je prosvjetljenje okruglog oblika s jasnom granicom. U sredini često možete vidjeti kalcifikacije poput "ljuske jajeta".

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Što treba ispitati?

Diferencijalna dijagnoza

Bolesti koje su popraćene pojavom zbijanja u mliječnoj žlijezdi, često uzrokuju zabrinutost, kako pacijenta tako i liječnika. To je zbog činjenice da obrazovanje može biti zloćudne prirode.

Diferencijalna dijagnoza se provodi s galactocele benignih i malignih tumora dojke - ateroma, fibrom, fibroadenom, fibrocističnu bolest dojke i raka dojke. S obzirom na težinu mogućih dijagnoza, morate jasno razlikovati te stanja.

Fibromi i fibroadenomi imaju veću gustoću, u usporedbi s galaktocelom. Benigni tumori su češći kod žena nakon četrdeset godina, a galaktocel - kod mladih žena tijekom dojenja.

Što se tiče raka dojke, često ima pozitivnu nasljednu povijest - u žena iste obitelji, češće na majčinoj strani, došlo je do raka dojke. Uz palpaciju, maligna formacija ima nejasne rubove, nježnost i zavaren je na okolna tkiva. Limfni čvorovi u karcinomu dojke povećavaju se i opipaju.

Prema ultrazvuku i mamografiji, može se utvrditi da galaktocel ima vodoravnu razinu tekućine, a benigni tumori su ujednačeni u strukturi. Rak dojke ima nejasne mutne konture.

Tko se može obratiti?

Liječenje galactocele

Liječenje galaktocela treba biti sveobuhvatno i pravodobno, kako ne bi ometalo proces normalne laktacije. Liječenje može biti medicinsko, operativno i alternativno sredstvo. Učinkovitost nekih ili drugih metoda može se reći u svakom pojedinačnom slučaju.

Režim za ovu bolest je uobičajen jer se stanje žene ne mijenja. Slijedite pravila za njegu dojki, ne dopuštajući pukotine, kao mogući način zaraze.

Dijeta bez posebnosti, s obzirom na činjenicu da je žena koja hrani majku hipoalergensku, selektivnu prehranu.

Dojenje se ne zaustavlja.

Ako je galaktocel male veličine i ne povećava se, možete ga pratiti redovnim pregledom. Takva cista može sama nestati.

Preporuča se medicinsko liječenje za otkrivanje endokrine patologije. Zatim koristite progesteronske pripravke. Takav tretman najčešće se koristi s brojnim malim cistima koji vrlo dobro reagiraju na gestagene lijekove. Međutim, ako nema tendencije oporavka - potrebno je razmotriti drugu metodu liječenja, uglavnom kirurški.

Homeopatski lijekovi također su propisani za galaktocel. Poboljšavaju cirkulaciju krvi u mliječnoj žlijezdi i nastavljaju trofizam tkiva, opuštaju spazmatska mišićna vlakna mlijeka i djeluju "iscrpljujući". Ovi lijekovi uključuju "Mastodinon", "Remens".

Alternativno liječenje galaktocela

Alternativne terapije često se uspješno koriste za liječenje galaktocela. Koriste lokalne lijekove, kao i biljnu medicinu.

Kako bi se smanjio edem i poboljšao protjecanje mlijeka, kapljica kupusa stavlja se u obliku kompresije za noć, a ujutro je poželjno napraviti malu masažu.

Komprimiranje zagrijane soli poboljšava cirkulaciju krvi u zahvaćenom području, ali samo treba biti siguran u odsutnost zarazne komplikacije.

Također se preporučuje mljevenje žličice meda s sokom jedne žarulje srednjeg sloja i primjeniti kompresiju na formaciju dva puta dnevno.

Komprimirana votka, ravnomjerno razrijeđena vodom, primjenjuje se na dojku dva sata i zamotana u celofan.

 Biljni tretman ima nekoliko načina:

  •  juha piva od kamilice tijekom dana umjesto čaja, smanjuje edem i poboljšava mikrocirkulaciju i limfnu drenažu;
  •  listovi koprive, valerijana, korijena đumbira uzeti su u jednakim količinama, sipati kipuću vodu, inzistirati i piti pola stakla dvaput dnevno;
  •  izlučivanje iz kora hrastovine, listovi mišića i timijana su inzistirani u kipućoj vodi i piju jedan žlica tri puta dnevno.

Alternativne metode liječenja ne bi smjele biti zainteresirane i ako su neučinkovite, potrebno je odlučiti o kirurškim metodama liječenja.

trusted-source[24], [25], [26]

Operativno liječenje galaktocela

Ponekad se odmah koristi kirurško liječenje galaktocela, jer se cista povećava ili početno ima dojmljive dimenzije. Zbog toga se operativna metoda ne izvlači jer se povećava rizik od metaplazije.

Također apsolutna naznaka za kirurško liječenje je variranje ciste - a zatim odmah izvršite reviziju apscesa s ciljem sprečavanja mastitisa.

Operativno liječenje galaktocela je dvije vrste - minimalno invazivna biopsija i otvorena kirurška.

Biopsija se koristi pod jasnom kontrolom ultrazvuka. Tanka igla umetnuta je u cistu i usisava sadržaj ciste, a zatim se zidovi sruše s daljnjim oblikovanjem ožiljaka. Druga mogućnost je moguća - kada biopsija sklerozirajuća tvar se uvodi u mliječni kanal i kanal "lijepi zajedno". Sklerozirajuća metoda se koristi za male ciste.

Otvorena kirurška intervencija se izvodi s velikom veličinom ciste ili kada postoji sumnja u dobru kvalitetu lika. Zatim se odreže rezanje preko mjesta lokalizacije galaktocela i izvodi se cjepanica bez ometanja njegovog integriteta. Ako je cista zaražena, drenaža je uspostavljena.

Ponekad liječnici odmah pribjegavaju kirurškom liječenju kako bi spriječili komplikacije.

Prevencija

Sprečavanje galaktocela, prije svega, daje ispravnost procesa hranjenja. Dijete ne bi trebalo samo oduzeti bradavicu, već i asol, time promiče ujednačenu i pravilnu raspodjelu mlijeka iz kanala žlijezda. Također sprječava pojavu pukotina bradavica. Ako dijete ne jede sve mlijeko, onda ostaci moraju biti dekantirani nakon svakog hranjenja, tada neće biti stagnacije, a odljeva mlijeka neće biti poremećena.

Potrebno je pridržavati se pravila za njegu mliječne žlijezde, nemojte koristiti sapun i ne trljati bradavicu, a prije hranjenja samo trljajte kapljicu mlijeka. Sve su to osnovna pitanja, ali pridržavanje ovih pravila potpuno sprječava galaktostasis i razvoj galaktocela.

Također, nemojte zaboraviti na hranjenje majčinog režima jer loša prehrana i stres doprinose hormonalnim kvarovima i ranjivosti majčinog tijela. 

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Prognoza

Prognoza galaktocela u smislu oporavka je povoljna. Ali, kao i svaka druga bolest, postoji opasnost od komplikacija, tako da rana dijagnoza i kvalificirani tretman ometaju pojavu tih komplikacija. Ako konzervativno liječenje ne pomaže dugo, onda se trebate zaštititi i liječiti kirurški. Prognoza oporavka u ovom slučaju je visoka. Prognoza u smislu malignosti je prilično velika vjerojatnost metaplazije samo s produženim tečajem i bez odgovarajućeg liječenja.

Galaktocel je problem koji smeta mnogim ženama u razdoblju laktacije, ali ne svaka žena zna specifičnosti tog procesa. Ovo benigno obrazovanje i može se lako izliječiti, glavna stvar na vrijeme tražiti pomoć. Ali to je još lakše spriječiti - jer pravilno dojenje donosi užitak za bebu i održava vas zdravo.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.