^

Zdravlje

A
A
A

Difuzne promjene u mozgu u djeteta

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 09.06.2022
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Difuzne promjene u mozgu koje utječu na njegovu bioelektričnu vodljivost mogu se otkriti u bilo kojoj dobi. Međutim, uzroci koji ih uzrokuju mogu se malo razlikovati.

Primjerice, difuzne promjene u mozgu u novorođenčadi obično su povezane s procesima koji se javljaju i prije rođenja djeteta ili u vrijeme poroda. To mogu biti intoksikacije (uključujući zlouporabu alkohola, pušenje, ovisnost o drogama), infekcije, faktori stresa, radioaktivno zračenje koje utječu na majčino tijelo tijekom formiranja fetalnog živčanog sustava. Rizik od rođenja djeteta s moždanim patologijama također se povećava kod onih majki koje su doživjele teške promjene krvnog tlaka i temperature tijekom trudnoće, koje su imale abrupciju posteljice s poremećenom prehranom i disanjem fetusa, imale su dugotrajan porod ili zapetljanje djeteta s pupkovinom.

Trauma fetusa tijekom trudnoće ili poroda također se smatra čimbenikom rizika za pojavu difuznih promjena u mozgu djeteta. Traumatski čimbenik može utjecati na mozak u narednim razdobljima djetetova života. Živčane strukture fetusa formiraju se i prije njegovog rođenja (već u 5-6 mjeseci moždana kora poprima svoje karakteristične zavoje), ali se formiranje središnjeg živčanog sustava nastavlja do 16-17 godine, pa potresi mozga u djetinjstvu i adolescencija imaju ozbiljnije posljedice nego u odrasloj dobi.

Isto se može reći i za zarazni čimbenik, koji je najopasniji tijekom kritičnih razdoblja formiranja središnjeg živčanog sustava, koji se javljaju u djetinjstvu. Infekcije nazofarinksa u djece vrlo često prelaze u mozak, uzrokujući upalu moždanih ovojnica i moždine, praćeno oticanjem tkiva, zbog čega je poremećena njihova bioelektrična vodljivost. Kod produljene izloženosti infekciji dolazi do toksičnog oštećenja živčanih stanica (neurona koji čine moždani parenhim i odgovorni su za prijenos impulsa) i njihove smrti, što nužno utječe na daljnji neuropsihički razvoj djeteta, uzrokujući različita odstupanja u procesu. Formiranja viših mentalnih funkcija.

U djetinjstvu je dječji mozak najosjetljiviji na utjecaj negativnih čimbenika, vanjskih i unutarnjih. Stoga bolesti koje su prilično sigurne za odraslu osobu mogu uzrokovati oštećenje mozga kod djeteta, osobito ako postoji nasljedni čimbenik (na primjer, neki rođaci djeteta pate od cerebrovaskularnih poremećaja).

Uzimajući u obzir takvu neurološku bolest kao što je epilepsija, znanstvenici su došli do zaključka da je u nedostatku organskih lezija na mozgu bolest najvjerojatnije izazvana genetskim čimbenicima koji su nasljedni. Pritom se neće otkriti difuzne ili lokalne promjene u mozgu, karakteristične za stečenu epilepsiju, ali postoji povećana ekscitabilnost moždanih neurona (BEA disfunkcija).

Stečenu epilepsiju, koja je uzrokovana urođenim metaboličkim poremećajima, malformacijama mozga, traumom lubanje, hipoksijom i njezinim posljedicama u vidu ishemije medule, karakteriziraju promjene u strukturi medule koje se utvrđuju ultrazvukom (u ranom djetinjstvu)., neurosonografija) i tomografija, kao i kršenja BEA na encefalogramu.

Difuzne promjene mozga kod djece mogu biti i privremene i trajne. Upalni procesi u mozgu i njegovim membranama mogu uzrokovati privremenu promjenu strukture i vodljivosti živčanog tkiva. No, u isto vrijeme, važno je razumjeti da što dulje traje edem tkiva, veći je rizik od fibroznih promjena koje će uzrokovati trajni poremećaj provođenja i smanjenje inteligencije.

Rizik od razvoja takvih komplikacija kod meningitisa i encefalitisa veći je u ranoj dobi. I ne samo zato što je ovo razdoblje najosjetljivije na negativne utjecaje. Ali i zbog činjenice da malo dijete još nije u stanju adekvatno procijeniti svoje stanje, razgovarati o njegovoj dobrobiti, reći što ga brine. Dijete koje ne može govoriti ili ne razumije značenje riječi bol ne može drugima reći da ga boli glava, a roditelji mogu pripisati ponovljene vrtoglavice i padove djetetovim krhkim nogama. Dijete se počinje ponašati i plakati, izražavajući tako svoje stanje, no odraslima njegov "jezik" nije sasvim jasan.

Iz tog razloga je vrlo važno da roditelji pomno prate aktivnost svoje bebe. Ako je dijete postalo pretjerano aktivno ili je, obrnuto, izgubilo interes za igre i svijet oko sebe, to je već razlog za traženje savjeta od liječnika. Alarm su i česte "nerazumne" suze, pogotovo ako je dijete prije imalo mirnu narav i nije bilo sklono hirovima.

Jasno je da nove igračke ili ljudi, nepoznati događaji, upoznavanje s novim pojavama okolnog svijeta mogu izazvati uzbuđenje kod bebe, ali to je privremeni fenomen. Isto se može reći i za neku inhibiciju, koja može biti uzrokovana velikim protokom informacija, prekomjernim radom, somatskom bolešću. Ali ako ovo stanje potraje nekoliko dana kod bebe, to se teško može nazvati normom. Djecu rane dobi (do tri godine) karakterizira visoka kognitivna aktivnost (sve osjećaju, njuškaju, kucaju, pregledavaju), a njeno smanjenje smatra se patološkim simptomom.

U starijoj dobi glavna (vodeća) aktivnost djeteta je igra. Ako je predškolac izgubio interes za igračke i igre s odraslima i vršnjacima, na to svakako treba obratiti pažnju. Pritužbe na glavobolje u ovoj situaciji ne treba smatrati pokušajem odbijanja ispunjenja zahtjeva ili zahtjeva odrasle osobe. Sasvim je moguće da dijete doista ima glavobolju zbog pojave difuznih promjena u mozgu koje utječu na njegovo dobro stanje, performanse, tjelesnu i psihičku aktivnost. [1]

U školskoj dobi sumnjivim se simptomima mogu smatrati loša akademska uspješnost (ili njezin nagli pad), povećan umor, postupni gubitak prethodno stečenih vještina i poteškoće u formiranju novih, poremećaji govora, poremećaji kretanja i neprimjereno ponašanje.

U adolescenciji treba obratiti pozornost na česte migrene, fluktuacije tjelesne temperature (mogu ukazivati na disfunkciju srednjih struktura mozga), patološke želje (osobito seksualne prirode), nedostatak elementarne skromnosti, neprimjereno ponašanje. Slična odstupanja tijekom ovog razdoblja razvoja djeteta mogu se primijetiti i kod zdrave djece, ali njihova upornost treba sugerirati razmišljanje. Bolje je još jednom igrati na sigurno nego naštetiti djetetu svojom nepažnjom, propuštajući priliku da ispravite nedostatak.

No, prije postavljanja dijagnoze djetetu, mora se razumjeti da u procesu ontogeneze postoje promjene u bioelektričnoj aktivnosti mozga povezane s dobi, što je također važno uzeti u obzir tijekom pregleda.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.