^

Zdravlje

Metode liječenja shizofrenije u muškaraca

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 06.05.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Liječenje shizofrenije kod muškaraca ne razlikuje se od liječenja žena, samo je veća vjerojatnost da će muškarci teže oboljeti, te su sukladno tome za njihovo liječenje potrebni snažniji antipsihotici u većim dozama. U svakom slučaju, koristi se glavna terapija antipsihoticima, izbor lijeka temelji se na analizi značajki manifestacije produktivnih simptoma i oblika tijeka bolesti. Koriste se i druge metode, na primjer, inzulinska koma i elektrokonvulzivna terapija. [1]

U akutnom razdoblju koristi se aktivna terapija lijekovima, nakon postizanja terapijskog učinka, pacijent se prebacuje na terapiju održavanja uz imenovanje minimalne učinkovite doze lijeka kako bi se spriječile egzacerbacije i povećao stabilizacijski interval. [2]

Najteži oblik bolesti - juvenilna maligna kontinuirana shizofrenija liječi se primjenom snažnih antipsihotika koji mogu oslabiti i poništiti teške katatonične, hebefrene, paranoične i mješovite simptome. U takvim slučajevima propisuju se visoke doze neuroleptika, koje premašuju standardne za dva ili čak pet puta. To pridonosi, u većini slučajeva, značajnom slabljenju manifestacija psihoze.

Aminazin ostaje lijek izbora. Propisuje se na 0,6-0,8 g dnevno. Također se koristi azaleptin (u dnevnoj dozi od 0,3-0,4 g), Propazine (0,35 g), Tizercin 0,2-0,3 g), Haloperidol ili Mazheptil (0,03-0,04 g), Trisedil (0,01-0,015 g). Izbor lijeka temelji se na njegovoj djelotvornosti i osjetljivosti na njega u bolesnika.

Djelovanje klasičnih antipsihotika temelji se na utjecaju na dopaminski sustav, zbog čega se učinkovito nose s zabludnim halucinatornim simptomima, otklanjaju paranoične i manične misli, zaustavljaju psihomotornu agitaciju i smiruju agresivne impulse.

Međutim, ovi lijekovi imaju mnoge nuspojave na gotovo svim organima i sustavima. Osim što izazivaju relativno "bezopasne" simptome kao što su suha usta, žgaravica, proljev, mučnina, pospanost, alergijski osip, ometaju rad srca, uzrokuju disurične smetnje i upalu jetre, a mogu uzrokovati i anafilaksu, u principu, kao i druge droge. Lijekovi antipsihotičkog djelovanja također uzrokuju neuroleptički sindrom povezan s njihovim djelovanjem na mozak, čiji je vodeći simptom hiper- ili hipokinezija, dodatni su anksioznost, agitacija, konvulzije i drugi poremećaji središnjeg živčanog sustava, koji bitno mijenjaju jedan psihički poremećaj u još. [3]

Kako bi se neutralizirale teške komplikacije koje se često razvijaju tijekom liječenja neurolepticima, pacijentima se propisuju korektivni lijekovi (antiparkinsonici): antikolinergik središnjeg i perifernog djelovanja s miorelaksirajućim učinkom Cyclodol u dnevnoj dozi od 0,012-0,014 g; središnji antikolinergik Akineton; nootropici.

Dugotrajna terapija antipsihoticima izaziva ovisnost, što smanjuje njezinu učinkovitost. Kako biste intenzivirali liječenje, pribjegavajte raznim tehnikama. Na primjer, prakticira se nagli prekid terapije antipsihoticima nakon čega slijedi nastavak liječenja.

Pozitivan odgovor na djelovanje neuroleptika pojačava korištenje imunostimulansa. U bolnici, dva puta tjedno, pacijentu se propisuju injekcije Decaris (po 0,15 g). Oralno, Dimefosfon se može propisati tri puta dnevno po stopi od 0,03 g po kilogramu težine pacijenta.

Uz antipsihotike, koristi se i forsirana inzulinska koma terapija – ukapavanje inzulina prije nastanka inzulinske kome. Tijek liječenja je od 25 do 30 postupaka. [4]

Jednostavna juvenilna shizofrenija liječi se klasičnim antipsihoticima koji imaju psihostimulirajući učinak. Triftazin se propisuje u dnevnoj dozi od 0,02-0,025 g, Etaperazin (ne više od 0,03 g), Mazheptil (ne više od 0,015 g) i drugi.

Koriste se i atipični antipsihotici, koji se smatraju manje opasnim u smislu komplikacija od svog djelovanja: Risperidon u dnevnoj dozi do 0,004 g; [5]Olanzapin (do 0,015 g); Seroquel (do 0,9 g). Lijekovi nove generacije djeluju ne samo na dopaminergički sustav mozga, već i na serotonergički sustav, što smanjuje vjerojatnost razvoja neuroleptičkog sindroma, međutim, ne isključuje ga u potpunosti. Osim toga, nuspojave kao što su pretilost i dijabetes melitus, kao i moždani udar, nastaju nakon uzimanja atipičnih antipsihotika puno češće nego klasičnih. [6].  [7]_ [8]

Tipični antipsihotici također se biraju za liječenje paranoidne kontinuirane shizofrenije, čiji su vodeći simptom deluzije i halucinacije. Šizofreničarima s prevladavanjem deluzijske komponente propisuje se etaperzin u dnevnoj dozi od 0,06 g do 0,09 g, triftazin - otprilike 0,04-0,05 g svaki, haloperidol (0,02-0,03 g), halucinatorni - niže doze (0,040 g -0,040 g ) ili Triftazin (0,03-0,035 g). Od atipičnih antipsihotika preferira se Azaleptin. Propisuje se u dnevnoj dozi do 0,3 g. Općenito, lijekovi se odabiru pojedinačno, kao i doze. Potrebno je izazvati zadovoljavajući terapijski učinak i što je moguće više izbjegavati ozbiljne nuspojave, za što je liječniku potreban stalan kontakt s bolesnikom. [9]

U kasnijim fazama paranoidne shizofrenije, kada tijelo bolesnika više ne reagira pravilno na klasičnu antipsihotičku terapiju, pribjegava se injekcijskim oblicima, na primjer, dugodjelujući lijek Fluphenazine (Moditen-Depot). Radi se jedna intramuskularna injekcija (0,025-0,075 g) u razmacima od tjedan do mjesec dana (pojedinačno, empirijski, ovisno o brzini oslobađanja djelatne tvari). Lijek ima snažan antipsihotički učinak, nadmašujući djelovanje aminazina (standardni), te ima manju vjerojatnost razvoja neuroleptičkog sindroma i somatskih komplikacija. Također se uspješno koristi za liječenje oblika juvenilne maligne shizofrenije.

Paranoidna shizofrenija također dobro reagira na injekcijsku terapiju Clopixolom, jednim od relativno novih neuroleptika. Ubrizgava se duboko u mišić u dnevnoj dozi od 0,1 g. Djelotvoran je i u debiju paranoidnog napada i u liječenju relapsa. Također se koristi olanzapin. Ovi lijekovi, osim što zaustavljaju produktivne simptome, također ublažavaju negativne manifestacije.

Ponekad se za stabilizaciju stanja i stvaranje dugog razdoblja remisije koriste kombinacije neuroleptika, na primjer, Klopiksol-depot i Piportil L4.

U liječenju šizofrenije nalik krznu cilj je zaustaviti akutne napade afektivno-deluzivne psihoze. Da bi to učinili, pribjegavaju inzulinsko-komatoznoj terapiji (s manifestacijom bolesti) ili kombiniranoj (osobito s relapsima): antipsihotička terapija uz primjenu Leponexa (0,3 g dnevno), Propazine (0,35 g), Tizercin (0,2). G) u kombinaciji s uzimanjem antidepresiva - klasični triciklički Amitriptilin u dnevnoj dozi do 0,3 g, Anafranil (do 0,3 g) ili Ludiomil (do 0,2 g). Izbor lijeka ovisi o strukturi afekta. Uz prevlast manične komponente, antipsihotici se kombiniraju s pripravcima litija.

Shizotipni poremećaj (spora shizofrenija) obično zahtijeva niže doze neuroleptika, tipičnih i atipičnih, u kombinaciji s lijekovima za smirenje. Preporuča se uključiti u režim liječenja biotičke pripravke koji poboljšavaju metaboličke procese u mozgu, povećavaju otpornost na stres i performanse, glicin ili biotredin u dnevnoj dozi do 0,8 g. U blago progresivnim oblicima shizofrenije, kognitivno-bihevioralna terapija može pomoći u nekim slučajevima čak i bez upotrebe antipsihotika.

Prehrana za shizofreniju kod muškaraca

U principu, shizofreničari mogu jesti bilo koju hranu, bolest ih ne obvezuje ni na kakve dijete. Međutim, postoji mišljenje da određeni stil prehrane može pridonijeti pojavi shizofreniformnih simptoma. Ovo mišljenje dijele mnogi liječnici. Općenito, prehrana za shizofreniju treba biti potpuno cjelovita, raznolika, zdrava i ukusna. Samo trebate slijediti neka ograničenja.

Sumnjivo je da se prava shizofrenija može izliječiti samo korekcijom prehrane, ali u svakom slučaju treba imati nedvojbenu korist.

Kod shizofrenije se mijenjaju biokemijski procesi koji se odvijaju u mozgu, a postoje namirnice koje mogu utjecati na metabolizam. Stoga, ako se pridržavate određenih načela prehrane, onda sigurno neće biti gore.

Dijeta protiv shizofrenije preporuča praktički ne jesti hranu koja sadrži kazein i gluten. Najviše kazeina ima u mlijeku, kozjem i kravljem, puno ga u sirevima i drugim mliječnim proizvodima. Ovo je lako probavljiv protein potreban ljudima za rast mišićnog i koštanog tkiva. Međutim, kod shizofreničara, osobito ako postoji netolerancija na laktozu stečena s godinama, ovi proizvodi će izazvati ne samo probavne smetnje, već i napade shizofrenije. Pacijent s viškom kazeina može se žaliti na zamagljen vid, vrtoglavicu, često će imati anksioznost i disforične poremećaje. Šizofreničari ne bi trebali potpuno napustiti mliječne proizvode, ali ih je bolje koristiti u fermentiranom obliku (kefir, fermentirano pečeno mlijeko, kiselo mlijeko, prirodni jogurt) i ne više od jedne čaše dnevno, upotreba sireva (svježi sir) je ograničeno na porcije od 30 grama tri puta tjedno.

Šizofreničari i osobe predisponirane na bolest trebaju pratiti konzumaciju slatkiša, odnosno hrane s visokim sadržajem šećera, te kontrolirati razinu glukoze u krvi, održavajući je normalnom. Nemojte potpuno izbaciti slatkiše i nemojte se prejedati. Primjerice, zašećerene gazirane napitke treba potpuno izbaciti iz prehrane, dućanski sokovi u kartonskim kutijama mogu se izostaviti, kolači, kolači, slatkiši također ne spadaju u zdravu hranu. Ne možete jesti med i džem u žlicama, voće i bobičasto voće s visokim udjelom šećera - u kilogramima. U našim krajevima - to su grožđe, trešnje, slatke jabuke, egzotika - smokve, liči, mango, ananas. Istodobno, bolje je zamijeniti šećer s malom količinom meda, sušenog voća, bobičastog voća. Ne trebate se potpuno odreći slatkiša, samo kontrolirajte njegovu konzumaciju.

Gluten se nalazi u žitaricama. To su žitarice i sve vrste peciva. Ako iz prehrane isključite namirnice koje sadrže gluten, tada dolazi do poboljšanja stanja bolesnika, napadi nestaju s blažim simptomima, a remisija nastupa brže.

Promjenu prehrane također treba činiti u smjeru veće potrošnje mono- i polinezasićenih masnih kiselina, koje sudjeluju u obnovi svih staničnih membrana, pa tako i neurona mozga. To su biljna ulja: suncokretovo, kukuruzno, maslinovo, laneno, repičino, plodovi mora i školjki, riblje i riblje ulje, orašasti plodovi, sjemenke lana, bundeva, sjemenke sezama, klijale žitarice, zeleno povrće. Postoji mnogo takvih proizvoda.

Zasićene masne kiseline nalaze se u mesu, iznutricama, maslacu. Ove namirnice se mogu i trebaju konzumirati, ali nemojte se prejedati. Primjerice, nemasno crveno meso – jednom tjedno, uz prilog od povrća (ali ne krumpira), maslaca – oko pet grama dnevno.

Namirnice s antidepresivnim svojstvima – riba (losos), alge, bademi, meso purana i kunića, banane, borovnice, jagode pomoći će poboljšati raspoloženje i smanjiti anksioznost.

Prehrana treba sadržavati vitamine, askorbinsku kiselinu (luk, svježe povrće, bobičasto voće i voće), vitamine B (jaja, meso, jetra, mahunarke, zeleno povrće, riba, krumpir, rajčica), vitamin E (biljna ulja, masline, sjemenke, orasi, suhe marelice).

Osim toga, kad god je to moguće, trebate koristiti prirodne organske proizvode. Prehrana bi trebala sadržavati više povrća i voća, svježeg, zimi - svježe smrznutog. Kruh je poželjniji od cjelovitog zrna ili raženi i u ograničenim količinama. Bez alkohola, kave i jakog čaja, isto vrijedi i za kobasice, suvo meso i kisele krastavce. Od žitarica prednost se daje zobenoj kaši, heljdi i prosu. Preporuča se koristiti mekinje i proklijala zrna pšenice. Svaki dan ima orašastih plodova i sjemenki od 20 do 50g.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.