^

Zdravlje

Rendgen barija: priprema, što pokazuje

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 18.07.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Rentgensko istraživanje temelji se na činjenici da ljudska tkiva različite gustoće na različite načine apsorbiraju zrake koje izlaze iz rendgenske cijevi. To najbolje radi kalcij koji je dio kostiju, na slici su bijele, nešto lošije za vezivna tkiva, mišiće, masnoću - imaju sivu nijansu, organi ispunjeni zrakom su crni. Kako bi se poboljšala vizualizacija šupljih organa trbušne šupljine, koriste se kontrastna sredstva koja mogu apsorbirati rendgenske zrake, od kojih je jedan barijev sulfat. [1]

Indikacije za postupak

Barij se koristi za rendgenske snimke gastrointestinalnog trakta. Omogućuje vam prepoznavanje različitih patologija koje se očituju sljedećim simptomima:

  • bol u epigastriju;
  • jaka i redovita žgaravica;
  • podrigivanje s kiselim okusom;
  • prisutnost fragmenata krvi u izmetu, sluzi;
  • česti poremećaj stolice;
  • nepotpuno pražnjenje crijeva;
  • drastičan gubitak težine.

Priprema

Provođenje rendgenskih zraka s kontrastnim sredstvom zahtijeva određenu pripremu. Već 3 dana prije toga potrebno je posebno paziti na svoju prehranu, isključujući iz nje hranu koja doprinosi stvaranju plinova: kupus, mahunarke, sirovo povrće i voće, punomasno mlijeko; odustati od alkohola i pušenja.

Najbolje je jesti dijetalna jela, dati prednost juhama, ribanim juhama, voćnim sokovima bez svijetlih boja i potpuno prestati jesti za 12 sati. Postupku prethodi potrošnja suspenzije barijevog sulfata s razrijeđenom vodom.

U nekim slučajevima potrebno je prethodno ispiranje želuca ili čišćenje crijeva klistirom.

Tehnika rentgen barija

Ovisno o tome koji se organ pregledava, određuje se tehnika zahvata. Prilikom pregleda jednjaka i želuca, u pravilu, najprije naprave rendgenski pregled njihovih stijenki, nakon čega daju nekoliko gutljaja pripremljenog barija i daju primarnu probnu sliku. Omogućuje vam da bolje vidite njihovo olakšanje.

Zatim morate popiti cijelo piće (za odrasle do 300 ml, za djecu - 100 ml). Liječnik može masirati epigastričnu regiju kako bi pomogao da se tvar ravnomjerno rasporedi po želucu.

Radiolog uklanja pacijenta ležeći na leđima, boku, s podignutom zdjelicom, stojeći. [2]

RTG jednjaka s barijem

Jednjak se pregledava u slučaju kršenja procesa gutanja, boli u prsima nerazumljive prirode, ulaska stranog tijela, sumnje na kilu. Zahvat se izvodi stojeći uz apsolutnu nepokretnost pacijenta. Procjenjuje se trenutak gutanja otopine i potpunog punjenja organa. Slika je vrlo informativna i omogućuje vam prepoznavanje mnogih patologija, a također procjenjuje prohodnost jednjaka, elastičnost njegovih zidova, prirodu kontura itd.

Rtg crijeva s barijem

Pregled crijeva odvija se u nekoliko faza. Pacijentu se nudi da popije pola litre barijeve suspenzije, ako je potrebno, dvostruko kontrastiranje se također dovodi kroz cijev sa zrakom ili inertnim plinom. Zahvatima prethodi 2 sata čekanja, koliko je potrebno da kontrastno sredstvo stigne u tanko crijevo. Radiolog snima niz slika u različitim položajima tijela. Nakon defekacije, snima se posljednja kontrolna slika.

Što ti daju vidjeti? Film prikazuje mukoznu stijenku crijeva, njezin reljef, prati se dinamika kretanja barija, odnosno utvrđuje se njegova pokretljivost, otkrivaju se upaljena područja, neoplazme, divertikule, ulcerozni procesi i malapsorpcija.

RTG debelog crijeva s barijem

Za potvrdu dijagnoze propisuje se RTG debelog crijeva uz sudjelovanje barija: kolitis, upala slijepog crijeva, crijevna opstrukcija, tumor, interintestinalni apsces itd. Bolesnik popije čašu otopine dan prije, bez drugog pripravka. Je potrebno.

Često se paralelno provodi još jedan postupak - barijev klistir, tijekom kojeg se barij ubrizgava klistirom. Prvo se crijeva čiste do čiste vode, večera i doručak se otkazuju dan prije. Otopina za klistir se zagrijava na 35 0 C, volumen joj je 1,5-2 litre.

Postupak je vrlo neugodan, javlja se nagon za defekacijom, bolni grčevi, osjećaj punoće. Liječnici preporučuju duboko disanje na usta i izdržavanje, inače svi napori mogu biti uzaludni. Za bolju raspodjelu tvari za bojenje kroz crijeva potrebno je mijenjati položaje uz fotofiksaciju organa. Nakon pražnjenja crijeva, napravi se još jedna kontrolna slika.

Ova metoda omogućuje pregled rektuma i anusa. Prikazuje oblik organa, njegovu rastezljivost, prohodnost, mjesto, elastičnost.

Rendgen s barijem za dijete

Radiografija s kontrastom za djecu provodi se u hitnim slučajevima u slučaju sumnje na abnormalni razvoj organa ili gutanje stranog predmeta. Barij se ne koristi u prvim mjesecima djetetova života zbog izloženosti tvari zračenju. Njegovu ulogu obavljaju lijekovi topivi u mastima ili vodi.

Kontraindikacije u postupku

Ne postoje apsolutne kontraindikacije za fluoroskopiju želuca, a trudnoća, želučano krvarenje smatraju se relativnim.

Prepreka postupku s crijevima može biti ulcerozni kolitis, perforacija njegovih zidova, nošenje djeteta, tahikardija. Posebnu njegu zahtijevaju crijevna opstrukcija, cistična pneumatoza, proljev, divertikulitis.

Komplikacije nakon postupka

Najteža moguća komplikacija barijeve fluoroskopije je alergijska reakcija na tvar. To se događa kada postoje kršenja u fazi pripreme postupka - test za barij nije proveden. Reakcija može biti oticanje unutarnjih organa, otežano disanje.

Posljedice nakon zahvata

Neugodna posljedica pregleda RTG s barijem može biti pojava mučnine, probavne smetnje, zatvora u prvih nekoliko dana nakon zahvata. Pregled crijeva može biti popraćen nadutošću, nadutošću, a stolica je obojena bijelom bojom.

Njega nakon postupka

Ako rendgenski snimak želuca ne uzrokuje nelagodu i ne zahtijeva posebnu njegu nakon zahvata, osim nekih ograničenja u hrani u obliku grube i obilne hrane, onda s pregledom crijeva, sve nije tako jednostavno. To je neugodno, bolno i zahtijeva određeno razdoblje rehabilitacije: odbijanje tjelesne aktivnosti, uzimanje laksativa za brzo uklanjanje barija iz tijela, osjetljiva prehrana.

Recenzije

Rendgen s barijem jednjaka i želuca, prema recenzijama, u pravilu ne uzrokuje nikakve posebne pritužbe, što se ne može reći za crijeva. Ipak, osoba je spremna proći kroz sve testove kako bi identificirala i otklonila problem koji ga iscrpljuje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.