^

Zdravlje

A
A
A

Vrste pleuropneumonije

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 10.09.2022
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Upala pluća se dijeli prema stupnju oštećenja pluća. Ako upalni proces zahvaća samo režnjeve, bez širenja na žile i alveole, onda se govori o pleuropneumoniji, odnosno krupoznoj upali pluća - zaraznoj bolesti koju mogu potaknuti virusi, mikrobi ili gljivice. Zauzvrat, poznate su različite vrste pleuropneumonije, koje može identificirati samo liječnik specijalist.

Do danas postoji niz pleuropneumonija, koje se razlikuju po određenim karakteristikama. Takva je klasifikacija nužna, prije svega, za optimalan izbor liječenja bolesti.

Obrasci

Podjela različitih vrsta pleuropneumonije temelji se na kliničkim, etiološkim i drugim znakovima. Na primjer, razlikuju aspiracijsku, posttraumatsku, postoperativnu pleuropneumoniju, kao i virusnu, bakterijsku, gljivičnu itd. Razmotrite osnovne vrste pleuropneumonije, njihove značajke i glavne karakteristike.

Infektivna pleuropneumonija

Mnoge vrste pleuropneumonije razlikuju se ovisno o uzročniku zaraznog procesa. Identifikacija infekcije je obvezna, jer o tome ovisi režim liječenja te korištene metode i lijekovi. Zarazna pleuropneumonija klasificira se na sljedeći način:

 • Virusna pleuropneumonija – uzrokovana virusima, može biti komplikacija nepravilnim liječenjem ili neliječenom gripom, SARS-om. Rijetko je primarna infekcija. Dijagnostički je teško identificirati virus u pleuropneumoniji, stoga se za liječenje najčešće propisuju antivirusna sredstva širokog spektra djelovanja, kao i različiti simptomatski lijekovi.
 • Mikoplazma pneumonija nastaje nakon prodiranja u plućno tkivo posebne vrste mikroorganizama zvane mikoplazma. Ova se bolest češće fiksira u djetinjstvu i adolescenciji. Može biti skriven, bez određenih simptoma, ali dobro reagira na liječenje antibakterijskim lijekovima.
 • Gljivičnu upalu pluća i pleuropneumoniju mogu potaknuti različite vrste infekcije, uključujući gljivične patogene. Dijagnoza gljivične pleuropneumonije postavlja se tek nakon potpune dijagnoze, budući da su klinički simptomi ove vrste bolesti obično slabi, znakovi su zamagljeni i nejasni, te često ne odgovaraju klasičnim manifestacijama mikrobnog oštećenja. Bolest mogu izazvati gljive, Candida, endemske dimorfne gljive, pneumocistis. Najčešće je "krivac" Candida albicans, kao i aspergillus ili pneumociste - odnosno infekcija usmjerena na plućno tkivo. Patogeni mogu ući u dišni sustav, kako iz vanjskih žarišta, tako i iz drugih mikotičnih žarišta koja su prisutna u ljudskom tijelu. Na primjer, Candida je stalna komponenta mikrobiocenoze kože i sluznice, ali pod određenim okolnostima može se aktivirati i postati patogena: kao rezultat toga, razvija se pneumomikoza. Liječenje gljivične infekcije u plućima je dugotrajno, primjenom snažnog antimikotičkog tečaja.
 • Actinobacillus pleuropneumonia je uzrokovana Actinobacillusom, gram-negativnim pleomorfnim štapićem koji tvori kapsule. Od ove bolesti boluju samo preživači: goveda, svinje, rjeđe ovce. Druge životinje i ljudi su imuni na infekcije i ne obolijevaju. Prije, do 1983., bolest se zvala "hemofilna pleuropneumonija": u ovom trenutku ovaj se izraz smatra zastarjelim, budući da je patogen, za koji se prije smatralo da pripada rodu Haemophilus, sada premješten u rod Actinobacillus.

Drugi pretežno veterinarski izraz je "zarazna pleuropneumonija". Ovo je posebno zarazna vrsta upale pluća, koja se lako prenosi s jedne životinje na drugu, što uzrokuje opći poraz bolesti. Uzročnik je obično Mycoplasma mucoides. Životinje koje se oporave od zarazne pleuropneumonije postaju imune na ovu infekciju.

Apscesirajuća pleuropneumonija

Govoreći o apscesirajućoj pleuropneumoniji, oni misle na prisutnost žarišta zarazne gnojno-nekrotičke destrukcije pluća. To su višestruka gnojno-nekrotična područja propadanja tkiva, a nema jasne granice sa zdravim plućnim tkivom. Zbog prisutnosti karakterističnih destruktivnih procesa, mnogi stručnjaci ovu bolest nazivaju izrazom "destruktivna pleuropneumonija".

U plućima se formiraju zone fuzije tkiva tipa drenaže. Staphylococcus aureus smatra se glavnim uzročnikom patologije, ali se javljaju Klebsiella i druge enterobakterije, kao i hemolitički streptokok, pneumokok i anaerobni mikrobi.

Najčešćim uzrokom razvoja apscesirajuće pleuropneumonije smatra se aspiracija orofaringealnih sekreta i prisutnost unutar tijela žarišta gnojne infekcije uz limfne i krvne žile.

Simptomatologija bolesti je slična onoj kod totalne upale pluća.

Pleuropneumonija stečena u zajednici

Pleuropneumonija stečena u zajednici je jedna od varijanti upalnih plućnih procesa u kojima infektivni agens ulazi u dišni sustav izvan bolnice ili druge zdravstvene ustanove. Ovaj oblik pleuropneumonije je bakterijski ili virusni, a put prijenosa je zračnim putem.

U većine bolesnika upalna reakcija počinje nakon neliječene ARVI ili infekcije gripe, traheitisa ili bronhitisa.

Uzročnik ulazi u pluća silaznim putem - iz gornjih dišnih organa. Ako je imunološka obrana oslabljena, tada tijelu postaje teško prevladati nova upalna žarišta. Kao rezultat toga, infekcija se naseljava na plućno tkivo, a razvija se akutna pleuropneumonija.

Često pacijenti s izvanbolničkom pleuropneumonijom već imaju različita kronična respiratorna stanja, poput kroničnog bronhitisa. Bolest ulazi u aktivnu fazu kada se stvore određeni uvjeti, kada je imunološki sustav oslabljen. Ako kasnite s liječenjem ili ga potpuno zanemarite, može se razviti pleuropneumonija.

Hipostatska pneumonija

Poseban oblik bolesti je hipostatska pleuropneumonija, koja je pretežno sekundarna. Najčešće se bolest razvija kao posljedica produljene stagnacije cirkulacije krvi u malom krvožilnom sustavu, koji bi trebao osigurati trofizam plućnog tkiva. Poremećaj protoka krvi dovodi do nakupljanja proizvoda opijenosti u plućima. Formira se viskozni sputum na koji se aktivno razmnožavaju mikroorganizmi - obično streptokoki i stafilokoki, što uzrokuje novi upalni proces.

Hipostatska, ili kongestivna pleuropneumonija, obično se javlja u dugotrajnih bolesnika koji se ne mogu kretati i voditi normalan život zbog ozljeda ili somatskih patologija. Dakle, primarne bolesti mogu biti srčani udari, moždani udari, dijabetes melitus, onkopatologija itd. Duga horizontalna pozicija pogoršava protok krvi i uzrokuje stagnaciju u tkivima.

Vrste pleuropneumonije ovisno o opsegu lezije

U desnom plućnom krilu postoje tri režnja, a u lijevom dva režnja. Zauzvrat, svaki režanj je podijeljen na segmente - parenhimske zone, ventilirane segmentnim bronhom i određenom granom plućne arterije.

Kada se upalna reakcija nalazi u jednom plućnom režnju, govore o lobarnoj pleuropneumoniji, au oba režnja - o bidoleičnoj pleuropneumoniji. Također postoje jednostrane i bilateralne lobarne pleuropneumonije. Klinička slika i terapijske mjere slične su drugim varijantama bolesti.

Osim toga, stručnjaci su identificirali sljedeće vrste lobarne patologije:

 • segmentna pleuropneumonija - karakterizirana oštećenjem jednog segmenta plućnog režnja;
 • polisegmentna pleuropneumonija - ukazuje na poraz nekoliko lobarnih segmenata odjednom;
 • pleuropneumonija gornjeg režnja može biti desno- ili lijevostrana i ukazuje na oštećenje gornjeg režnja pluća;
 • pleuropneumonija donjeg režnja također je desno ili lijevo, ovisno o mjestu patološkog procesa;
 • srednje-lobarna pleuropneumonija je upalni proces u srednjem režnju desnog pluća (srednji režanj je odsutan u lijevom plućnom krilu);
 • ukupno - nastavlja s porazom cijelog polja pluća (svi režnjevi desnog i lijevog pluća);
 • subtotalna pleuropneumonija - za ovaj oblik tipično je oštećenje oba režnja jednog pluća;
 • fokalna pleuropneumonija ukazuje na jasnu lokalizaciju žarišta upale, bez širenja na blisko smještena tkiva;
 • subpleuralna pleuropneumonija je upalni proces lokaliziran u suppleuralnom pluću;
 • bazalna pleuropneumonija - karakterizirana upalnim reakcijama u donjem dijelu pluća.

Ova se klasifikacija temelji na stupnju širenja upalne reakcije. U ovom slučaju, težina simptoma ovisi o opsegu lezije: što je upala opsežnija, klinička slika je dublja i svjetlija. [1]

Konfluentna pleuropneumonija

Uz konfluentni oblik pleuropneumonije, bolni poremećaji pokrivaju nekoliko dijelova pluća odjednom, pa čak i plućni režanj. Postoji izraženo zaostajanje u procesu disanja sa zahvaćene strane, simptomi zatajenja dišnog sustava (kratkoća daha, cijanoza) se pojačavaju.

Konfluentnu pleuropneumoniju karakteriziraju infiltrativne promjene, protiv kojih postoje zbijene zone infiltracije i (ili) destruktivne šupljine. Izraz "konfluentni" u ovom slučaju znači spajanje više ili pojedinačnih malih patoloških žarišta u veće formacije. S obzirom na ovu značajku razvoja pleuropneumonije, stručnjaci ga smatraju relativno osebujnim oblikom plućnog upalnog procesa.

Komplikacije i posljedice

Ako su terapijske mjere propisane na vrijeme, a sam tretman bio kompetentan, tada tijek pleuropneumonije obično gubi tipičnu cikličnost i prekida se u početnoj fazi razvoja.

Ako je poremećen proces resorpcije eksudata, razvijaju se komplikacije pleuropneumonije. U nekim slučajevima, vezivno tkivo raste u patološkom žarištu: karnifikacija se javlja s daljnjom plućnom cirozom. U nekih bolesnika opažaju se gnojni procesi s uništavanjem (tapanjem) tkiva, a pleuropneumonija se pretvara u apsces ili gangrenu pluća.

S pleuropneumonijom postoje manifestacije suhog oblika pleuritisa s fibrinoznim slojevima i stvaranjem adhezija. Limfogeno širenje infekcije dovodi do razvoja gnojnog medijastinitisa i perikarditisa. Ako se širenje mikroba dogodi kroz krvožilni sustav, onda

Metastatska gnojna žarišta u mozgu i drugim organima i tkivima: počinje razvoj gnojnog meningitisa, peritonitisa, akutnog polipozno-ulceroznog ili ulceroznog endokarditisa, gnojnog artritisa.

Često su pacijenti zabrinuti zbog pitanja zašto tijekom uzimanja antibiotika za pleuropneumoniju temperatura ne pada: može li to ukazivati na razvoj komplikacija? S pleuropneumonijom, pokazatelji temperature obično se kreću od 37-38 ° C. U pozadini antibiotske terapije, visoka temperatura može se održavati 2-3 dana, a s bilateralnim patološkim procesom - do 10-14 dana (istodobno se ne prelazi oznaka od 38 ° C). Ako pokazatelji prevladaju granicu od 39-40 ° C, onda to ukazuje na povećanje upalne reakcije i gubitak sposobnosti tijela da se bori protiv patogena. U takvoj situaciji liječnik treba odmah pregledati liječenje i eventualno promijeniti antibiotik. [2]

Dijagnostika pleuropneumonija

Pregled bolesnika sa sumnjom na pleuropneumoniju provodi se prema individualnom planu koji sastavlja liječnik. Ovaj plan obično uključuje:

Opće pretrage krvi, urina, sputuma, biokemije krvi (određivanje ukupnog proteina, elektroforeza proteina, određivanje sadržaja bilirubina, fibrinogena);

Sputum bakposev s određivanjem osjetljivosti bakterijske flore na antibiotsku terapiju;

EKG.

Rendgen prsnog koša je gotovo uvijek osnova za dijagnosticiranje svih vrsta pleuropneumonije. Studija se radi u dvije projekcije:

 • tijekom faze plime dolazi do povećanja i obogaćivanja plućnog uzorka, što se objašnjava hiperemijom tkiva;
 • stupanj transparentnosti je normalan ili neznatno smanjen;
 • postoji jednolična sjena, a plućni korijen je blago proširen na zahvaćenoj strani;
 • ako je patološka reakcija lokalizirana u sektoru donjeg režnja, tada postoji smanjena ekskurzija odgovarajuće dijafragmalne kupole;
 • tijekom faze hepatizacije otkriva se izraženo smanjenje prozirnosti plućnog tkiva (u skladu sa zahvaćenim područjem);
 • zahvaćeno područje pluća ima normalnu ili blago povećanu veličinu;
 • intenzitet sjene se lagano povećava prema periferiji;
 • u srednjim zonama zamračenja nalaze se područja prosvjetljenja;
 • plućni korijen na zahvaćenoj strani je proširen, razlikuje se po ujednačenosti sjene;
 • opaža se zbijanje susjedne pleure;
 • tijekom permisivne faze dolazi do smanjenja intenziteta sjene patološki promijenjene zone;
 • fragmentirana sjena je smanjena, plućni korijen je proširen.

Ako se sumnja na pleuropneumoniju, tada je poželjno provesti cjeloviti rendgenski pregled, a ne standardnu fluorografiju, koja se smatra više preventivnom, a ne terapijskom i dijagnostičkom metodom. Upala pluća na fluorografiji nije uvijek ispravno praćena, jer ovisi i o težini patološkog procesa i o stanju i gustoći tkiva kroz koja prodiru rendgenske zrake. Uz pomoć fluorografije moguće je unaprijed spriječiti razvoj kronične upale pluća, zaštititi od atipičnog tijeka upalnog procesa, međutim, ovaj postupak ne dopušta nam zabilježiti lokalizaciju upale i procijeniti stupanj složenosti procesa.

Bolesnicima s bilo kojom vrstom pleuropneumonije savjetuje se ispitivanje funkcije vanjskog disanja, a ako je indicirano, radi se pleuralna punkcija.

Multislice CT je indiciran u takvim slučajevima:

 • ako postoje očiti klinički simptomi pleuropneumonije, ali nema tipičnih abnormalnosti na rendgenskoj snimci;
 • ako se tijekom dijagnoze pleuropneumonije otkriju atipični poremećaji, kao što su opstruktivna atelektaza, apsces ili infarkt pluća;
 • s rekurentnim tijekom pleuropneumonije, ako se u istoj zoni pluća pronađu patološki infiltrati;
 • s produljenom pleuropneumonijom, ako se patološki infiltrati ne riješe unutar mjesec dana.

Dodatna instrumentalna dijagnostika može biti predstavljena fiberoptičkom bronhoskopijom, transtorakalnom biopsijom, transtrahealnom aspiracijom. Prisutnost pleuralnog izljeva na pozadini mogućnosti sigurne pleuropunkture indikacija je za proučavanje pleuralne tekućine. [3]

U svakoj fazi pleuropneumonije provodi se obavezna auskultacija:

 • u fazi plime, bilježi se slabost vezikularnog disanja, crepitus;
 • u fazi hepatizacije moguće je osluškivati čiste fine mjehuraste hropove, s pojačanom bronhofonijom;
 • crepitus je također prisutan u permisivnoj fazi.

Diferencijalna dijagnoza

Različite vrste pleuropneumonije obično se razlikuju od tuberkulozne bronhopneumonije (kazeozne pneumonije). Posebna složenost takve dijagnoze uočava se u slučajevima kada pleuropneumonija zahvaća gornje režnjeve, a tuberkuloza donje režnjeve: činjenica je da se u početnoj fazi tuberkuloza ne otkriva kao mikobakterije u sputumu, a klinički i radiološki znakovi ove patologije su vrlo slične. Ponekad je moguće postaviti ispravnu dijagnozu tuberkuloze ako postoji tipičan rani početak bolesti: rana slabost, pojačano znojenje, stalni nemotivirani umor. Pleuropneumoniju karakterizira akutni razvoj simptoma, uključujući nagli porast temperature, bol u prsima, kašalj s ispljuvkom. Što se tiče tuberkuloznog infiltrata, on se od pleuropneumonijskog razlikuje po tome što ima jasan obris.

Test krvi u bolesnika s tuberkulozom pokazuje leukopeniju na pozadini limfocitoze, a pleuropneumoniju karakterizira značajna leukocitoza i ubrzana ESR.

Tuberkulinski testovi (+) smatraju se još jednom potvrdom tuberkuloznih lezija.

Različite vrste pleuropneumonije također se razlikuju od bronhogenog karcinoma i male plućne embolije.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.