^
A
A
A

U Odesi, povećanje incidencije ospica

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

23 May 2017, 09:00

Poliklinike i medicinske ustanove u Odesi potvrđuju oštar porast incidencije ospica: infektivne bolnice već su prihvatile liječenje već više od stotinu pacijenata. O ovim informacijama, i glavni liječnik bolnice Odessa Svetlana Lavryukova.

Među nedavno primljenim pacijentima prevladavaju djeca do 3 godine života, ali postoje i odrasli pacijenti. U pravilu, pacijenti koji su u teškom stanju, kao i trudnice i djeca iz sirotišta, šalju se u bolničko liječenje.

"Ako analizirate broj pacijenata s hospitalizacijom, čak i na samom početku proljeća, zabilježeni su samo jedini, takozvani" sporadični "slučajevi ospice. Već sredinom travnja ove godine broj pacijenata postupno se počeo povećavati. Do danas imamo gotovo četrdeset pacijenata na bolničko liječenje. Ako razmotrite one koji su već otpušteni, možete računati više od stotinu slučajeva ", izjavio je glavni liječnik.

Kao što pokazuje statistika, ranija takva količina pacijenata s ospica može biti fiksirana u cijeloj zemlji, ali ne u jednom selu. Rizična skupina obuhvaća djecu mlađu od 9 godina, kao i odrasle osobe od 35 do 45 godina.

Član djelatnika Ureda državnog nadzora nad poštivanjem sanitarnih normi gradske uprave Državnog sudačke službe Olga Balanovskaja dodaje da se na europskom teritoriju trenutno registriraju četrnaest zona s epidemijom aktivnosti ospice. Na primjer, od ljeta prošle godine u Rumunjskoj, stručnjaci su zabilježili više od pet tisuća pacijenata s ospicama - i postoje slučajevi s kobnim ishodom.

"Porast broja slučajeva ospica varira ciklički. Dakle, u našoj zemlji najveći broj pacijenata zabilježen je 2006. Godine - to je 43 000 pacijenata. Zatim je bolest opala, ali u 2012. Je došlo do još jedne cikličke pojave - 15 000 pacijenata je hospitalizirano. Danas, najvjerojatnije, možemo govoriti o sljedećem porastu incidencije. Činjenica je da nisu svi roditelji sada cijepljuju svoju djecu. Broj necijepljenih djece se povećava, a vidimo novo izbijanje ... Svi znaju da je jedini učinkovit lijek protiv ove bolesti cijepljenje. No, moramo priznati da stope cijepljenja djece u Odesi ne razlikuju se malo od rumunjskih pokazatelja ", sažeti liječnik.

Predstavnik zdravstvenog odjela u Gradskom vijeću Odessa Anna Luneva uvjerava da u poliklinike grada trenutno ima 14.000 antivirusnih cjepiva.

"Obraćamo se mama i tati zdrave djece od 1 godine. Ako vaša djeca nisu cijepljena protiv ospica i nisu patili od ove bolesti, posavjetujte se s liječnikom i cjepivom, bez obzira na raspored cijepljenja, "poziva liječnik.

Ako je dijete već bolesno, trebali biste ograničiti njegove kontakte s drugim ljudima. Ne idite s takvim djetetom u kliniku: odmah nazovite liječnika ili "hitnu pomoć".

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.