^

Zdravlje

A
A
A

Difuzne promjene u mozgu: što to znači?

 
, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 11.05.2022
 
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Mozak je najviši centar regulacije svih procesa koji se događaju u ljudskom tijelu. Njegova složena struktura i značajke funkcioniranja razlikuju osobu od životinja, čine ga pametnijim i razumnijim. Jasno je da bilo kakve lokalne ili difuzne promjene u mozgu možda neće najbolje utjecati na rad ovog važnog organa koji kontrolira rad svih ostalih komponenti živog organizma. Iako je ovdje važno uzeti u obzir da se u različitim dobnim razdobljima redovito događaju kvalitativne i kvantitativne promjene u mozgu, koje su fiziološki određene i ne podrazumijevaju patologiju. Ali kako razumjeti s čime su povezane promjene u moždanoj tvari i njezinoj aktivnosti i vrijedi li se zbog toga brinuti?

Ljudski mozak

Kad kažu da je čovjek najviše biće na Zemlji, ne misli se na to da je jači i moćniji od ostatka životinjskog svijeta. U borbi s velikim i grabežljivim životinjama prednost u moći često nikako nije na strani osobe. No, zahvaljujući složenoj strukturi mozga i procesima analize i sinteze informacija koji se u njemu odvijaju, donosimo odluke koje pomažu da se višestruko jače odupremo protivnicima.

Dok se ponašanje životinja temelji na urođenim instinktima i elementarnim potrebama koje im omogućuju opstanak i osiguravaju nastavak vrste, čovjek se vodi razumom koji mu daje određene privilegije i omogućuje rješavanje nastalih problema ne samo bijegom ili agresijom., ali i kroz preobrazbu svijeta.

Čini se da mozak čovjeka i viših životinja ima sličnu strukturu i funkcije na temelju istih principa, ali čovjek je naučio kontrolirati razvoj svog mozga. Proučivši principe njegovog rada, osoba može kontrolirati ovaj proces, pa čak i ispraviti ga.

Ali što je ljudski mozak? Ovo je glavni regulatorni organ središnjeg živčanog sustava (SŽS), koji osigurava više mentalne funkcije: percepciju, pažnju, mišljenje, pamćenje, kontrolu motoričke i emocionalno-voljne sfere. Sve te funkcije počinju se formirati odmah nakon rođenja djeteta. Kršenje ili nerazvijenost viših mentalnih funkcija približava osobu životinjama, osigurava kretanje naprijed natrag.

Glavne stanice mozga - neuroni - imaju nevjerojatnu sposobnost prijenosa informacija iz okoline s receptora smještenih u cijelom tijelu do mozga i leđne moždine. To je moguće zahvaljujući bioelektričnim impulsima koje stvaraju tijela neurona, a koji se šire na velike udaljenosti u djeliću sekunde, tako da gotovo trenutno reagiramo na sve promjene u vanjskom svijetu i unutarnjem okruženju našeg tijela.

Živčani impulsi koji tvore lance žarišta ekscitacije i inhibicije svojevrsni su kod koji se prenosi duž živčanih vlakana, koji se sastoji od neuronskih procesa, a mozak dešifrira kao vodič za djelovanje. Upravo te impulse osoba je naučila popraviti uz pomoć posebne opreme (elektroencefalografa). Ispitivanjem prolaska impulsa kroz različite dijelove središnjeg živčanog sustava može se suditi o funkcioniranju mozga, t.j. Njegovu bioelektričnu aktivnost.

Lokalne ili žarišne promjene u tvari mozga ili njegovog korteksa uzrokuju poremećaje u radu pojedinih organa i sustava, ovisno o mjestu lezije. Funkcije vida i sluha mogu patiti, osjetljivost ograničenih dijelova tijela ili organa može biti poremećena, mogu postojati problemi s koordinacijom pokreta itd. Teška disfunkcija CNS-a obično se temelji na difuznim promjenama u mozgu, t.j. česti poremećaji s zamućenom lokalizacijom, kada nije poremećeno određeno područje mozga, već njegov rad u cjelini, kao organizirani sustav.

Ljudski mozak je prošao kroz razne promjene u procesu evolucije, stoga sadrži starije i novije formacije. Najmlađi dio mozga smatra se njegovim korteksom, koji obavlja odgovornije funkcije, sve više razlikuje osobu od životinja, pružajući svjesne radnje. Jasno je da i lokalne i difuzne promjene u moždanoj kori značajno utječu na dobrobit osobe, njegove kognitivne sposobnosti (što je posebno važno u djetinjstvu, kada se još uvijek formiraju pojmovi o svijetu oko njega) i radnu sposobnost.. [1]

S obzirom na ulogu moždane kore, ne treba propustiti funkcije koje obavljaju subkortikalne formacije. Važne subkortikalne formacije uključuju bazalne jezgre u sastavu bijele tvari moždanih hemisfera, koje su odgovorne za naše emocije i prijenos motoričkih impulsa duž puteva (snopova živčanih vlakana), koji su rezultat analize i sinteze. Osjetljivih informacija koje receptori prenose u mozak.

Među vitalnim srednjim strukturama mozga smatraju se: produljena moždina, srednji mozak, diencefalon (talamus, hipofiza, hipotalamus, epifiza), pons varolii, retikularna formacija, organi limbičkog sustava s živčanim centrima koji se nalaze u njima. Ovi centri reguliraju rad organa vida i sluha, vestibularnog aparata, autonomnog živčanog sustava, koordinaciju pokreta, emocionalne reakcije itd.

Što je veća dubina oštećenja mozga, to je njegov analitički i sintetički rad, neophodan za razumijevanje svijeta i života u njemu, teži postaje. Zahvaljujući elektroencefalografskoj metodi istraživanja moguće je utvrditi i opseg i dubinu oštećenja mozga, što se očituje u dijagnozi.

Uzroci difuzne promjene u mozgu:

Uzrocima difuznih promjena živčanog provođenja mozga u odraslih osoba mogu se smatrati organske lezije mozga umjerenog i teškog stupnja, kada je zahvaćeno više od 20% moždanog tkiva, što dovodi do različitih poremećaja živčanog i neuropsihijatrijskog djelovanja. Poremećaji. Čimbenici rizika za organske patologije mozga - koncept koji objedinjuje niz poremećaja koje karakteriziraju distrofične promjene u meduli s poremećenom neuronskom provodljivošću - su stečeni defekti mozga povezani sa:

 • kraniocerebralne ozljede, koje mogu biti različite težine, pa zbog njih narušavanje bioelektrične vodljivosti može biti različite prirode, intenziteta i trajanja (traume lubanje i mozga mogu se karakterizirati i lokalnim i difuznim promjenama u meduli), [2]
 • razne intoksikacije (ovdje sve ovisi kako o prirodi toksina i otrova, tako i o trajanju njihove izloženosti tijelu),
 • zračenje koje remeti metaboličke procese u tkivima mozga i uzrokuje smrt njegovih stanica,
 • hipoksija mozga (mozak je jedan od prvih koji osjeti nedostatak kisika i što duže osjeća gladovanje kisikom, to će oštećenje živčanih stanica biti jače i trajnije),
 • upalni procesi u tkivima i membranama mozga, koji su u većini slučajeva infektivne prirode (meningitis, encefalitis, meningoencefalitis, koji se često javljaju kao komplikacija bolesti nazofarinksa zbog blizine njegovih organa mozgu),
 • opsežni poremećaji cirkulacije u mozgu (vaskularne patologije povezane s raširenim smanjenjem promjera cerebralnih žila, kao što je vaskularna ateroskleroza)
 • degenerativne bolesti (o njima smo pisali gore).

Ne treba isključiti takve poremećaje koji, čini se, nemaju nikakve veze s mozgom, iako, prema statistikama, rijetko dovode do ozbiljnih poremećaja mozga. Na primjer, niska razina hemoglobina ili anemija, u kojoj se smanjuje razina crvenih krvnih stanica i hemoglobina koji isporučuju kisik tkivima tijela, a posebno mozga. U tom slučaju i mozak će osjetiti nedostatak kisika, kao kod hipoksije uzrokovane gušenjem, ali u manjoj mjeri, pa će promjene u tvari mozga i njegovoj aktivnosti biti manje izražene (svjetlo).

Metabolički poremećaji u tijelu, beri-beri, poremećaji endokrinih žlijezda dovode do sve većeg izgladnjivanja mozga, a nedostatak sna (nedostatak normalnog odmora) dovodi do njegovog prekomjernog rada. Nije iznenađujuće da ljudi s ovim problemima također mogu imati nestalnu moždanu aktivnost i reverzibilan pad intelektualnih sposobnosti, iako možda neće biti promjena na ultrazvuku ili snimanju mozga.

Promjene u bioelektričnoj aktivnosti mozga regulatorne prirode podrazumijevaju kršenje funkcionalnog plana i obično su povezane s disfunkcijom srednjih struktura koje kontroliraju moždanu aktivnost, zbog čega u CNS-u može prevladati ekscitacija ili inhibicija. Ove strukture uključuju hipofizu, hipotalamus, epifizu, mali mozak. Istodobno, distrofične ili degenerativne promjene neće nužno biti dijagnosticirane u meduli.

Patogeneza

Već smo primijetili da naš mozak prolazi kroz različite promjene u različitim dobnim razdobljima. I to je znanstveno objašnjivo, jer se formiranjem viših mentalnih funkcija mijenja aktivnost mozga. Razvija se stvaranjem višestrukih uvjetno refleksnih veza koje nastaju tijekom života središnjeg živčanog sustava, od rođenja osobe do smrti. Proces učenja temelji se na stvaranju tako korisnih veza koje pomažu mozgu da radi aktivnije i brže donosi ispravne odluke. Na temelju učenja I.P. Pavlova o višoj živčanoj djelatnosti (HNA), izreka “živi stoljeće, uči stoljeće” dobiva jasno značenje.

Uvjetovane refleksne veze nastaju zbog sposobnosti neurona da prenose živčane impulse. Različite kombinacije impulsa uzrokuju različite reakcije u mozgu. Njihovim čestim ponavljanjem stvara se dinamički stereotip koji olakšava rad mozga.

Kršenjem bioelektrične aktivnosti (BEA) mozga, njegov analitički i sintetski rad postaje složeniji. Razvijeni stereotipi se polako gube, a novi se ne stvaraju. Reagirajući na svaki novi, pa čak i već poznati podražaj (a ima ih jako puno oko i unutar našeg tijela), središnji se živčani sustav mora jako naprezati, neprestano analizirajući situaciju i donošeći odluke koje su se do sada provodile gotovo instinktivno na temelj formiranih stereotipa. Na primjer, ako trebamo nešto zapisati, instinktivno počinjemo tražiti olovku, olovku ili kredu, papir, t.j. što je potrebno u ovoj situaciji, bez naprezanja mozga. Ako je bioelektrična vodljivost poremećena, čak i tako jednostavan zadatak će izazvati napetost u mozgu, što dovodi do njegovog brzog zamora, smanjenja tjelesne i intelektualne aktivnosti.

Što je opsežnije oštećenje mozga s poremećenom bioelektričnom provodnošću, to će se osobi teže nositi sa svojim uobičajenim dužnostima, teže će biti formiranje novih uvjetnih refleksa koji osiguravaju razvoj osobe, a brže će se izgubiti prethodno stečene vještine i sposobnosti. Tako se povezuju dijagnoze "demencije" (demencija koja se često razvija u starijoj dobi, ali se ponekad dijagnosticira čak i u djece starije od 2 godine) i "oligofrenije", koja se smatra prirođenom patologijom koja ograničava razvoj inteligencije. S izraženim poremećajem rada neurona.

Difuzne promjene u tkivima mozga smatraju se takvim uobičajenim procesima koji su povezani s kvalitativnim i kvantitativnim restrukturiranjem staničnih struktura organa. To može biti cerebralni edem ili poremećena cirkulacija krvi u njegovim tkivima, što uzrokuje smrt stanica, ožiljke zbog traume i tumorske procese koji komprimiraju moždane žile i opet dovode do ishemije velikih područja moždane tvari. Takve promjene utječu i na performanse živčanih stanica (sposobnost generiranja električnih signala) i na sposobnost provođenja živčanih impulsa s jednog neurona na drugi.

Difuzne promjene u moždanom tkivu, koje se otkrivaju ultrazvukom, kao i radiografijom i tomografijom mozga, mogu biti potaknute kako traumom ili infekcijom, tako i vaskularnim bolestima, tumorskim procesima u mozgu, pothranjenošću živčanog tkiva (hipoksija, anemija itd.). Karakteristične su za nasljedne degenerativne bolesti izazvane mutacijama gena (neurofibromatoza tip 1 i 2, Louis-Bar sindrom, tuberozna skleroza) i neurodegenerativne patologije povezane s metaboličkim poremećajima (demencija, atrofija višestrukog sustava, Parkinsonova bolest, Wilsonova i Farahova bolest). [3]

Promjene u strukturi moždanog tkiva utječu na njegovu sposobnost generiranja i provođenja živčanih impulsa. Difuzne promjene u mozgu (kvalitativne i kvantitativne), identificirane u ranom djetinjstvu, mogu djelovati kao osebujna značajka individualnog razvoja osobe ili biti rezultat patoloških procesa u mozgu. Stoga je moguće suditi o njihovoj patogenezi i utjecaju na neuropsihički razvoj djeteta samo u kombinaciji s analizom pokazatelja bioelektrične vodljivosti u neuronima mozga. Blage promjene mogu biti i varijanta norme i pokazatelj trajnih ili razvojnih patoloških poremećaja. Neki od njih se otkrivaju odmah nakon rođenja djeteta, drugi u kasnijoj dobi. [4]

Simptomi difuzne promjene u mozgu:

Difuzne promjene u mozgu i njegovom BEA nisu dijagnoza, već samo rezultat pregleda koji pomaže razumjeti postoji li patologija i utvrditi dijagnozu. Ne može se razmatrati odvojeno od drugih manifestacija bolesti i onih procesa koji su se dogodili s osobom prije nego što su počele promjene u mozgu.

Difuzne promjene u biopotencijalima mozga mogu biti posljedica normalne fiziologije. Kada osoba zaspi, oni se smanjuju, s prekomjernim radom ili na pozadini teškog živčanog šoka, aktivnost mozga se smanjuje.

No promjene u moždanim strukturama utvrđene ultrazvukom i tomografijom već su specifičniji pojam, sužavajući raspon mogućih dijagnoza. Istina, kada ne govorimo o lokalnoj, već o difuznoj leziji (nejasnoj, bez jasnih granica, kada postoji jedno veliko žarište s zamagljenim granicama ili mnogo istih nejasnih u cijelom mozgu), nemoguće je nedvosmisleno reći što uzrokovao i u što bi se mogao pretvoriti..

Difuzne promjene u strukturama moždanog debla, koje uključuju produženu moždinu, koja je nastavak leđne moždine, most, srednji mozak, ponekad mali mozak (centar za regulaciju mišićnog tonusa, ravnoteže, koordinaciju pokreta) i duguljastu moždinu ovdje su također uključeni. Kroz sve te strukture prolazi retikularna formacija koja sadrži mnoge živčane centre odgovorne za vitalne funkcije tijela: žvakanje, gutanje, disanje, probava, rad srca itd. Okrunjenje moždanog debla je limbički sustav, koji je, između ostalog, odgovoran za ljudske emocije. O difuznoj promjeni kaže se kada ni nakon opsežnog instrumentalnog pregleda nije moguće točno naznačiti koji je dio moždanog debla oštećen.

U takvim situacijama, kompleks simptoma je vrlo heterogen, jer sve ovisi o tome koji odjeli su uključeni u patološki proces. Osoba može imati poremećen apetit, srčani ritam, disanje, gutanje, krvni tlak (ako je u proces uključena retikularna formacija), razviti ataksiju i atoniju (poremećena koordinacija pokreta i smanjen tonus mišića s oštećenjem malog mozga). S oštećenjem diencefalona (talamus, hipotalamus, hipofiza, epifiza) dolazi do poremećaja spavanja, poremećaja bioritma, poremećaja endokrinih žlijezda, smanjenja intelektualnih sposobnosti, umora, te poremećaja sluha i vida. Moguća kršenja seksualne funkcije.

Kada se govori o funkcionalnom oštećenju, obično je po simptomima moguće odrediti žarište bolesti, t.j. Struktura mozga koja nije uspjela. Difuzne promjene u mozgu popraćene su disfunkcijom nekoliko struktura uključenih u patološki proces odjednom, pa se može činiti da simptomi nisu povezani.

Difuzne distrofične promjene u mozgu popraćene su promjenom njegove bioelektrične aktivnosti, zbog čega je poremećena obrada primljenih informacija. Uz povećanu aktivnost mozga, osoba doživljava brzi umor, smanjenu pažnju, nagle promjene raspoloženja, pojavu konvulzivnog sindroma i razvoj epilepsije. Ako je BEA smanjen, osoba sporije obavlja svoj uobičajeni posao, gubi interes za svoje bivše hobije i okolinu, a bilježi se pad intelektualne razine. Smanjenje samopoštovanja može se primijetiti u oba slučaja, posebno kada su u pitanju tinejdžeri i mladi koji poznaju svoj potencijal. Glavobolje su moguće u oba slučaja, ali se s povećanom BEA češće dijagnosticiraju.

Neke se patologije razvijaju kao posljedica umjerenih ili teških raširenih promjena u mozgu. Dakle, kod demencije se bilježe difuzne atrofične promjene u mozgu, koje karakteriziraju višestruka žarišta, gdje se bilježi smrt živčanih stanica, koje se praktički ne obnavljaju. Prevalencija procesa utječe i na simptome, pa osoba ima poremećaje govora, intelektualne probleme (prije svega pati pamćenje i logičko mišljenje), te devijacije u ponašanju. Istodobno, uzroci demencije mogu biti različiti: kongenitalne patologije, ozljede mozga, ateroskleroza, hipertenzija itd. [5], [6]

Kod ateroskleroze cerebralnih žila, koja je sama po sebi uzrok difuznih promjena i mogućih moždanih udara, mogu se odrediti višestruka žarišta s poremećenom opskrbom mozga krvlju zbog suženja njegovih žila. Kolesterolski plakovi na stijenkama krvnih žila ometaju protok krvi i remete njihovu elastičnost. U tom slučaju mogu se javiti glavobolja, skokovi arterijskog i intrakranijalnog tlaka, dvostruki vid, vrtoglavica i drugi simptomi, ovisno o tome koji su dijelovi mozga više zahvaćeni manjkom kisika.

Kod epilepsije, difuzne promjene u mozgu možda neće biti prisutne, ali takav simptom kao što su konvulzivni napadaji uvijek je prisutan. Organske promjene u strukturama mozga uzrokuju epilepsiju ako se na mjestu edema uzrokovanog infektivnim ili traumatskim procesom formira žarište povećane ekscitabilnosti neurona čiji se rad ne obnavlja u potpunosti ni nakon što edem nestane.

Povrede metaboličkih procesa i hormonske regulacije mogu se smatrati znakovima dezorganizacije bioelektrične aktivnosti mozga. Golim okom takvi poremećaji u tijelu nisu vidljivi. Ali neki simptomi mogu jasno upućivati na njih. Vrijedno je obratiti pozornost na propadanje kose, njihov gubitak, promjene u izgledu i čistoći kože, povećanu lomljivost noktiju, poremećaje stolice. Takvi simptomi ne upućuju uvijek na bolesti mozga, već u kombinaciji s glavoboljama, oštećenjem pamćenja, temperaturnim kolebanjima itd. Trebalo bi te natjerati na razmišljanje.

Neki pacijenti se žale na smanjenje spolne želje, dok drugima dominira nekontrolirano seksualno uzbuđenje. Drugi je karakterističniji za bolesnike s iritativnim lezijama i povezan je s iritacijom neurona odgovornih za spolnu funkciju (neuroni nisu oštećeni, ali su stalno u uzbuđenom stanju). Drugi uzrok seksualne disfunkcije može biti neravnoteža u hormonskoj pozadini (središnji živčani sustav, a posebno hipofiza, također je odgovoran za njegovu regulaciju).

Mnogi primjećuju fluktuacije u težini, čak i u slučajevima kada apetit nije poremećen. Kod ozljeda mozga često dolazi do smanjenja apetita. Ali za progresivnu demenciju karakterističnija je nezasitost, čovjeku se čini da stalno ne jede, jede lošije od drugih, osjećaj sitosti javlja se tek kada više nema mjesta u želucu. U obje kategorije bolesnika napadi povraćanja nisu rijetki.

Neurotske reakcije s difuznim promjenama u mozgu BEA također se mogu objasniti povećanom ekscitabilnosti središnjeg živčanog sustava. A sklonost prehladama kod takvih bolesnika nije posljedica oslabljenog imuniteta zbog stresa ili beri-beri, već nedovoljne regulacije imunološkog sustava. Zato ne obavlja u potpunosti zaštitnu funkciju, iako je u stanju.

U moždanom deblu nalaze se živčani centri odgovorni za regulaciju disanja, otkucaja srca, tjelesne temperature itd. Ako je funkcija živčanih jezgri poremećena, bez opravdanog razloga mogu se osjetiti otežano disanje, aritmije, zimica, bolovi u kostima i mišićima. U tom slučaju organsko oštećenje mozga dovodi do funkcionalnih poremećaja kada je organ zdrav, ali ne radi kako treba.

Činjenica je da se regulacija rada našeg tijela, uključujući metaboličke procese, događa zbog prijenosa bioelektričnih impulsa o stanju homeostaze (unutarnje okruženje tijela) u središnji živčani sustav. Mozak detaljno obrađuje te informacije i pomoću istih impulsa koji idu od neurona do neurona pokreće ili usporava određene procese. Zahvaljujući središnjoj regulaciji, osigurana je postojanost tako složenog biološkog sustava kao što je ljudsko tijelo.

Ako se u nekoj karici takve regulacije poremeti provodljivost, patiti će organ, sustav ili funkcija čije djelovanje je osigurao oštećeni bioelektrični krug neurona (nešto slično se događa kada je električni krug prekinut, kada je protok energije prekinut). Kod difuznih lezija mozga takvih je poremećaja jako puno, stoga klinička slika može biti prilično opsežna i raznolika, iako sam pacijent ne razumije povezanost simptoma koji se javljaju iz različitih organa i sustava.

Kao što vidite, utvrđivanje prisutnosti strukturnih promjena u ljudskom mozgu još uvijek nije dovoljno za postavljanje konačne dijagnoze. Analiza pacijentovih pritužbi pomaže liječniku odrediti mjesto oštećenih struktura i posljedice, dok dinamičke studije i proučavanje anamneze omogućuju razumijevanje prirode kršenja (privremena, trajna ili progresivna).

Komplikacije i posljedice

Prisutnost difuznih promjena u mozgu dobar je razlog za razmišljanje o svom zdravlju, jer sposobnost obavljanja svojih funkcija od strane različitih organa našeg tijela uvelike ovisi o radu mozga. Sve promjene u mozgu prije ili kasnije utječu na našu dobrobit, a to zauzvrat povlači smanjenje radne sposobnosti, pogoršanje raspoloženja i općeg stanja. Što su strukturne i funkcionalne promjene u mozgu izraženije, to više utječu na dobrobit i ponašanje osobe.

Posljedice takvih promjena ovise o njihovoj ozbiljnosti i mjerama koje će osoba poduzeti da otkloni nedostatke. Mora se reći da uzimanje analgetika uz stalne glavobolje, iako olakšava život, ne rješava problem. Mogu se uzimati bez konzultacije s liječnikom, ali uzrok boli ostat će tajna iza sedam bravica. Ali takav misterij, ako se ne riješi na vrijeme, što je moguće samo uz sveobuhvatan pregled, može dati ozbiljne komplikacije.

Mnogi ljudi su nekako površni kada je u pitanju modrica ili potres mozga, koji je posljedica traumatske ozljede mozga. [7]Vjeruje se da je određeno vrijeme potpunog odmora dovoljno za vraćanje funkcionalnosti oštećenih moždanih struktura. Stvarno nije tako jednostavno, pogotovo ako potpuno zanemarite ozljedu i nastavite raditi. No posljedica ozljede mogu biti i krvarenja u mozgu tijekom puknuća krvnih žila (na primjer, kod ateroskleroze, koje osoba možda nije svjesna, žile mozga postaju manje izdržljive i mogu lako puknuti pri udaru), i povećanje neuronske aktivnosti, izazivanje grčeva i konvulzija te poremećaj određenih moždanih struktura. Sve to neko vrijeme možda neće podsjećati na sebe, a onda rezultirati moždanim udarom, trombozom cerebralnih žila, epilepsijom itd.

Produljeni tijek upalnog procesa u mozgu, osim glavobolje, može imati i druge posljedice. Promjena strukture upaljenih tkiva, njihovo zbijanje podrazumijeva kršenje živčane provodljivosti. Istodobno, praktički je nemoguće obnoviti moždano tkivo, vraćajući mu izvorna svojstva. Djeca koja dugo boluju od meningitisa ili encefalitisa imaju trajne poremećaje psihofizičkog razvoja, dok odrasli imaju pad inteligencije i poremećene motoričke funkcije.

Neki degenerativni procesi u mozgu (osobito oni koji su nasljedni) ne mogu se zaustaviti ni ranom dijagnostikom. Ali usporavanje procesa moguće je u većini slučajeva. I što se prije započne liječenje, to osoba ima više vremena za više ili manje punopravno postojanje. No, nema ništa vrijednije od ljudskog života, koji je, nažalost, prolazan, pa je važno uživati u svakom njegovom trenutku.

Dijagnostika difuzne promjene u mozgu:

Difuzne promjene u mozgu i njegova bioelektrična vodljivost ne podsjećaju odmah na sebe, pa osoba možda ni ne sumnja na patologiju. Ali oni koji prate svoje zdravlje odmah primjećuju promjene raspoloženja, oštećenje pamćenja, umor, povećanu osjetljivost na prirodne promjene koje nalikuju prvim znakovima moždane disfunkcije. Možda takvi simptomi imaju banalne uzroke, na primjer, nedostatak vitamina, ali ako utječe na mozak, potrebno je poduzeti određene mjere.

Osim toga, kako možete saznati s čime su povezani simptomi ako se ne posavjetujete s liječnikom. Čak i ako je osoba pretrpjela traumatsku ozljedu mozga, to neće nužno ostaviti ozbiljan pečat na funkcioniranje mozga, možda uzrok slabosti leži u infekciji ili opijenosti, a prošla ozljeda je samo stvorila osnovu, izazvala predispoziciju do bolesti mozga. [8]

Budući da postojeća simptomatologija ima važnu ulogu u postavljanju dijagnoze, liječnik će svakako ispitati pacijenta o njegovom dobrobiti. Interes za moguće ozljede, intoksikacije i infekcije također nije slučajan, jer problem nije uvijek vidljiv golim okom, a prisutnost kvrge na glavi još nije dokaz difuznog oštećenja mozga.

Budući da su difuzne promjene u mozgu često uzrokovane hipoksijom zbog poremećene cerebralne cirkulacije (mozak dobiva kisik iz krvi), ima smisla odmah procijeniti kvalitativne i kvantitativne karakteristike krvi. Pacijentu se propisuje opći i biokemijski test krvi. Hipoksiju može uzrokovati nizak sadržaj crvenih krvnih stanica i hemoglobina, povećana viskoznost krvi, što usporava brzinu njezina protoka kroz žile i pridonosi stvaranju krvnih ugrušaka.

Znamo da se simptomi organskih lezija mozga, ovisno o tome koje su strukture uključene u patološki proces i koliko je ozbiljna situacija, mogu značajno razlikovati. Osim toga, pogoršanje dobrobiti nije uvijek izravno povezano s oštećenjem mozga. Dakle tumor u mozgu ili u njegovoj blizini može iritirati obližnje neurone i tada govorimo o difuznim iritativnim promjenama u mozgu. Odnosno, ovdje se događa zračenje iritacije, kada pod utjecajem tumora ili drugog iritantnog čimbenika jedan neuron prenosi iritaciju (ekscitaciju) na drugi. Obično, uklanjanjem predmeta iritacije, možete vratiti normalno funkcioniranje mozga.

Ono što liječnik ne može vidjeti golim okom može se vizualizirati instrumentalnom dijagnostikom. Difuzne promjene moždanog parenhima, t.j. Njegove stanične strukture, omogućuje određivanje ultrazvuka (ultrazvuka) i tomografije (računala ili magnetske rezonancije). [9] Rendgen lubanje je manje informativan, jer lošije odražava stanje mekih tkiva, ali također može dati određene podatke.

Ako se sumnja na aterosklerozu žila i cerebralnu ishemiju, angiografija pomaže potvrditi dijagnozu, t.j. Proučavanje cerebralnih žila i procjena protoka krvi u njima. U slučaju iritativnih promjena najrelevantniji je tomogram mozga, iako ultrazvuk može otkriti i patološke brtve.

Promjene u strukturi medule obično povlače promjenu u njezinoj električnoj vodljivosti. Za procjenu takvih poremećaja propisan je elektroencefalogram (EEG). Upravo ova studija pomaže u procjeni rada mozga, te uzimajući u obzir difuzne promjene i postojeće simptome, utvrditi uzrok bolesti, dati joj ime, procijeniti težinu i propisati odgovarajući tretman.

Diferencijalna dijagnoza u difuznim promjenama mozga ima veliku vrijednost i temelji se na analizi dostupnih informacija: rezultata laboratorijskih i instrumentalnih studija, informacija dobivenih od pacijenta i kao rezultat proučavanja anamneze. Same promjene u mozgu još ne podrazumijevaju dijagnozu, što znači da ne mogu reći liječniku koji tretman treba propisati.

Točna dijagnoza rezultat je diferencijalne dijagnoze. Vrlo je važno zbog činjenice da različite bolesti kod kojih se mijenja struktura i radna sposobnost mozga zahtijevaju drugačiji pristup liječenju. Razlika je očita ako uzmemo u obzir terapiju vaskularnih i degenerativnih bolesti, prirođenih (teško korigirajućih) i stečenih.

Takva je diferencijacija osobito važna pri pregledu male djece, jer o tome ovisi smjer ne samo medicinskog, nego i korektivno-razvojnog rada s djetetom.

Što kažu ultrazvuk i encefalogram?

Difuzne promjene u mozgu medicinski su koncept koji se koristi u diferencijalnoj dijagnozi za donošenje konačne presude. Ali samo po sebi to nije dijagnoza i čak ne govori o patologiji. Sve ovisi o ozbiljnosti promjena u mozgu io kojim strukturama se radi.

Ovisno o uzrocima koji uzrokuju kršenje strukture mozga i njegove provodljivosti, kao i vremenu lezije, disfunkcija mozga može biti trajna ili progresivna. U slučaju da je čimbenik koji je utjecao na moždanu aktivnost ili razvoj mozga izgubio na važnosti (prestao djelovati), ali su ostale difuzne promjene, govorit ćemo o trajnom kršenju psihofizičkog razvoja (kao što su oligofrenija, rezidualna demencija itd.). Pravodobnim stručnim liječenjem upalnih i onkoloških bolesti može se u potpunosti obnoviti struktura i aktivnost mozga.

Ako su difuzne promjene u mozgu posljedica aktivne bolesti, vjerojatno će napredovati, šireći se po površini mozga i u dubinu. Ali da bi se utvrdila vjerojatnost toga, potrebna je točna dijagnoza, a ne izjava o činjenici prisutnosti promjena u stanju mozga tijekom ultrazvučnog skeniranja.

Blage difuzne promjene u mozgu (njegova bioelektrična aktivnost mjerena encefalografom) mogu se uočiti i kod zdravih ljudi. To može biti zbog prekomjernog rada, niskog šećera u krvi (nedostatak ugljikohidrata u hrani), nedostatka sna, opće slabosti. Istodobno, radna sposobnost mozga se smanjuje i osoba se brzo umara čak i u nedostatku velikog fizičkog ili psihičkog stresa.

Ali ponekad je takva presuda samo prvi znak, pogotovo ako osoba primijeti česte glavobolje, vrtoglavicu i neobjašnjive fluktuacije temperature. Na takve trenutke treba obratiti posebnu pozornost onima koji su u prošlosti imali ozljedu glave. Ponekad njezine posljedice podsjećaju na sebe, nakon nekoliko mjeseci i godina.

Neoštre difuzne promjene u mozgu, slabo uočljive tijekom ultrazvučne dijagnostike, mogu pratiti poremećaje u radu srednjih struktura mozga (hipotalamus, hipofiza). Njihova disfunkcija je izraženija na EEG-u, a bilježi se kao patologija regulatorne prirode.

Difuzne promjene u srednjim strukturama mozga mogu biti popraćene promjenama bioelektrične aktivnosti različite težine. Simptomi koji se mogu uočiti u ovom slučaju ovise o tome koji je dio mozga oštećen i stupanj oštećenja. S patologijom hipotalamusa može doći do promjena temperature, poremećaja apetita i ciklusa spavanja i buđenja, povećanja ili smanjenja seksualne želje. Ako je hipofiza oštećena, može doći do poremećaja u radu različitih endokrinih žlijezda (odnosno, pojavljuju se simptomi dijabetesa insipidusa, hipotireoze, hiperprolaktinemije), poremećaja rasta kod djece, mentalne retardacije, seksualnih poremećaja.

Umjerene difuzne promjene u mozgu vjerojatno upućuju na razvoj patološkog procesa. Dakle, kod demencije i ateroskleroze sve počinje blagim promjenama, koje se naknadno pogoršavaju, t.j. Umjerene promjene u mozgu samo su jedna od faza patološkog procesa. Ali s oligofrenijom u djeteta, koja je neprogresivna patologija, stupanj promjene mozga određuje samo ozbiljnost poremećaja i mogućnost njihovog ispravljanja.

Takve promjene mogu nastati i kod ozljeda mozga ili upale. U ovom slučaju morate pratiti proces u dinamici kako biste razumjeli koliko takve promjene mogu biti postojane. Takva opažanja pomažu u određivanju učinkovitosti liječenja.

Ali ako govorimo o umjerenim promjenama bioelektrične aktivnosti mozga, onda je situacija ovdje još dvosmislenija. Takav rezultat u nekim slučajevima smatra se varijantom norme, dok u drugima ukazuje na patološki proces. Sve ovisi o individualnim karakteristikama ljudskog tijela, njegovoj dobrobiti i rezultatima ultrazvuka ili tomografije.

Izražene difuzne promjene u mozgu nedvosmisleno su neugodna situacija koja ukazuje na teška oštećenja mozga i smanjenje njegove učinkovitosti. Takve promjene uvijek su popraćene kršenjem živčanog provođenja, što utječe i na dobrobit i na intelektualne sposobnosti osobe. Često radikalno mijenjaju ponašanje osobe, uzrokujući ili izolaciju ili agresiju.

Tko se može obratiti?

Liječenje difuzne promjene u mozgu:

Otkrivanje difuznih promjena u mozgu tijekom pregleda povod je za razumijevanje uzroka takvih promjena. Na temelju toga postavlja se konačna dijagnoza, nakon čega liječnik propisuje odgovarajući tretman. Terapijski pristup ovisit će i o dijagnozi i o karakteristikama tijela pacijenta.

Dakle, s vaskularnom aterosklerozom propisana je kompleksna terapija, koja uključuje normalizaciju metabolizma masti i optimizaciju moždanih žila. Prvi smjer daje nikotinska kiselina koja smanjuje sadržaj štetnog kolesterola, fibrati koji smanjuju sintezu vlastitih masti u tijelu, sekvestranti žučnih kiselina, statini koji inhibiraju sintezu kolesterola.

Za poboljšanje opskrbe mozga krvlju propisuju se vazodilatatori, mišićni relaksanti centralnog djelovanja koji opuštaju žilnicu, angioprotektori, antiagreganti i antikoagulansi koji poboljšavaju protok krvi i sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Veliku ulogu imaju vitaminski kompleksi. Posebno su korisni vitamini B koji pozitivno utječu na rad živčanog sustava, antioksidansi (vitamini A i E), višestruko nezasićene masne kiseline koje smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi.

Kod vaskularne ateroskleroze i cerebralne ishemije, praćene porastom arterijskog i intrakranijalnog tlaka, gubitkom pamćenja i poremećenom koncentracijom, liječnici mogu propisati i antihipertenzive i nootropike (lijekove koji poboljšavaju trofizam i funkciju mozga, zbog čega se obnavljaju kognitivne funkcije). Ovaj ili onaj stupanj). [10]

Ako nije moguće vratiti prohodnost sklerotične žile, pribjegava se kirurškom liječenju. Najpopularnija metoda intervencije na žilama mozga je karotidna endarterektomija (disekcija žile i uklanjanje kolesterolskog plaka).

Kod upale mozga i njegovih membrana (meningitis, encefalitis, meningoencefalitis) liječenje će biti potpuno drugačije. Budući da infekcija ima odlučujuću ulogu u patogenezi takvih bolesti, obvezna je antibiotska terapija koja se kombinira s primjenom lijekova koji povećavaju otpornost organizma na infekcije (interferoni). Dodatno se propisuju diuretici (prevencija cerebralnog edema) i infuzije lijekova koji smanjuju opijenost tijela.

Kod bolesti uzrokovanih intoksikacijom tijela (toksična encefalopatija) na prvom mjestu je detoksikacijska terapija, nakon koje se obnavljaju metabolički procesi mozga (nootropici, antikonvulzivi, antipsihotici, antidepresivi, psihoterapijski seansi).

Ako se kao posljedica ozljede mozga pojave difuzne promjene, liječenje treba provesti ovisno o vrsti ozljede. U tom slučaju, imenovanje terapije lijekovima treba se temeljiti na težini ozljede.

Glavni uvjet za liječenje traumatske ozljede mozga je mirovanje određeno vrijeme (uz blagi potres mozga, to čak može biti dovoljno za oporavak). Uz traumatsku upalu i oticanje mozga, kao i za njegovu prevenciju, propisuju se kortikosteroidi i diuretički (diuretički) lijekovi.

Daljnja terapija je sama po sebi prevencija mogućih komplikacija. Pacijentima se mogu propisati lijekovi koji poboljšavaju cerebralnu cirkulaciju, lijekovi koji potiču metaboličke procese u mozgu, opći tonik. Simptomatsko liječenje: analgetici protiv glavobolje, antiemetici (protiv mučnine), sedativi i tablete za spavanje.

U teškim ozljedama s narušavanjem integriteta lubanje i difuznim oštećenjem aksona mozga (često se dijagnosticira u DPT-u kao posljedica udarca ili oštrog pokreta glave), velikim i malim krvarenjima, višestrukim rupturama aksona neurona, duž kojih prolaze živčani impulsi, nastaju. Takve ozljede uvijek prate teška organska oštećenja mozga. Uz oštećenje aksona, pacijent pada u komu (trajanje kome varira).

Nakon izlaska iz kome propisuje se psihostimulirajuća terapija i liječenje lijekovima za obnavljanje trofizma mozga i cirkulacije krvi: nootropici, vaskularni lijekovi, antikolesterazni lijekovi, medicinski neurotransmiteri.

Kirurško liječenje ozljeda mozga provodi se samo u slučaju drobljenja lubanje i kompresije mozga, stvaranja hematoma.

Uz trajnu i progresivnu demenciju, režim liječenja ovisi o kliničkim manifestacijama bolesti, prisutnosti popratnih patologija i individualnim karakteristikama pacijentovog tijela. Bolesnicima se propisuju kolinergički lijekovi koji poboljšavaju prijenos živčanih impulsa na dodirnim točkama neurona (sinapse), lijekovi koji djeluju u interakciji s NMDA receptorima (spriječavaju neuronsku disfunkciju), nootropici, neuroprotektori, imunomodulatori, antipsihotici (antipsihotici), vitamini.

Fizioterapijski tretman difuznih promjena u mozgu propisuje se s oprezom i uzima u obzir postojeće poremećaje. U slučaju vaskularnih patologija i povezane disfunkcije BEA mozga, propisuje se galvanizacija, elektroforeza lijekova (vazodilatatori i cerebrovaskularni stimulansi), ultratonoterapija, UHF i UHF terapija, ultraljubičasto zračenje, radonske i crnogorične kupke, hidroterapija. Za poboljšanje trofizma moždanog tkiva kod različitih bolesti može se propisati transkutana elektrostimulacija živaca i interferencijska terapija. Diademo- i amplipuls terapija, darsonvalizacija. Borba protiv motoričkih poremećaja, koji se često razvijaju u pozadini organskog ili funkcionalnog oštećenja mozga, provodi se masažom, kineziterapijom, tjelovježbom, vodenim postupcima i plivanjem. Govorni poremećaji često zahtijevaju rad s logopedom.

U svakom slučaju, pristup izboru fizioterapeutskih postupaka trebao bi biti strogo individualan, uzimajući u obzir popratne patologije, stanje pacijenta, dobne karakteristike.

Medicinska terapija

Neuroprotektori se smatraju specifičnim lijekovima koji se koriste za difuzne promjene u mozgu. Ovo je velika skupina lijekova u kojoj se nalaze:

 • lijekovi koji poboljšavaju trofizam moždanih tkiva (nootropici),
 • antioksidansi s antihipoksičnim, antistresnim, antikonvulzivnim, anksiolitičkim (smirujućim) djelovanjem,
 • lijekovi koji stimuliraju cerebralnu cirkulaciju,
 • adaptogeni

"Piracetam" je poznati legalni lijek iz skupine nootropa i psihostimulansa koji se prodaje u ljekarnama bez recepta. Lijek se propisuje radi poboljšanja kognitivnih funkcija, tj. Za suzbijanje posljedica difuznih promjena mozga ili za njihovo sprječavanje. S demencijom se može propisati samo kao pomoćno sredstvo, jer nema izražen terapeutski učinak.

Lijek se proizvodi u obliku tableta, kapsula, ampula s 20% otopinom koja se daje intravenozno kapanjem (do 12 g dnevno za teške patologije) ili se uzima oralno. Početna doza za unutarnju primjenu lijeka je 4,8 g. Ostaje tijekom prvog tjedna liječenja, nakon čega se može smanjiti na 2,4 g. Nakon toga se doza može prepoloviti. Uz konvulzivni sindrom, dozu treba povećati 1,5-2 puta.

Tablete se uzimaju 2-3 puta dnevno, dijeleći dnevnu dozu na 2-3 dijela. Liječenje infuzijom provodi se dva puta dnevno u visokim dozama. Unutar, otopina piracetama se uzima dva puta dnevno, 1,5 ampula. Trajanje liječenja ovisi o dijagnozi, stanju bolesnika, ozbiljnosti moždane disfunkcije.

Lijek nije propisan za akutno zatajenje bubrega, prisutnost alergijskih reakcija na lijek (kao i sokove i esencije), akutni cerebrovaskularni infarkt (moždani udar). Djeci starijoj od 1 godine lijek se daje samo prema uputama liječnika.

Među nuspojavama lijeka najčešće se spominju uzbuđeno psihičko stanje, pojačana motorička aktivnost, neravnoteža, određeno smanjenje pažnje i poremećaji spavanja. Mogu se pojaviti i reakcije iz probavnog sustava: bolovi u trbuhu, mučnina, poremećaji stolice. Kod nekih bolesnika lijek uzrokuje glavobolju i vrtoglavicu, poremećaje kretanja (poremećaj automatiziranih pokreta), konvulzije, drhtanje u tijelu i udovima, poremećaje srčanog ritma, spolnu hiperaktivnost.

"Mexidol" je lijek iz kategorije antioksidansa s neuroprotektivnim učinkom. Dostupan u obliku tableta i otopine za intravenske i intramuskularne injekcije. Lijek poboljšava prehranu i disanje mozga, kao i kvalitativne karakteristike krvi, normalizira ponašanje i san, obnavlja poremećene autonomne funkcije, čime se poboljšava dobrobit bolesnika.

Lijek u tabletama propisuje se u dozi od 125-250 mg tri puta dnevno (ne više od 800 mg dnevno). Trajanje liječenja lijekom može doseći 2 mjeseca.

Otopina lijeka propisana je za akutne patologije (u obliku injekcija i infuzija). Za moždane udare u prva 2-4 dana lijek se daje infuzijom jednom dnevno, 200-300 mg. Nakon toga prelaze na intramuskularnu primjenu (tri puta dnevno, 2 ampule). Terapijski tečaj - 1,5-2 tjedna.

U slučaju kraniocerebralnih ozljeda i njihovih posljedica, doza se može povećati na 500 mg (učestalost primjene je do 4 puta dnevno). Trajanje tečaja je isto.

U teškim poremećajima živčanog provođenja, dnevna doza lijeka za intravensku primjenu je 300 mg tijekom 2 tjedna. Zatim prelaze na intramuskularnu primjenu doze održavanja (100 mg).

Kontraindikacije za primjenu lijeka su: akutno zatajenje bubrega, teška patologija jetre, preosjetljivost na lijek, trudnoća i dojenje. Ne primjenjivati na liječenje djece.

Nuspojave su ograničene na glavobolje, reakcije iz gastrointestinalnog trakta, alergijske reakcije, fluktuacije tlaka.

"Cinnarizin" je lijek koji poboljšava cerebralnu cirkulaciju i smanjuje teške cerebrovaskularne simptome: vaskularne glavobolje, zujanje u ušima, smanjenje pamćenja i pažnje, poremećenu ravnotežu i koordinaciju pokreta.

Tablete se propisuju pacijentima starijim od 12 godina tri puta dnevno, po 25 mg. U teškim slučajevima, doza se može povećati. Pedijatrijska doza je obično upola manja od doze odrasle osobe.

Kontraindikacije za uporabu lijeka su, prije svega, povećana osjetljivost tijela na komponente lijeka. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. S izuzetnim oprezom propisano za progresivnu demenciju i Parkinsonovu bolest.

Nuspojave lijeka mogu se opisati simptomima kao što su umor, pospanost, glavobolja i vrtoglavica, poremećaji u radu probavnog sustava i jetre (žutica), debljanje, hipotenzija, hiperhidroza, alergijske reakcije, poremećaji kretanja.

U liječenju demencije lijekovi izbora su inhibitori acetilkolinesteraze i NMDA antagonisti. NMDA receptori reguliraju propusnost staničnih membrana za kalijeve i natrijeve ione, koji osiguravaju bioelektrični potencijal. Memantin je lijek koji utječe na djelovanje takvih receptora, poboljšava mentalnu aktivnost i otklanja poremećaje kretanja.

Tablete se propisuju za uzimanje 1 puta dnevno u isto vrijeme. Počnite s minimalnom aktivnom dozom (5 mg) i postupno je povećavajte na 20 mg tijekom 3 tjedna.

Lijek se ne propisuje samo u slučaju individualne netolerancije i teških patologija bubrega. Nuspojave lijeka smatraju se povećanom mentalnom ekscitabilnosti, tjeskobom, umorom, povećanim intrakranijalnim tlakom, mučninom.

Alternativno liječenje

Kada primijetimo neko pogoršanje intelektualnih sposobnosti bez drugih sumnjivih simptoma, ne žurimo se obratiti liječniku, jer danas postoji puno reklamiranih sintetičkih i biljnih lijekova koji potiču kognitivne funkcije. U principu, ako osoba nema ozbiljnih difuznih promjena u mozgu, takvo je rješenje problema sasvim logično. Ali saznati ima li ih ili ne, moguće je samo tijekom stručne dijagnostike.

Ako je dijagnoza pokazala da postoje raširene promjene u različitim strukturama mozga i kršenje njihove funkcionalnosti, ne može se oslanjati samo na ljekovite lijekove. Salate od voća i povrća te prirodni sokovi donekle mogu zadovoljiti tjelesnu potrebu za vitaminima, no terapija se ne može ograničiti samo na to.

Mora se shvatiti da su alternativni lijekovi za organske bolesti mozga nemoćni. Pomažu u borbi protiv posljedica bolesti, ali je ne liječe. Istina, kod ozljeda mozga, kada je potreban odmor, možete koristiti svojstvo nekih biljaka da imaju sedativni učinak. Ove biljke uključuju valerijanu, korijen marina, matičnjak, rutu, hmelj, plavu cijanozu, mentu. Liječenje biljem u ovom slučaju će dati određeni učinak, ali se ne može uvijek smatrati dovoljnim.

Druga stvar je da takve biljke pomažu normalizaciji neuropsihičkog stanja bolesnika, poboljšavaju san, smanjuju razdražljivost živčanog sustava, a time i smanjuju dozu nekih propisanih lijekova.

Najveća korist od alternativnih recepata može se dobiti s aterosklerozom cerebralnih žila. Uz takvu dijagnozu, biljni lijek (biljni pripravci) ima uistinu terapeutski učinak.

Dakle, za normalizaciju metabolizma lipida, možete uzeti kolekciju koja se sastoji od jednakih dijelova čaja za bubrege, listova breze, gospine trave, sukcesije i dvostruke doze metvice i gloga. 2 jušne žlice zgnječene zbirke prelije se s 0,5 litara kipuće vode, drži 2 sata, zatim se filtrira i uzima tri puta dnevno po 60-70 ml.

Vjeruje se da se svježe cijeđeni prirodni sokovi od povrća mogu koristiti za čišćenje moždanih žila od kolesterolskih plakova: bundeve, cikle, krumpira, mrkve, kao i sokovi od celera i kupusa. Potrebno je konzumirati sokove ili njihove mješavine u količini od 1-2 čaše dnevno, uzimajući u obzir kontraindikacije.

Korištenje grejpa smanjuje rizik od ateroskleroze i smanjuje njezine manifestacije. Dinji se pripisuje i antisklerotsko djelovanje.

Uz pomoć matičnjaka moguće je spriječiti grčeve cerebralnih žila i njihovo ishemijsko oštećenje. Može se konzumirati svježe ili uzimati kao infuzija (1 žlica suhe biljke na čašu kipuće vode).

Za smanjenje intrakranijalnog tlaka i sprječavanje moždanih krvarenja korisne su biljke poput lavande, trputca, koprive, strune, topole i listova duda.

Pomaže i korištenje lijeka koji je infuzija češnjaka i limuna (samljeti 1 glavicu češnjaka i limuna, preliti sa 700 ml vruće prokuhane vode i ostaviti 24 sata, uzimati 4 puta dnevno po ¼ šalice).

Za poboljšanje rada mozga i njegovih kognitivnih funkcija možete uzimati biljke poput ružmarina, kadulje, slatke djeteline, sv.

Važno je razumjeti da se alternativno liječenje treba smatrati simptomatskim i profilaktičkim u većini bolesti kod kojih se nalaze difuzne promjene mozga. Može se koristiti kao dio kompleksne terapije, ali ne i kao neovisno liječenje.

Homeopatija

Homeopatija je relativno mlada grana netradicionalne medicine, koja ipak već ima dovoljno iskustva u liječenju i rehabilitaciji bolesnika s organskim lezijama mozga. Kao i u klasičnoj medicini, pristupi liječenju raznih bolesti u homeopatiji imaju svoje karakteristike. Strogo govoreći, u većini slučajeva ne govorimo o liječenju bolesti, već o rehabilitaciji pacijenata nakon tijeka medicinske skrbi. Rehabilitacija uključuje psihološku pomoć, fizioterapiju i homeopatsko liječenje usmjereno na vraćanje funkcija izgubljenih kao posljedica bolesti.

Što se tiče homeopatskih lijekova, njihov izbor uvelike ovisi o dijagnozi postavljenoj u bolnici i rezultatima laboratorijskih pretraga, t.j. Bez konzultacije s neurologom i pregled je neizostavan.

Kod atrofičnih promjena u moždanim stanicama lijekovi izbora će biti: Agaricus muscarius, Calcarea carbonica, Capsicum annuum, Selenium metallicum, Tellurium metallicum itd.

Kod upalnih bolesti medule i njezinih membrana indicirani su: Aconite napellus, Apis mellifica, Ferrum jodatum, Gelsemium sempervirens, Rhus toxicodendron, Veratrum album i druge nozode.

Kod novotvorina središnjeg živčanog sustava najčešće se propisuju: Arnica montana, Arsenicum album, Bufo rana, Helonias dioica, Hura brasilensis, Sulfuris, Tarentula hispanica, Taxus baccata i dr.

Neki homeopatski pripravci ne zahtijevaju strogo vođenje računa o konstitucijskim i psihološkim karakteristikama bolesnikova tijela, kao što je to uobičajeno u homeopatiji. Može ih propisati neurolog. Ova sredstva uključuju "Coenzyme compositum", "Traumeel S", "Engistol", "Polysponin", "Spaskuprel" i neke druge lijekove koji se prodaju u konvencionalnim ljekarnama.

Pripravci Ginkgo biloba stekli su posebnu popularnost kao učinkovito sredstvo za poboljšanje pamćenja i moždane aktivnosti općenito. Prodaju se u ljekarnama bez recepta, pa čak iu posebnim odjelima supermarketa. Takvi lijekovi ne mogu se smatrati lijekom za duboke i izražene difuzne promjene u mozgu, ali pomažu u rehabilitacijskom razdoblju, nakon odgovarajućeg liječenja, da se vrate intelektualne sposobnosti i obnovi rad mozga. Uz neznatne promjene u radu središnjeg živčanog sustava, pomoći će vratiti njegovu učinkovitost čak i bez posebnog tretmana.

Prevencija

Prevencija difuznih lezija mozga je prije svega sprječavanje infektivnih i upalnih procesa u meduli i njezinim membranama, t.j. Pravodobno traženje pomoći i liječenje respiratornih infekcija, upalnih bolesti nazofarinksa, ušiju i očiju. To je posebno važno u djetinjstvu, jer takve bolesti ostavljaju otisak na daljnji razvoj djeteta.

Traumatska oštećenja mozga, za razliku od neuroinfekcija, nije uvijek moguće spriječiti. Ipak, briga na cestama, kod kuće i na poslu u većini slučajeva omogućuje izbjegavanje ozbiljnih posljedica. Prilikom vožnje morate paziti da u krvi ne ostanu tragovi alkohola i droga koji mogu depresivno djelovati na središnji živčani sustav, tijekom putovanja morate biti maksimalno koncentrirani i ne ometati vas manji podražaja.

Demencija u starijoj životnoj dobi je fiziološki određen proces zamora mozga. Njegov učinak možete održavati uz pomoć treninga (redoviti intelektualni rad, čitanje knjiga, gledanje znanstveno-popularnih filmova, rješavanje logičkih zadataka). Pomaže odgoditi pojavu demencije; tjelesna aktivnost, racionalna prehrana, uzimanje multivitaminskih kompleksa, odricanje od loših navika.

Prognoza

Promjene u stanju različitih struktura mozga i njegove bioelektrične aktivnosti mogu se dijagnosticirati u različitim patologijama. No, prognoza takvih bolesti ne ovisi toliko o dijagnozi, koliko o stupnju prevalencije i dubini oštećenja moždanih struktura.

Možda netko vjeruje da lokalna oštećenja mozga u manjoj mjeri utječu na ljudsko stanje. Zapravo, duboka lokalna oštećenja mogu imati mnogo više nepovratnih posljedica od blagih ili umjerenih difuznih.

Čak i difuzne ozljede aksona u prometnim nesrećama, koje se klasificiraju kao teške ozljede, u mnogim su slučajevima popraćene privremenim oštećenjima različitih funkcija SŽS-a. Sve ovisi o dubini oštećenja i tretmanu.

Kod infektivnih i upalnih bolesti mozga sve ovisi o pravovremenosti započetog liječenja i dobi bolesnika. Prognoza u ovom slučaju je dvosmislena. Najteže je u ranoj dobi, jer je prepuna nepovratnih intelektualnih oštećenja. Meningoencefalitis, kao komplikacija nazofaringealnih infekcija, smatra se jednim od najčešćih uzroka oligofrenije (mentalne retardacije) stečene u postnatalnom razdoblju, cerebralne paralize i dječje demencije.

Najgora prognoza intelektualnih i motoričkih sposobnosti kod progresivne demencije i atrofičnih procesa u mozgu. Takve procese obično nije moguće zaustaviti, moguće ih je samo usporiti pravilno konstruiranim režimom liječenja.

Difuzne promjene u mozgu je medicinska terminologija koja označava stupanj širenja strukturnih i funkcionalnih promjena u kori, moždane hemisfere i središnje strukture mozga. Odnos liječnika prema njima ovisi o tome kakve su to promjene, jesu li vezane uz dobna razdoblja i kako utječu na dobrobit i samoostvarenje osobe. Možemo samo slušati njihovu presudu i pridržavati se stručnih preporuka, a ne iznositi vlastite hipoteze o tome što se događa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.