^

Zdravlje

Liječenje svrbeža ušiju

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 22.07.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Kada svrbi uho, nemoguće je u potpunosti raditi i odmarati se. Međutim, samo liječnik može predložiti kako ublažiti svrbež u uhu, propisati učinkovite lijekove nakon pregleda, nakon što je utvrdio uzrok nelagode.

Najčešći uzrok osjeta svrbeža u slušnom kanalu je nakupljanje sumpora povezano s njegovom hipersekrecijom ili nedovoljno učinkovitim izlazom (sumporni čep). Trenutno, za njihovo otapanje i prevenciju obrazovanja, postoje posebne kapi za svrbež u ušima - cerumenolitici. Razlikuju se po kemijskom sastavu, međutim, imaju usporedivu učinkovitost, što proširuje izbor.

A-Cerumen neo+ dostupan je u obliku otopine pakirane u bočice s kapaljkom, čiji se sadržaj mora potrošiti unutar 24 sata nakon otvaranja. Lijek sadrži surfaktante (kolagen hidrolizat, koko-betain, PEG-120 metilglukoza dioleat), koji nježno transformiraju nakupine zbijenog i osušenog ušnog voska, hidratizirajući i labaveći njegovu strukturu, ali ne izazivajući oticanje. Sumporni čep se postupno otapa, dok nema poremećaja sluha i smetnji u radu vestibularnog aparata. Hidratantne kreme i boje uključene u otopinu prirodnog su podrijetla. Kapi ne utječu na rad ceruminoznih žlijezda. Nakon čišćenja ušnog kanala, vosak se ponovno luči prirodnim putem.

Nuspojave tijekom primjene javljaju se vrlo rijetko i imaju karakter lokalne iritacije. Trudnice i dojilje mogu koristiti cerumenolitike.

Trajanje liječenja i dozu propisuje liječnik. Kapi se koriste samostalno samo s punim povjerenjem da je svrbež u uhu uzrokovan sumpornim čepom. Ako postoji i najmanja sumnja u podrijetlo svrbeža, sumnja na infekciju, perforaciju bubnjića i druge patološke uzroke, A-Cerumen je kontraindiciran.

Kako bi se ušni kanal očistio od nakupina sumpora, lijek se ukapava u svako uho ujutro i navečer, nakon zagrijavanja bočice s kapaljkom u ruci na tjelesnu temperaturu. U potpunosti upotrijebite sadržaj bočice, ukapajući polovicu doze pakiranja (1 ml) u ušni kanal svakog uha. Ne preporučuje se umetanje vrha duboko u ušni kanal.

Nisu pronađene interakcije lijekova sa sustavnim lijekovima. Kada se koristi istodobno s drugim kapima za uho, potrebno je održavati vremenski razmak između ukapavanja.

Remo-Vax kapi imaju sličan učinak. Aktivni sastojci otopine (feniletanol, alantoin, benzetonij klorid, sorbinska kiselina, butilhidroksitoluen) prodiru u debljinu naslaga cerumena u ušnom kanalu i postupno ih otapaju. Tekući lanolin i ulje nerca imaju omekšavajući i hidratantni učinak na površinu kože slušnog kanala, pomažu u ljuštenju mrtvog sloja i čišćenju. Lijek je hipoalergen. Predoziranje i interakcije lijekova s drugim lijekovima nisu primijećene.

Cerumenoliza se provodi ukapavanjem oko 20 kapi u uho s otopinom zagrijanom na tjelesnu temperaturu na dlanu. Zatim morate ležati s tretiranim uhom gore 20-30 minuta. Ako su se čepovi stvorili u oba uha, postupak se ponavlja na drugoj strani. U prisutnosti velikih naslaga sumpora može biti potrebno do pet tretmana dnevno. Obično je potrebno tri do pet dana da se pročisti ušni kanal.

Cerumenolitici se koriste i za sprječavanje nastanka sumpornih čepova, pojave simptoma "plivačkog uha". Takve kapi od svrbeža u ušima ne izazivaju ovisnost i otrovne. Mogu se koristiti dulje vrijeme, ali treba se pridržavati doze i preporuka liječnika.

Izbjegavati kontakt s očima, nosom i ustima. Ako se to dogodi, tada se zahvaćeni organi isperu s puno vode.

Često su uzrok svrbeža u ušima otitis – upala vanjskog i srednjeg uha različitog podrijetla, što je ključno pri odabiru lijeka.

U ranim fazama otitisa prednost se daje lijekovima koji imaju lokalni učinak. Najprikladniji za liječenje ušiju su tekući oblici. Kapi protiv svrbeža i bolova dostupne su s raznim aktivnim sastojcima. Uz ispravno postavljenu dijagnozu, terapeutski učinak osjeća se doslovno odmah nakon primjene.

Otinum - propisuje se kod akutnog upale srednjeg uha - vanjskog i srednjeg uha, osjećaja začepljenosti, nakon ozljeda, uklanjanja stranih tijela i uklanjanja sumpornih čepova. Glavni aktivni sastojak otopine kolina je salicilat, koji inhibira enzimsku aktivnost ciklooksigenaza, sprječavajući sintezu medijatora upale i boli. Kapi imaju umjereno antimikotično i antibakterijsko djelovanje. Prisutnost glicerina u sastavu kapi pomaže u omekšavanju suhih nakupina sumpora, olakšavajući njihovo uklanjanje iz ušnog kanala. Lijek je kontraindiciran u bolesnika s aspirinskom trijadom, poznatim reakcijama preosjetljivosti na druge nesteroidne protuupalne lijekove. Nije propisano za perforaciju bubnjića. Prisutnost salicilata čini ovaj lijek nepoželjnim za trudnice i dojilje, malu djecu, budući da nema razumnih podataka o rezultatima liječenja ovih kategorija pacijenata. Potreban je oprez u bolesnika s vazomotornim rinitisom i polipozom nosa.

Otopina se ukapa u uho, zagrijana u dlanu do razine tjelesne temperature. Tri ili četiri kapi se doziraju za bilo koju namjenu u vanjski slušni kanal svakog uha, dok pacijent leži s tretiranim uhom i okreće se na drugu stranu 10 minuta nakon ukapavanja. U terapeutske svrhe, tijekom dana, uši se ukapaju tri do četiri puta, da bi se čepovi otopili - dva puta. Tijek liječenja ne smije biti duži od deset dana. Ako četvrtog dana nema pozitivnih promjena u stanju bolesnika, liječnik bi trebao odabrati drugi lijek.

Otipax - složeni (fenazon + lidokain) lijek u obliku kapi za uši propisan je za upalu srednjeg uha prehlade, barotraumatskog podrijetla, kao i za komplikacije gripe i SARS-a. Anestezira, snižava temperaturu, uklanja simptome upale. Djelovanje se osjeća već pet minuta nakon što kapi uđu u uho, nakon četvrt sata bol se gotovo potpuno povlači. Glavni učinak je analgetski, pa se kapi propisuju pacijentima kod kojih je svrbež u uhu popraćen boli. Kontraindicirano kod osoba osjetljivih na sastojke. Ne preporučuje se korištenje u slučajevima kršenja integriteta bubnjića. Klinički značajan sistemski učinak ukapavanja Otipaxa nije utvrđen, stoga ovaj lijek mogu koristiti trudnice i dojilje, djeca u dobi od mjesec dana. Nuspojave od uporabe kapi - iritacija, hiperemija, oteklina, urtikarija, pojačan svrbež u ušnom kanalu. Zakapa se bez obzira na godine u bolno uho, četiri kapi dvaput ili triput tijekom dana. Maksimalni tijek liječenja je deset dana.

Svrab i gnojni iscjedak iz uha karakteristični su za bakterijsku upalu srednjeg uha, vanjsko i sekundarno, bez perforacije bubnjića. Anauran - kapi koje sadrže antibiotike širokog spektra, polimiksin B i neomicin, kao i anestetik lidokain. Kombinacija antibakterijskih lijekova osigurava smrt većine mikroorganizama koji se nalaze u srednjem uhu. Lidokain uklanja bol i ublažava stanje bolesnika tijekom liječenja. Učinak pravilno propisanih kapi dolazi brzo - iscjedak iz uha nestaje, svrbež prestaje, stoga, ako u prvih nekoliko dana nema poboljšanja, trebate se posavjetovati s liječnikom za promjenu lijeka. Liječenje ne smije trajati duže od deset dana. Dulje liječenje može uzrokovati razvoj superinfekcije, ototoksične učinke do potpunog gubitka sluha.

Trudnice, dojilje i djeca mlađa od šest godina, lijek je kontraindiciran. Nuspojave su u prirodi lokalne iritacije kože. Ovisno o težini upale srednjeg uha, liječnik može propisati od dvije do četiri kapi. Za odrasle pacijente pojedinačna doza je četiri do pet kapi u svako uho, za djecu koja su navršila šest punih godina mogu se ukapati dvije ili tri kapi odjednom.

Otofa - antibakterijske kapi na bazi antituberkuloznog antibiotika rifamicina, koji inhibira enzimsku aktivnost RNA polimeraze gram-pozitivnih i gram-negativnih koka, posebno - piogenih: stafilokoka, streptokoka i nekih drugih bakterija koje inficiraju vanjske i srednje uho. Inaktivacija katalizatora sinteze RNA patogenih mikroorganizama blokira ovaj proces, što dovodi do njihove brze smrti. Otofove kapi mogu se koristiti i za perforaciju bubnjića.

Kontraindikacija za imenovanje je preosjetljivost na aktivni sastojak ili dodatne komponente kapi. U iznimnim slučajevima propisuju se trudnice i dojilje. Nuspojave su u prirodi lokalne iritacije - osip, hiperemija, oteklina.

Preporučena pojedinačna doza za odrasle pacijente je pet kapi, učestalost postupaka je tri dnevno. Djeci se dva puta ukapaju tri kapi. Kapi se ostavljaju u uhu nekoliko minuta, a zatim se glava naginje tako da gravitacijom istječu van. Maksimalno razdoblje primjene Otofa kapi je sedam dana. Dulje razdoblje liječenja moguće je samo na recept.

Dioksidin (hidroksimetilkinoksalin dioksid) može se propisati u slučajevima neučinkovitosti drugih antibakterijskih sredstava za teške gnojne upale srednjeg uha. Kapi za uši s takvom aktivnom tvari se ne oslobađaju - sadržaj ljekarničke ampule se razrjeđuje (mogu sadržavati 0,5% ili 1% djelatne tvari) neovisno hipertoničnom otopinom do koncentracije od 0,1-0,2%. Ambulantno liječenje treba u potpunosti biti pod nadzorom liječnika. Lijek je toksičan, dio prodire u sustavnu cirkulaciju, stoga je potrebno strogo slijediti preporuke za doziranje i pripremu kapi. Prije upotrebe napravite test tolerancije. Kapi s dioksinom kontraindicirane su kod trudnica, dojilja, osoba s oštećenom funkcijom nadbubrežne žlijezde. Za djecu, liječnik može propisati takve kapi samo u iznimnim slučajevima.

Treba napomenuti da je pripremljena otopina prikladna samo za jedan dan. Koristi se samo nekoliko kapi (jednu ili dvije kapi u svako uho za djecu, tri ili četiri za odrasle), ostatak se izlije i sutradan se priprema nova. Prije ukapavanja potrebno je očistiti vanjski slušni kanal od gnoja pamučnom turundom namočenom u vodikov peroksid (3%). Lijek djeluje brzo. Učinak se javlja unutar tri do četiri dana ili se liječenje prekida. Razvoj nuspojava također je razlog za prekid liječenja.

U slučajevima teške gnojne upale srednjeg uha primjenjuje se sustavna antibiotska terapija. Najviše korišteni antibiotici protiv bolova i svrbeža u uhu su penicilinski niz (amoksicilin: flemoksin, augmentin; amoksil) i cefalosporini (cefodoks, cefotaksim). Često propisuju lijekove iz skupine makrolida - spiramicin, rozitromicin. Smatraju se manje otrovnim. U slučaju produljene kronične upale srednjeg uha, mogu se koristiti fluorokinoloni - ciprofloksacin, norfloksacin.

Gljivična infekcija vanjskog slušnog kanala liječi se lokalnim antimikoticima. Propisuje se liječenje kože antisepticima s antifungalnim djelovanjem: Castellani, Burovljeva tekućina, otopine amfotericina, anilinske boje, chinosol, kalijev jodid (2%) i drugi. Prije početka postupka, površina kože slušnog kanala se čisti od sekreta, sumpora, deskvamiranih kora, fragmenata micelija gljivica.

Za svrbež u ušima propisane su antimikotične masti - nistatin, klotrimazol.

Nistatin mast je posebno učinkovita kod kandidijaze uha, međutim, može se propisati i za aspergilozu. Polienski antibiotik nistatin može se vezati na ergosterole, koji čine stanične stijenke mikroorganizma. Uništavanje stanične membrane povlači oslobađanje citoplazmatskih komponenti u međustanični prostor i narušava vitalnost stanice. Kada se primjenjuje lokalno, apsorpcija se praktički ne događa, međutim, mast se ne preporučuje za uporabu u pedijatrijskoj praksi i za liječenje trudnica i dojilja. Kontraindicirano u slučaju alergije na sastojke. Nanesite tanak sloj na zahvaćenu površinu kože jednom ili dva puta dnevno. Trajanje tečaja ne smije biti duže od deset dana. Moguće je ponoviti tečaj liječenja s vremenskim razmakom od dva do tri tjedna.

Klotrimazol, osim što uništava staničnu membranu gljive, ima i dodatni toksični učinak kroz interakciju s enzimima mitohondrija i peroksidaze uz stvaranje vodikovog peroksida, čije povećanje koncentracije stvara dodatne uvjete za prestanak vitalne aktivnosti gljive. Gljivične stanice. Ovaj predstavnik imidazola aktivan je protiv raznih gljivica, posebno Aspergillus i Candida, kao i protiv uobičajenih uzročnika gnojnih infekcija kao što su stafilokoki i streptokoki. Lijek se praktički ne apsorbira u sustavnu cirkulaciju. Njegova embriotoksičnost nije potvrđena studijama, međutim, klotrimazol se s oprezom propisuje trudnicama i dojiljama. U prvom tromjesečju se uglavnom ne propisuje, kao ni preosjetljivim pacijentima.

Krema se nanosi u tankom sloju na kožu ušnog kanala dva ili tri puta dnevno. Liječenje je dugo, u prosjeku - mjesec dana. Moguće nuspojave su u prirodi lokalnih reakcija. Ne preporučuje se korištenje u kombinaciji s drugim antifungalnim lijekovima (nistatin, amfotericin B, natamicin), jer je učinkovitost liječenja smanjena.

Uz ponavljajuću mikozu, oštećenje unutarnjih struktura uha, propisana je sistemska terapija. Kod aspergiloze lijek izbora je itrakonazol, kandidijaza uha uspješno se liječi flukonazolom ili ketakonazolom. Posebno je učinkovit kombinirani tretman - kombinacija tableta i vanjskih sredstava.

Bolesnicima s mješovitom infekcijom ili s nepoznatom vrstom patogena propisuju se višekomponentni pripravci - candibiotici, koji istodobno imaju baktericidno, fungicidno, protuupalno i analgetsko djelovanje.

Kandibiotik, takozvane kapi za uši, koje su nedavno stekle popularnost među pacijentima i liječnicima. Sastav otopine uključuje četiri aktivna sastojka koji pružaju širok spektar djelovanja lijeka.

Antibiotik kloramfenikol, široj javnosti poznatiji pod trgovačkim nazivom levomicetin, koji inhibira enzimsku aktivnost glavnog katalizatora za sintezu proteina u stanici većine bakterija koje se nalaze u srednjem uhu.

Antifungalni učinak lijeku osigurava gore spomenuta komponenta klotrimazola.

Beklometazon dipropionat je hormonski sastojak kapi za uši koji pruža snažan protuupalni učinak koji ublažava alergijsku reakciju ne samo na vanjske nadražujuće tvari, već i na produkte metabolizma gljivičnih i/ili bakterijskih infektivnih agenasa. Brzo otklanja svrbež i otoreju.

Lidokain hidroklorid - gotovo odmah ublažava bol i olakšava stanje bolesnika tijekom liječenja.

Kapi su kontraindicirane u bolesnika s netolerancijom na njihove komponente, ne koriste se za lezije s virusom herpesa i za sumnju na perforaciju bubnjića. Sustavna apsorpcija je minimalna, međutim, kako bi se izbjegle nuspojave povezane s njom, odrasli se liječe ne više od tjedan dana, djeca - ne više od pet dana. Zabranjeno je koristiti kapi za djecu mlađu od dvije godine, trudnice i dojilje. Registrirane nuspojave u skladu s preporučenim dozama i trajanjem liječenja su lokalne iritacije.

Bolesnicima u dobi od dvije do punih 11 godina ukapaju se u svako uho po dvije kapi četiri puta dnevno. Od dvanaeste godine broj kapi se povećava na tri ili četiri, a učestalost ukapavanja je tri ili četiri puta dnevno. Prije zahvata pacijent naginje glavu na rame s oboljelim uhom prema gore i nakon ukapavanja zadržava taj položaj neko vrijeme, pazeći da kapi prodru duboko u ušni kanal.

Ako je uzrok svrbeža u ušima nedostatak vitamina, mineralnih komponenti, smanjenje imuniteta, pacijentu se preporučuje uvođenje hrane u prehranu koja može nadoknaditi nastali nedostatak. Liječnik može pacijentu propisati vitamine i vitaminsko-mineralne komplekse.

Sustavne bolesti, koje se očituju takvim simptomom kao što je svrbež u ušima, liječe stručnjaci odgovarajućeg profila.

Fizioterapijsko liječenje bolesti uha često postaje dobar dodatak medicinskom liječenju, pomažući ne samo u uklanjanju upalnog procesa i boli, već i stimuliranju imunološkog sustava.

Najpopularnija metoda je korištenje visokofrekventnih magnetskih polja (UHF terapija). Koristi se i medicinska elektroforeza koja pridonosi bržoj i učinkovitijoj apsorpciji lijekova. U borbi protiv nelagode u uhu koriste se fototerapija, pneumomasaža, dijadinamika. Fizioterapijski tretman će imati koristi samo ako zahvate izvodi kvalificirani stručnjak po preporuci liječnika koji uzima u obzir zdravstveno stanje pacijenta. Obično se nakon tjedan dana dugog postupka već osjeća značajno poboljšanje dobrobiti.

Alternativno liječenje

Liječnici protiv samoliječenja za svrbež u ušima. Njihov negativizam temelji se na činjenici da nakon takvog naizgled bezazlenog liječenja pacijenti, u većini slučajeva, ipak moraju posjetiti liječnika, a posljedice samoliječenja nakon toga mnogo je teže otkloniti.

Stoga se alternativna sredstva za liječenje problema sa sluhom smiju koristiti tek nakon utvrđivanja dijagnoze i uz dopuštenje liječnika.

Alternativna medicina koristi različite lijekove za liječenje svrbeža ušiju. Štoviše, isti domaći pripravak može ne samo omekšati nakupine suhog gustog sumpora, već i dezinficirati ušni kanal, uništavajući patogene mikroorganizme.

Vrlo učinkovit prirodni candibiotik je svježe cijeđeno ulje oraha. Potrebno je malo, doslovno jedna ili dvije kapi u svako uho. Stoga je takvu količinu moguće istisnuti iz polovice jezgre oraha kroz lopaticu. Kako ne biste slomili alat i olakšali sebi istiskivanje, bolje je jezgru oraha najprije zdrobiti na manje komade nožem, a zatim je istisnuti. Ako nema pipete, možete fitilj od gaze ili pamučnu turundu natopiti iscijeđenim uljem i umetnuti u uho. Prema recenzijama, nelagoda u uhu nestaje doslovno nakon jednog ili dva postupka, jer orah ima moćna antiseptička svojstva.

Prilično siguran alternativni lijek za bol i svrbež u uhu je čisti list geranije. Otrgne se od biljke, smota u cijev i umetne u bolno uho.

Aloe sok, češnjak ili luk ima antiseptička svojstva. Iscijeđeni dio soka pomiješa se 1:1 sa zagrijanim biljnim uljem i u uho se stavi gaza natopljena otopinom (vatom).

Alternativni iscjelitelji preporučuju nježno brisanje ušnog kanala vodikovim peroksidom, 6% stolnim ili jabučnim octom, polaganje pamučnih štapića natopljenih bornim ili kamfornim alkoholom i iscijeđenim da ne teče unutra. Ni u kojem slučaju ne smijete kapati u uho otopine alkohola, peroksida, octa, nerazrijeđenog soka od češnjaka, luka, aloe. Možete oštetiti bubnjić i sluznicu ušnog kanala.

Općenito, alternativa izravnoj instilaciji je ova metoda: umetnite fitilj od gaze u uho i ukapajte ga u njega, a ne izravno u ušni kanal.

Alternativne metode liječenja uključuju liječenje fitosvjećama za uši, koje se prodaju u ljekarnama. Liječnici su, uglavnom, skeptični prema korištenju ove metode, vjerujući da ih nije sigurno koristiti, možete se opeći, a učinkovitost je diskutabilna. No, fito svijeće imaju mnogo pristaša, prema čijim se recenzijama, uz njihovu pomoć, ušni kanal savršeno čisti od nakupina sumpora, upala srednjeg uha i otomikoza nestaju, jer su čepići izrađeni od prirodnog pčelinjeg voska s dodatkom propolisa i ljekovitog bilja. Svijeća u obliku lijevka zagrijava uho kada gori. Osim toga, fitoncidi iz bilja, eterična ulja, propolis, koji je dio proizvoda, isparavaju u ušni kanal. Zbog toga se postiže protuupalni učinak, smiruju se svrbež i bol, sumporni čep se topi, otapa i istječe iz ušnog kanala. Upute za uporabu priložene su svijećama, moraju se slijediti, poštujući navedene mjere opreza. Na čepiću je oznaka ispod koje se ne smije dopustiti da izgori. Bolje je staviti čepiće prije spavanja, nakon postupka je nepoželjno piti ohlađena pića i prati kosu.

Da biste se riješili svrbeža u uhu, koristi se biljni tretman. Preporuča se ukapati 2-3 kapi tople infuzije kamilice u ušnu školjku. Nekoliko minuta nakon ukapavanja, uho se okreće prema dolje kako bi infuzija mogla slobodno teći.

U infuziju nevena (žličica) dodaju se tri kapi ulja lavande. Pamučni štapić impregnira se ovim sastavom, malo se stisne i stavi u uho prije spavanja.

Kod otomikoze, infuzija celandina se ukapa u uho ili se ljeti ušni kanal podmazuje svježe iscijeđenim sokom biljke.

Prije korištenja alternativnih lijekova, morate biti čvrsto sigurni u integritet bubnjića, inače kućno liječenje može uzrokovati nepopravljivu štetu.

Homeopatija

Ljekarnički kompleksni homeopatski pripravci marke Heel: Engystol tablete i Schwef-Heel kapi mogu pomoći kod svrbežnih dermatoza bilo koje lokalizacije i podrijetla, posebice onih koje su postale kronične.

Kapi sadrže jedan aktivni sastojak Sumpor u nekoliko homeopatskih razrjeđenja. Koristi se kao ustavno sredstvo za razne kožne probleme, uključujući i gnojenje. Pomaže u slučajevima povezanosti dermatoze s poremećajima gastrointestinalnog trakta i hepatobilijarnog sustava. Stabilizira živčani sustav. Djelovanje lijeka temelji se na stimulaciji obrambenih snaga pacijenta. Kapi su učinkovite i u uznapredovalim slučajevima s pridruženom sekundarnom infekcijom.

U tabletama, uz dva razrjeđenja Sumpora, postoje i tri razrjeđenja Vincetoxicum hirundaria, koji pomaže u obnavljanju staničnog imuniteta nakon virusnih infekcija, pa ovaj lijek ima smisla koristiti u slučajevima komplikacija u ušima nakon prehlade.

Homeopatske lijekove treba propisati liječnik s posebnim znanjem, tada će liječenje biti od koristi.

Klasična homeopatija također ima veliki arsenal lijekova za ublažavanje svrbeža u ušima različitog porijekla.

Hipersekrecija sumpora, sklonost stvaranju čepova često je jedna od indikacija za propisivanje homeopatskih lijekova bolesniku Mercurius solubilis ili Ferrum phosphoricum, svrbež u ušnom kanalu i ljuštenje - Aurum muriaticum, furunkuloza ušnog kanala - Hydrastisti; otomikoza i bakterijski otitis - Pulsatilla.

U liječenju upale srednjeg uha, uključujući i kronične, koriste se Lachesis, Lycopodium, Graphites, Barita carbonica. Svrab u ušima psihogenog porijekla može zaustaviti Siliceu i Psorinum.

Homeopatsko liječenje nije toliko usmjereno na uklanjanje i suzbijanje simptoma, već na poboljšanje cjelokupnog zdravlja pacijenta. Pripravci se odabiru uzimajući u obzir mnoge čimbenike, pojedinačno, prema konstitucijskom tipu bolesnika.

Kirurgija

Većim dijelom, problemi koji se očituju svrbežom u ušima uklanjaju se konzervativnim metodama. Osim ako ne govorimo o rastućoj neoplazmi, koja se u početnim fazama razvija asimptomatski, ali zauzima mjesto u ušnom kanalu, sprječava slobodan odljev sumpora, što uzrokuje svrbež. Tumori se preporučaju liječiti radikalnim metodama. Uz slobodan pristup i male veličine, koriste se kriodestrukcija, radio i laserska oprema, struganje, međutim, otvorena operacija ostaje glavna metoda.

Uz komplikacije gnojnog upale srednjeg uha i širenja infekcije iznutra, u bubnjić se napravi rez kako bi se osigurao slobodan protok gnoja.

Instrumentalno uklanjanje sumpornih čepova (kiretaža, vakuum aspiracija) nije kirurško liječenje. Takve se manipulacije provode u prisutnosti perforacije bubnjića, budući da je ispiranje u ovom slučaju kontraindicirano.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.