^

Zdravlje

A
A
A

Aritmija

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Aritmija nije zasebna, neovisna bolest, ona je skupina simptoma ujedinjena jednim konceptom - kršenje normalnog srčanog ritma. Fibrilacija, abnormalni srčani ritam i provođenje miokarda predstavljaju značajnu opasnost za život i zdravlje pacijenta, jer može dovesti do ozbiljnih poremećaja središnjeg hemodinamike, zatajenja srca i srčanog zastoja.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Što uzrokuje aritmiju?

Neke od srčanih aritmija i poremećaja provođenja su kratkotrajne i prijelazne prirode. Tako je, na primjer, prolazna benigna aritmija, uglavnom ventrikularna i supraventrikularna ekstrakcija, česta pojava čak iu zdravih ljudi. Obično takva aritmija ne zahtijeva liječenje. Drugi poremećaji (paroksizmatična ventrikularna tahikardija, potpuni atrioventrikularni blok) oštro pogoršavaju hemodinamiku igranja i mogu brzo dovesti do zaustavljanja cirkulacije krvi.

Često se pojavljuju aritmija, treperenje i atrijski porast uz povećani lijevi atrijski tlak zbog disfunkcije lijeve klijetke. Njihov utjecaj na hemodinamiku u velikoj mjeri ovisi o učestalosti kontrakcija ventrikula.

Srčane aritmije i vodljivosti poremećaji mogu rezultirati iz različitih patoloških stanja (infarkta miokarda, srčane bolesti, kardio, vaskularna distonija i sur.). Oni su uzrokovani promjenama u osnovnim funkcijama srca (automatizam, uzbudljivost, vodljivost itd.). Među čimbenicima koji značajno doprinijeli razvoju aritmije, najvažniji su: odsidren bolnog sindroma, poremećaja ravnoteže elektrolita, povišene razine kateholamina, angiotenzin, metabolička acidoza, hipo- i arterijske hipertenzije. Ti čimbenici ne samo da predisponiraju na razvoj aritmije, nego i smanjuju aktivnost antiaritmikih lijekova.

U najširem smislu riječi, aritmija je bilo koji srčani ritam koji nije redovni sinusni ritam normalne frekvencije.

Sinusov je nazvao ritam srca koji dolazi iz sinusnog čvora (vozač ritma prvog reda) s frekvencijom od 60-80 impulsa u minuti. Ti se impulsi šire na atriju i ventrikle, uzrokujući njihovu kontrakciju (njihova raspodjela se bilježi na elektrokardiogramu kao i obično P, QRS i T). Da bi se precizna dijagnoza aritmije srčanog ritma ili poremećaja provođenja bolesnika mogla provesti samo na osnovi elektrokardiografske studije.

Čimbenici koji izazivaju aritmiju mogu biti i vanjski utjecaji, te unutarnje bolesti i poremećaji u funkcioniranju organa sustava. Među najčešćim razlozima su sljedeći: 

 • Miokarditis - upalna lezija srčanog mišića, obično virusna etiologija; 
 • Kardioloskleroza - proliferacija vezivnog tkiva, ožiljak srčanog mišića; 
 • Srčani udar; 
 • Povreda normi održavanja u krvi magnezija, kalija, ravnoteže kalcija i elektrolita; 
 • Bakterijske infekcije; 
 • Plućna patologija, nedovoljna količina kisika u krvi; 
 • Naglašava, neurotična stanja; 
 • Ozljede, uključujući glavu; 
 • Kršenje menstrualnog ciklusa, menopauza; 
 • Bolesti nadbubrežnih žlijezda; 
 • Bolesti štitne žlijezde; 
 • Hipertenzija, hipotenzija.

Zapravo, može izazvati aritmiju, ako je stanje tijela oslabljeno i postoje kršenja u funkcioniranju kardiovaskularnog sustava.

Kako se manifestira aritmija?

Aritmija je klinički podijeljena na sljedeće vrste:

Tahikardija (sinus)

Čvor sinusa najvažniji je element miokarda, osigurava stvaranje prijenosa elektropulasa. To je pretjerano aktivna kontrakcija mišića, koja prelazi propisane 90 otkucaja u minuti. Subjektivno se takva aritmija osjeća kao pojačano otkucaj srca. Da bi izazvao tahikardiju, stres, intenzivno, neuobičajeno fizičko opterećenje može. Rijetko, tahikardija uzrokuje unutarnje bolesti.

Bradikardija (sinus)

Učestalost kontrakcije srčanog mišića se smanjuje, ponekad se smanjuje na 50 otkucaja u minuti. Bradikardija ne nužno signalizira probleme kardiovaskularnog sustava, ponekad se može manifestirati u apsolutno zdravih ljudi tijekom potpunog opuštanja ili spavanja. Također, bradikardija je karakteristična za hipotenziju i za one koji pate od hipotireoza. Subjektivne osjećaje mogu očitovati slabost, osjećaj pritiska u srcu, vrtoglavicu.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Sinusna aritmija

Tipična za malu djecu i djecu u razdoblju puberteta. Zamjena srčanih udara može biti povezana s aktivnim rastom organa i sustava, kao i disanjem. Ova vrsta aritmije ne zahtijeva terapijsku intervenciju.

Otkucaja

To je neplanirana kršenja ritmičke kontrakcije mišića. Čini se da je ritam izgubljen. Ova vrsta aritmije izaziva nezdrav način života, pušenje, zlouporabu alkohola. Također se često povezuje s osnovnom somatskom bolesti, ako je uzrok uklonjen, ili ide u stupanj opraštanja ili nestaje. Subjektivno se očituje iznenadna otkucaja srca ili isti iznenadni blijedi srce.

Paroksizmalna tahikardija

To je prekomjerna aktivnost srca koja ritmički pobjeđuje, ali prebrzo. Učestalost udara ponekad prelazi stopu od 200 otkucaja u minuti. Često se prati vegetativna reakcija, znojenje, vrtoglavica, crvenilo kože lica.

Fibrilacija atrija (atrijska fibrilacija)

Ova vrsta aritmije izaziva kardioskleroza, reumatski karditis, bolesti štitnjače. Često je uzrok fibrilacije atrija bolest srca. Pojedini dijelovi srčanog mišića počinju nasumično smanjivati na pozadini nepotpune kontrakcije samog atrija. Auricles svibanj biti "drhtanje", subjektivna senzacija su slični - lepršav, dispneja. Glavni klinički znak atrijske fibrilacije je puls, koji je zamjetno iza frekvencije kontrakcija srčanog mišića. Na prognostičkim vrijednostima to je najopasnija aritmija, što može rezultirati gubitkom svijesti, grčevima i srčanom zastoju.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Blokada aritmije

Blokiranje srca karakterizira potpuni gubitak brzine otkucaja srca. To se događa zato što impulsi prestaju biti provedeni na strukturama miokarda u pravom ritmu, ponekad se taj proces usporava toliko da pacijent jedva da osjeća puls. Također je život opasna aritmija, jer osim konvulzija i nesvjestice, može doći do zatajenja srca do smrti.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Periarest aritmija

Srčane aritmije i infarkta provođenje proizlaze periarestnom period (dakle prije cirkulacijskog aresta, a nakon njegova oporavka), predstavlja značajnu opasnost za život pacijenta (na engleskom literaturi se naziva periarrest aritmije). Ova aritmija može dramatično pogoršati centralnu hemodinamiku i brzo dovesti do zaustavljanja cirkulacije.

Srčane aritmije i poremećaji provođenja mogu se pojaviti kao posljedica različitih patoloških stanja, no srce je to promjena u srčanim udarima, kao što su automatizam, uzbudljivost i provodljivost.

Među čimbenicima koji pridonose razvoju aritmija, značajniji sindroma boli, ishemije, poremećaji elektrolita, povišene razine kateholamina, angiotenzin, metabolička acidoza, hipo- i arterijskoj hipertenziji. Ti čimbenici ne samo da predisponiraju na razvoj aritmija, već također smanjuju aktivnost antiaritmikih lijekova.

Bol, ishemija i neravnoteža elektrolita su reverzibilni uzroci smrtonosne tahiaritmije, oni definiraju grupu rizika za potencijalne aritmijske događaje.

Svi aritmije, prethodni srčani zastoj i aritmije koji su se dogodili nakon obnove spontane cirkulacije, zahtijeva vječno intenzivnu terapiju kako bi se spriječilo zatajenje srca sam hemodinamski stabilizaciju nakon uspješne reanimacije.

U središtu gradacije periarestne aritmije leži prisutnost ili odsutnost pacijenta s nepovoljnim znakovima i simptomima povezanim s kršenjem ritma srčane aktivnosti i indikativnom za nestabilnost stanja. Glavne su značajke navedene u nastavku.

 1. Klinička simptomatologija smanjenja srčanog učinka. Znakovi aktivacije sympathoadrenal sustava: blijedo kože, prekomjerno znojenje, hladno te vlažnom rast kraka oslabljen svijesti zbog smanjenja cerebralnog krvotoka, Morgagni-Adams-Stokes sindroma, hipotenzija (sistolički krvni tlak manji od 90 mm Hg).
 2. Teška tahikardija. Prekomjerni srčani ritam (više od 150 na 1 minutu) smanjuje koronarnu krvotok i može uzrokovati ishemiju miokarda.
 3. Zatajenje srca. Neuspjeh lijevog ventrikula je indiciran plućnim edemom, a povećani tlak u jugularnim venama (oticanje jugularnih vena) i povećana jetra ukazuju na nedostatak desne klijetke.
 4. Sindrom boli. Prisutnost boli u prsima znači da je aritmija, posebice tahiaritmija, uzrokovana ishemijom miokarda. Pacijent može istovremeno predstaviti ili ne žaliti brzinu ritma.

Prijetnja aritmije

Prijetnja aritmije - kršenja srčanog ritma, neposredno prethodeći i transformiraju se u fibrilaciju i asistuju ventrikula. Dugoročni EKG monitoring pokazao da je fibrilacija ventrikula često prethodi paroksizmima od ventrikularne tahikardije s postupnim užurbanom ritmu, prolaze u klijetke poskakivanja. Opasan oblik ventrikularne tahikardije je "tahikardija ranjivog razdoblja", čija značajka je početak rana ventrikularnih ekstrakcija.

Najugroženija smatraju politopne epizode ventrikularne tahikardije, osobito dvosmjerno-varikozne je „uvijanje” ventrikularne tahikardije (torsades de pointes - je prilično rijetko). Ova vrsta polimorfne ventrikularne aritmije ovisna o pauzi nastaje pod uvjetima izduženog QT intervala. Postoje dva glavna oblika ove tahiaritmije: stečena aritmija (izazvana lijekovima) i kongenitalna aritmija. Antiaritmijski lijekovi s tim oblicima mogu djelovati kao uzročni agensi i kao agensi proaritmije. Na primjer, uvijanje ventrikularne tahikardije može biti izazvano lijekovima koji povećavaju trajanje djelovanja membranskom potencijalu kardiomiocita (antiaritmika razreda IA, III i drugi). Međutim, sama po sebi, produljenje QT intervala ne mora nužno uzrokovati aritmiju.

Među čimbenicima koji utječu na razvoj torsades de pointes, postoje:

 • liječenje diureticima;
 • povećana koncentracija antiaritmičkih lijekova u plazmi (s izuzetkom kinidina);
 • brzo intravenozno davanje lijeka;
 • pretvaranje atrijske fibrilacije u sinusni ritam s pojavom stanke ili bradikardije;
 • produljenje QT intervala, labilnost Gilijeva zuba, njegove morfološke promjene, povećanje QT disperzije tijekom terapije;
 • kongenitalnog sindroma proširenog QT intervala.

Intracelularni preopterećenje kalcija može značajno povećati rizik od torsades de pointes. Genetske anomalije u kodiranju transmembranskih ionskih kanala povećavaju rizik od torsades de pointes zbog metaboličkih poremećaja droga.

Upotreba cordarona, koja doprinosi produljenju QT intervala, ne dovodi do pojave torsades de pointes. U bolesnika s hipokalemijom. Hipomagnezemije i bradikardije (osobito kod žena), povećava se heterogenost učinka antiaritmijskih lijekova na različitim razinama miokarda. Postoje dokazi da se ova heterogenost može smanjiti blokiranjem aritmogenih struja s cordaronom.

Vrste aritmija

Postoji niz klasifikacija srčanih aritmija i provođenja srca. Jedan od najprikladnijih za nas je klasifikacija V.N. Orlova [2004], koji se temelji na elektrokardiografskim znakovima.

A. Aritmija uslijed oslabljene funkcije sinusnog čvora (automatizma sinusna bradikardija, tahikardija i spektralna analiza, sinusa zastoja i atrijska Asistolija bolesna sinusa sindrom).

B. Ektopijski ritmovi.

I. Pasivni kompleksi ili ritmovi (atrijski, atrioventrikularni, ventrikularni i sl.).

II. Aktivan:

 1. ekstrasstola (atrijska, atrioventrikularna, ventrikularna);
 2. parasystole;
 3. paroksizmom i ne-paroksizmom tahikardije (atrijski, atrioventrikularni, ventrikularni).

B. Flicker, treperenje atrija i ventrikula.

G. Vođenje poremećaj (sinoauricular blok, blok intraatrial, atrioventrikularni blok, intraventrikularno poremećaji provođenja, blok zajedničke grane lijeve i bala grane).

Radi praktičnosti praktičnog rada, V.V. Ruxin [2004] je razvio klasifikaciju srčane aritmije i provođenja, ovisno o potrebnoj hitnoj skrbi:

 1. Aritmiju koja zahtijeva reanimaciju (uzrokujući kliničku smrt ili Morgagni-Adams-Stokesov sindrom).
 2. Aritmiju koja zahtijeva intenzivnu njegu (uzrokujući šok ili plućni edem).
 3. Aritmija zahtjeva hitno liječenje (ometaju sistemska cirkulacija, regionalne ili prijelaz opasne ventrikularne fibrilacije ili Asistolija; paroksizmima ponovljeni s poznatim supresijom metoda).
 4. Aritmija zahtijevaju intenzivan nadzor ne samo, nego i planirano liječenje (prva aritmije došlo bez klinički značajnih poremećaja sistemske i regionalni promet, aritmije, u kojoj je liječenje osnovne bolesti ili stanja prioritet).
 5. Aritmije potrebna korekcija učestalost ventrikularne kontrakcije (češća paroksizmima dobije na konstantnoj atrijalne fibrilacije ili poskakivanja, fibrilaciju, koji je slabo podnošljive subjektivno).

Najzanimljiviji u smislu hitne skrbi su kršenja srčanog ritma prve tri skupine. Je ventrikularnu fibrilaciju klijetke paroksizmalnu tahiaritmija i atrijske paroksizmalni supraventrikularni poremećaji ritma s ozbiljnim poremećajima središnjeg hemodinamike.

Kako se prepoznaje aritmija?

Aritmiju se dijagnosticira prema standardnoj shemi: 

 • Povijest bolesti; 
 • Inspekcija - izgled, koža; 
 • Pulsna dijagnostika; 
 • Elektrokardiogram je moguć dnevni elektrokardiogram (Holter monitoring) 
 • Rjeđe - elektrofiziološko ispitivanje (elektrode su umetnute u srce).

Tko se može obratiti?

Kako se liječi aritmija?

Aritmija se liječi ovisno o vrsti:

Tahikardija

U pravilu, ne zahtijeva ozbiljne terapijske mjere i obveze. Odmaranje, odmaranje, odbijanje od opasnih navika, osvajanje tehnika opuštanja, pridržavanje racionalne prehrane i zdravog načina života u načelu - to su glavne metode liječenja tahikardije. Kao simptomatsko liječenje, smanjuju se fitogeni, tinktura valerijana (bilo u obliku tableta), corvalol. U ozbiljnijim slučajevima, kada je brzina otkucaja srca posljedica patoloških procesa kardiovaskularnog sustava, liječnik može propisati lijek (verapamil, propranolol). Također je dobro uzimati lijekove koji sadrže magnezij i kalij.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46]

Bradikardija

Ako je bradikardija rijetka i blaga, propisana je simptomatska terapija. U ozbiljnijim situacijama, kada je bradikardija izazvana nedovoljnom funkcijom srčanog mišića, propisuje se atenolol, eufilin, atropinska skupina lijekova. Ako bradikardija prijeti životu pacijenta, provodi se elektrokardiostimulacija, uključujući implantaciju.

Otkucaja

Simptomatsko liječenje sastoji se od opuštajućih i umirujućih lijekova. Također se prikazuju sesije psihoterapije, autogenog treninga. Za liječenje ozbiljnih patologija koriste se beta-blokatori (atenolol, metoprolol i drugi). Liječnici odabiru antiaritmijske lijekove, samo-liječenje u slučaju dijagnoze ovog stanja je neprihvatljivo.

trusted-source[47], [48], [49], [50], [51]

Fibrilacija atrija

Kombinatorna terapija propisana je uzimajući u obzir anamnezu, rezultate dijagnostičkih studija. Često se koristi elektrokardioversion - vraćanje srčanog ritma uz pomoć električnih ispuštanja određene frekvencije izvana, na koži u srcu. Kardioversija može biti i unutarnja, kada se elektrode prenose izravno u srce kroz vene.

Aritmija često prati život mnogih od nas. Glavna stvar je pronaći svoj pravi uzrok, ukloniti, ako je moguće, temeljnu bolest ili prevesti ga u oblik trajne remisije. Nadalje - poštivanje preventivnih mjera, prijem recepta propisanih lijekova, zatim kršenja brzine otkucaja srca skoro nestaju i mogu se pojaviti samo na pozadini pozitivnog emocionalnog stresa, što vjerojatno neće štetiti zdravlju.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60]

Više informacija o liječenju

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.