^
A
A
A

U Ukrajini će biti uvedena osiguranje medicine

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 16.05.2018
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

29 November 2016, 09:00

Od iduće godine u Ukrajini će se uvesti lijek osiguranja - takva poruka je napravio zamjenik ministra zdravstva Pavel Kovtoniuk. Dosadašnja promjena odnosi se samo na obiteljske liječnike, ali u budućnosti je moguće da će inovacije biti u svim dijelovima medicinske skrbi.

Pavel Kovtoniuk istaknuo je kako su tijekom godina postojanja Ukrajine ponuđene više od 20 projekata osiguranja, ali nitko od njih nije prošao Verkhovna Rada. U tom smislu, za uvođenje medicinskog osiguranja odlučeno je da se koriste opći porezi koji se prenose u proračun zemlje, slična se opcija koristi u skandinavskim zemljama.

Planira se stvoriti posebno tijelo pod Kabineta ministara naziva Nacionalne zdravstvene službe, koja će biti odgovorna za sklapanje sporazuma između državnih i obiteljskih liječnika. U ime države će biti Ministarstvo zdravstva Ukrajine, a od 2017 plaća obiteljskog liječnika ovisit će o broju pacijenata kojima služi.  

Da nadgleda rad obiteljskog liječnika za svakog pacijenta dodijeljen elektronički karticu, koja će biti registriran u Ministarstvu zdravstva - ova mjera će se vidjeti na prvi pogled kada je prijem provodi koji lijekovi su imenovani, jesu li smjerovi su se konzultirati s drugim stručnjacima ili bolničko liječenje, itd ,

Zabilježeno je da će za svakog bolesnika od 18 do 35 godina liječnik dobiti 210 UAH godišnje, za pacijente iznad 35 godina, umirovljenici i djeca će biti plaćeni, ali još uvijek nepoznata. Liječnik može sklopiti ugovor o pružanju usluga s ograničenim brojem ljudi - najviše 2 tisuće ljudi, a sada se plaća obiteljskog liječnika izračunava po stopi liječnika opće prakse.

Prije sklapanja ugovora s državom, obiteljski liječnik će morati sklopiti ugovor s pacijentima za usluge, a nije zabranjeno raditi u klinici ili u privatnoj praksi. Pavel Kovtoniuk napomenuo je da je glavna stvar za liječnika kvalitetno obaviti svoj rad i ako uspije kombinirati nekoliko vrsta aktivnosti, onda je to njegovo pravo. Obiteljski liječnik treba odmah identificirati bolesti, kako bi se spriječilo pogoršanje kroničnih bolesti, imenuje nadležno postupanje (u slučajevima u kojima nije potreban smjer u bolnici), ako je potrebno, pošaljite po dogovoru na stručnjaka ili daljnje ispitivanje.

Važno je napomenuti da će obiteljski liječnik od svoje plaće morati odbiti poreze od prihoda, plaćati račune u klinici ili platiti porez za privatni poduzetnik i kupiti opremu potrebnu za rad, platiti stanarinu i ostale uplate.

Novi sustav započet će od 1. Siječnja 2017., a do kraja 2018. Svi obiteljski liječnici morat će prakticirati medicinu samo na ovoj inačici medicinske službe. Za 2018.-2019. Planirano je uvođenje medicinske skrbi u ostale dijelove zdravstvene skrbi, a dok će financiranje biti provedeno pod starim sustavom, drugim riječima, analize i druge vrste ispita plaćaju pacijenti iz vlastitog džepa.

Zanimljivo je da je buduća sudbina ukrajinske medicine u Ministarstvu zdravstva još uvijek nejasna, kao iskrena i rekla na tiskovnoj konferenciji Pavel Kovtoniuk.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.