^
A
A
A

Vlada uvodi novi sustav izdavanja besplatnih lijekova

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

17 November 2016, 09:00

Sada u Ukrajini pacijenti s kroničnim bolestima (astma, hipertenzija itd.) Dobivaju recept za dobivanje potrebnih lijekova u ljekarni (besplatno ili na popust). Vlada ministara namjerava promijeniti ovaj sustav od sljedeće godine i pokrenuti program nadoknade. Naravno, postoje neki rizici za novi sustav dobivanja lijekova, prije svega, korupcije, kada će jedan lijek biti isplaćen dvaput. To također može utjecati na kvalitetu - liječnici mogu propisati ukrajinski analoga umjesto stranih lijekova kako bi uštedjeli novac.

Glavna razlika između reimburvancije i trenutačno postojećeg sustava je ograničeni popis lijekova za liječnike koji će se dati pacijentima - od iduće godine izdat će se samo lijekovi preporučeni od strane Kabineta ministara.

Popis lijekova sastavit će se početkom godine, pretpostavlja se da će u njemu biti 22 lijekova, a taj popis neće biti revidiran tijekom godine.

Prije nekoliko godina sličan program već je uveden za pacijente koji pate od hipertenzije, koji je propisao recept, a lijek mu je dao u apoteku. Za sve izdane lijekove dobivena je naknada.

Sljedeće godine lokalne ljekarne će nadoknaditi lokalni zdravstveni odjeli. Prema bivšem šefu Ministarstva zdravstva Oleg Musia, a sada član zdravstvenog odbora Verkhovne Rade, novo načelo izdavanja lijekova za kronične pacijente dovest će našu zemlju bliže medicini osiguranja.

Sada reimburnatsii Program je još u fazi finalizacije, kao što je navedeno od strane Aleksandra Yabchanka stručnog BP reformski paket intenzivne njege, sada se zna točno koje lijekove će se dati pacijentima, a koji ljekarni će sudjelovati u programu, a kako bi se izbjeglo razne manipulacije bolje preporučiti na djelatnu tvar, nego specifična lijek.

Pitanje prelaska na jeftine analoge stranih droga ostaje otvoreno pitanje. U travnju ove godine pokrenut je sličan program za pacijente s dijabetesom koji su preporučeni da se prebaci na ukrajinski inzulin, ali mnogi smatraju da je to manje kvalitativno.

Yabchanka je također izrazio zabrinutost zbog prodaje lijekova, kada ih ljekarne mogu dati na fiktivne recepte i primiti naknadu za njih, a zatim ih ponovo prodavati po redovitim cijenama. U ovom slučaju, jedan registar bolesnika mogao bi pomoći, ali sada nema ni približnih kretanja ovog dokumenta.

Prema Oleg Musiya, naknada će izbjeći korupciju, jer neće biti posrednika između droga tvrtke i pacijenata.

No, lijekovi neće biti besplatni za sve pacijente, Kabinet ministara je naglasio da će potpuna ili djelomična nadoknada troškova lijekova ovisiti o društvenom stanju pacijenta. Na primjer, planira se besplatno izdati veterane, žrtve Černobila i invalide, popust će se podnijeti djeci mlađoj od 17 godina.

Važno je napomenuti da u praksi pacijenti susreću različite neugodne probleme kada primaju lijekove. Prema samim pacijentima, liječenje hipertenzije treba biti dosljedno, potrebno je uzimati određene lijekove i potrebno ih je odabrati pojedinačno. Često, skupi analozi domaćih proizvođača nisu potpuno neučinkoviti.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.