^
A
A
A

Ukrajina mnogo troši na medicinu i obrazovanje

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

28 September 2016, 09:00

Ministarstvo financija Ukrajine izjavilo je da preuzimaju prevelike proračunske fondove za medicinu, obrazovanje i znanost, a preporučuje se smanjenje rashoda na tim područjima. Ovo je bilo u razgovoru s jednom od ukrajinskih publikacija, izjavio je ministar financija Alexander Danilyuk.

Prema službenim riječima, proračunski novac u gore navedenim područjima rasprostranjen je iracionalno i netransparentno.

Posebno je gospodin Danilyuk istaknuo da ako izračunamo ukupnu površinu zdravstvenih ustanova u zemlji, onda će biti otprilike jednako području Estonije. Alexander Danilyuk je siguran da je u vrlo bliskoj budućnosti potrebno zaustaviti "prazno" financiranje, ali usmjeriti sve napore na poboljšanju kvalitete medicinskih usluga stanovništvu. Za pružanje i grijanje javnih bolnica, iz proračunskih sredstava troše ogromne količine novca, ali možete računati na stvarno opremljenu modernu opremu i dobre bolnice na prstima.

Ministar financija istaknuo je kako se javni novac ne smije koristiti za ruševine, napuštene bolnice, glavna pozornost treba posvetiti upravo pružanju visokokvalitetne medicinske skrbi, a ne izgradnji zgrada.

Ista situacija za ministra financija i stanja u području obrazovanja u kojem je proračun Ukrajine potrebno više novca nego što je potroši, primjerice, u Japanu, Francuskoj, Poljskoj, Njemačkoj, ali je kvaliteta obrazovanja znatno viša u tim zemljama nego u Ukrajini. Ministar financija je također istaknuo da, unatoč slaboj kvaliteti obrazovanja, dužnosnici predlažu povećanje financiranja za sektor obrazovanja i povećanje državnih naloga za stručnjake. Prema Danilyuku, sav novac iz proračuna jednostavno se širi i ne donosi nikakav učinak, pa prije svega trebamo obratiti pažnju na kvalitetu, kako u zdravstvu tako iu obrazovanju.

Ranije, ministar financija Ukrajine već se žalio Ministarstvu obrazovanja i preporučio da odbijaju plaćati stipendije počevši od 2017. Godine, te prenijeti sva mjesta u magistriji na plaćeni oblik obrazovanja. Prema mišljenju stručnjaka, danas se smatra prijedlog za uvođenje 2 stipendije - društvene i akademske, od kojih će posljednja biti uplaćena studentima koji imaju stvarna akademska postignuća, dok će akademska stipendija biti prilično visoka.

Stipendije društvenog tipa planiraju se dodijeliti studentima velikih obitelji koji su izgubili jednog od roditelja i druge materijalno nezaštićene skupine.

Još jedan prijedlog Ministarstva financija bio je ukidanje mjesta u magistraciji na proračunskoj osnovi, a zbog toga su potrebne neke promjene zakonodavstva.

Oleg Sharov, šef odjela visokog obrazovanja Ukrajine, istaknuo je da su prijedlozi Danilyuk samo preporuke, a sada se razmatra i mogućnost prebacivanja na plaćenu magistraciju.

S druge strane, zamjenik voditelja Obrazovni odbor Alexander Spivakovsky napomenuti da prijedlozi Danyluk već poznato u ukrajinskom parlamentu, ali neće se razmatrati u bliskoj budućnosti, najvjerojatnije, preporuke dobio od ministra financija Ukrajine.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.