^

Zdravlje

Inhalacije protiv kašlja s nebulizatorom za djecu i odrasle

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 14.06.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Uzimajući razne lijekove protiv kašlja, sirupe i kapi za kašalj, ne propustite priliku povećati učinkovitost liječenja i brže se oporavljati pomoću tako jednostavne i učinkovite metode kao što je inhalacija kašlja s nebulizatorom.

Inhalator ili nebulizator: što je to?

U medicini se proces udisanja lijekova i terapeutski aktivnih (mukoaktivnih) tvari – u obliku para ili tekućih suspenzija u plinovitom mediju – naziva inhalacijom (od latinskog inhalare – udisati). Na taj se način ubrizgavaju izravno u dišne organe: nazofarinks, grkljan, dušnik, bronhije i pluća čija upala uzrokuje kašalj. Prednosti ciljane isporuke lijekova su jasne: oni počinju djelovati brže. Pitanje veće učinkovitosti ostaje diskutabilno, budući da farmakokinetika nekih lijekova koji se uzimaju oralno uključuje stupanj njihove apsorpcije u gastrointestinalnom traktu. Ovisno o inhaliranom lijeku, sistemske nuspojave mogu se smanjiti jer niža doza može osigurati željenu lokalnu koncentraciju.

Što je inhalator? Riječ je o posebnoj medicinskoj opremi (aparatu ili uređaju) kojom se raspršuje lijek. Dolazi izravno u dišne organe, gdje se taloži na sluznicama i može se apsorbirati.

Usput, u nazofaringealnoj regiji - zbog velike veličine stanica sluznice i brzog kretanja zraka kroz nazofaringealnu regiju - apsorpcija je minimalna. U traheobronhijalnom dijelu dišnog sustava apsorbiraju se samo topljive tvari, dok se netopive tvari transportiraju trepetalim epitelom natrag u nazofarinks i usnu šupljinu. Ali u alveolama pluća čak se i relativno topive tvari brzo apsorbiraju u sustavnu cirkulaciju (a netopive tvari apsorbiraju alveolarni makrofagi).

A sada - što je nebulizator. Na engleskom nebulizer znači raspršivač, a nebulosity znači oblačnost, maglica, iako se latinski jasno prati u etimologiji: nebula – magla. Dakle, radi se o svojevrsnom inhalatoru, koji inhalirani lijek prvo pretvara u aerosol - mješavinu kapljica zraka i tekućine, koja je po stupnju disperzije bliska magli (s najvećim promjerom čestica od 0,005 mm). Da bi se postigla ova veličina kapljice, u pneumatskim (kompresorskim) raspršivačima koristi se komprimirani zrak, a u ultrazvučnim raspršivačima koriste se visokofrekventne zvučne vibracije koje inducira piezoelektrični emiter.

Aerosol s lijekom udiše se kroz usnik, ali se za starije osobe zamjenjuje maskom za lice. Također - uz masku - koristi se nebulizator za djecu od kašlja, curenja nosa i upale dišnih puteva.

Međutim, upotreba usnika ima prednost što se više aerosola taloži u bronhima i plućima, dok pri udisanju kroz masku dolazi do difuznog prskanja otopine, uglavnom u gornjim dišnim putevima.

Indikacije za postupak

Metoda inhalacije koristi se za akutne respiratorne bolesti praćene rinitisom, kašljem, upalom nazofarinksa i grla. Za kakav se kašalj koristi nebulizator? Može se koristiti u liječenju i suhog (neproduktivnog) kašlja i mokrog – produktivnog: za smanjenje viskoznosti sluznog sekreta bronha (sputuma) i olakšavanje njegovog iskašljavanja.

Glavne indikacije za inhalaciju s raspršivačem uključuju laringitis, laringotraheitis (uključujući akutnu stenozu), bronhitis (akutni, kronični, astmatični, opstruktivni), bronhiolitis, traheobronhitis, bronhijalnu astmu, bronhiektazije, pneumoniju i plućnu fibroznu opstruktivnu bolest (cistična fibroza), emfizem i plućna tuberkuloza.

Kako provoditi inhalacije za bronhitis, koje lijekove za njihovu primjenu najčešće propisuju liječnici, detaljno u publikacijama:

Ovi članci i materijal -  Inhalacije za laringitis s raspršivačem  - opisuju pripremu i tehniku ovog postupka, daju glavne lijekove i medicinske preporuke za njihovu primjenu, a također daju recepte za raspršivač za kašalj različite etiologije.

Tijekom trudnoće možete koristiti nebulizator za kašalj; koji se lijekovi smiju koristiti, detaljno u članku -  Kako liječiti kašalj tijekom trudnoće  i u materijalu - Inhalacije tijekom trudnoće

Osim toga, inhalacije se rade kod prehlade, posebno alergijske i vazomotorne, više o tome -  Liječenje prehlade inhalacijama

Tehnika udisanje pri kašljanju s nebulizatorom

Treba imati na umu da se zbog tehničkih značajki raspršivača (a to je naznačeno u uputama za uređaje) ne može koristiti za inhalaciju s dekocijama ljekovitih biljaka i otopinama koje sadrže eterična i druga ulja. A za razrjeđivanje lijekova koristi se samo 0,9% izotonična fiziološka otopina ili destilirana voda.

Inhalacija za suhi kašalj kod kuće

Za provođenje inhalacije sa suhim kašljem kod kuće, potrebno je da otopine, pripravke, kapi za inhalaciju koji odgovaraju dijagnozi, propiše liječnik - uzimajući u obzir specifičnu dijagnozu i postojeće kontraindikacije. To se posebno odnosi na djecu, kao i trudnice, kojima se ne preporuča ili zabranjuje uzimanje mnogih lijekova.

Što učiniti inhalacije sa suhim lajanjem kašlja s nebulizatorom, pogledajte -  Inhalacije od suhog kašlja za dijete i odraslu osobu: je li moguće učiniti, što, recepti  (uključujući i uz pomoć nebulizatora).

Preporučite mukolitičke tvari - otopine za inhalaciju s nebulizatorom s ambroksol hidrokloridom (trans-4-cikloheksanol hidroklorid - aktivni metabolit bromheksina): Mucosolvan, Amobronk, Ambroxolo EG, Muciclar, Gammaxol ili Lintos (15 Fluibron ml ili 15 mg / 2 ml broksol (0,75%). Pročitajte više -  Ambroxol za inhalaciju [1]

Koristi se otopina Lazolvan (sinonim za Ambroxol), pročitajte detaljno -  Lazolvan za inhalaciju kod kašlja: kako razrijediti, proporcije, koliko dana učiniti . [2]

Ono što je korisno za suhi kašalj je inhalacija mineralne vode nebulizatorom, kako se za kašljanje koristi bilo koji inhalator s terapeutskom hidrokarbonatnom mineralnom vodom i nebulizator s Borjomijem, detaljno u članku -  Inhalacije s mineralnom vodom

Poboljšava stanje sluznice dišnog trakta prskanjem fiziološke otopine u njih -  Inhalacije s fiziološkom otopinom za djecu i odrasle

Udisanje pri kašljanju s sputumom

Mukolitici i ekspektoransi glavne su skupine lijekova koji se koriste za inhalaciju pri kašljanju s ispljuvkom.

Ako je bronhijalni sekret viskozan, koristite acetilcistein (derivat aminokiseline L-cistein): 20% otopinu, u prosjeku 2-5 ml po postupku.

Kod kašljanja s sputumom, inhalacija s istim lijekom za iskašljavanje Amboxol ili Lazolvan (o njima je gore bilo riječi) poboljšava mukocilijarni klirens bronha. Ova sredstva mogu se koristiti kroz nebulizator za djecu od kašlja tek nakon pet godina.

Ne zaboravite na natrijev bikarbonat ili sodu bikarbonu, koja je alkalni spoj i pripada sekretornim ekspektoransima. Recenzije liječnika svjedoče u prilog  inhalacija s sodom pri kašljanju , koje pridonose brzom porastu pH razine u plućima i bronhima, što neutralizira kiselost bronhijalnog sekreta i čini ga manje gustim. Stoga će inhalacije sode pri kašljanju s raspršivačem - jedan ili dva postupka dnevno, 8-9 g natrijevog bikarbonata na 100 ml destilirane vode - uvelike olakšati iskašljavanje sputuma.

Antiseptička otopina Miramistin se odnosi na kvaternarne amonijeve soli, baktericidno je sredstvo, derivat benzena i mirističnog anhidrid klorida. Primjenjuje se lokalno i izvana u kirurgiji, ginekologiji, urologiji i dermatovenerologiji) u ORL praksi može se koristiti kod upale paranazalnih sinusa (za njihovo ispiranje) i kod upale krajnika (za ispiranje grla). I, prema službenim uputama, inhalacije s Miramistinom se ne provode pri kašljanju s gnojnim ispljuvkom. Bolje je koristiti Dekasan antiseptik.

U takvim slučajevima propisuju se oralni antibakterijski lijekovi ili njihove injekcije (s bakterijskom etiologijom bolesti). Antibiotici za inhalaciju pri kašljanju s nebulizatorom također se mogu propisati, posebno -  Antibiotik Fluimucil za inhalaciju  [3]

Nebulizator za alergijski kašalj

Za inhalaciju kroz nebulizator kod alergijskog kašlja, astmatičnog kašlja ili povezanog s opstruktivnim bronhopulmonalnim bolestima, kao i bronhijalnim grčevima, propisuju se lijekovi simpatomimetičke skupine (selektivni beta2-adrenergički agonisti), budući da su svi bronhovaskularni učinci posredovani besytam-om. Adrenergički sustav.

Lijekovi ove skupine proširuju lumen bronha, a oni uključuju: Salbutamol sulfat (Salbutamol) i njegov sinonim  Ventolin za inhalaciju ; Fenoterol (drugi trgovački nazivi - Bronchoterol, Berotek); Salmeterol (Serobid, Serevent); Formoterol (Foratec). Najveći dio ovih proizvoda dostupan je u obliku aerosola, što pojednostavljuje njihovu uporabu i minimizira predoziranje. [4]

Kombinirani lijek Berodual koji sadrži fenoterol (stimulira beta2-adrenergičke receptore) i ipratropij bromid (blokira m-kolinergičke receptore mišićnih vlakana bronha i smanjuje proizvodnju bronhijalnog sekreta). Kako se ovaj lijek razrjeđuje, u kojoj se dozi koristi, kontraindikacije za njegovu primjenu i moguće nuspojave, sve pojedinosti u materijalu -  Berodual za opstruktivni bronhitis [5]

Sve više stručnjaka smatra da se Deksametazon za inhalaciju s raspršivačem protiv kašlja ne smije koristiti, budući da je ovaj kortikosteroid (otopina za injekcije u ampulama) lijek za sustavnu primjenu (parenteralnu), a kapi Dexametazon namijenjene su primjeni u oftalmologiji. Iako se ovaj lijek može inhalirati prije operacije u bolesnika koji su podvrgnuti općoj anesteziji endotrahealnom intubacijom (kako bi se smanjila učestalost i jačina postoperativne boli i grlobolje). [6]

A inhalacijski glukokortikoidi - najučinkovitiji za ovu metodu upotrebe - uključuju Budezonid (sinonim za Pulmicort), Beclomethasone (Beclazone, Beclocort, Beclovent, Aldecin), Fluticasone (Fluticasone Propionate), Mometasone (Asmanex, Zenhalezmaci (Asmanex, Zenhalezmaci), ). Mnogi od njih dostupni su u obliku sprejeva s dozatorima, što smanjuje rizik od predoziranja, ispunjenog sustavnim nuspojavama. [7]

Namjena ovih lijekova opravdana je njihovim protuupalnim učinkom i sposobnošću smanjenja hiperreaktivnosti sluznice nosa i bronha. Pročitajte -  Pulmicort za opstruktivni i akutni bronhitis: liječenje inhalacijom

Kontraindikacije u postupku

U nekim slučajevima postoje kontraindikacije za inhalaciju ili njihova ograničenja zbog mogućih štetnih posljedica. To se odnosi na osobe s nestabilnim i visokim krvnim tlakom, sa srčanom aritmijom i/ili tahikardijom.

Nemojte provoditi inhalaciju s groznicom i hipertermijom, poremećajima cerebralne cirkulacije, edemom plućnog tkiva i plućnim krvarenjem, sklonošću grčevima laringofarinksa.

Posljedice nakon postupka

Nakon udisanja s raspršivačem moguće su negativne posljedice, ali se javljaju vrlo rijetko i mogu se manifestirati, u većini slučajeva, kao nuspojave korištenih lijekova, posebice kao alergijska reakcija na njih.

Na primjer, jak kašalj nakon nebulizatora može se privremeno pojaviti kada koristite Ambroxol ili Lazolvan.

A udisanje s Berodualom može dovesti do ubrzanog otkucaja srca, glavobolje, hiperhidroze i tremora prstiju.

Komplikacije nakon postupka

Nakon ponovljenih inhalacija s kortikosteroidima, teoretski je moguć razvoj gljivične infekcije (kandidijaze) u ustima ili disfonije (promuklosti), iako su takve komplikacije nakon zahvata prilično rijetke.

Češće se javlja grč bronha, može se javiti mučnina (i uz povećanu ekscitabilnost centra za povraćanje - povraćanje), tahikardija, groznica, umor.

Njega nakon postupka

U roku od sat vremena nakon udisanja nemojte piti tekućinu i ne jesti. Također, nemojte pjevati, vikati i samo pričati, raditi fizičke vježbe ili ići u šetnju. Sve se to može učiniti ne prije 2-2,5 sata nakon zahvata.

Kako se brinuti za nebulizator, trebali biste saznati unaprijed - iz uputa za uporabu priloženih njemu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.