^

Zdravlje

Biopsija limfnog čvora

, Medicinski urednik
Posljednji pregledao: 05.05.2022
Fact-checked
х

Svi iLive sadržaji medicinski se pregledavaju ili provjeravaju kako bi se osigurala što je moguće točnija činjenica.

Imamo stroge smjernice za pronalaženje izvora i samo povezujemo s uglednim medijskim stranicama, akademskim istraživačkim institucijama i, kad god je to moguće, medicinski pregledanim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama ([1], [2], itd.) Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije.

Ako smatrate da je bilo koji od naših sadržaja netočan, zastario ili na neki drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Kako bi se razumjeli uzroci povećanja limfnih čvorova, potrebno je provesti niz dijagnostičkih studija. Najinformativnija i najčešća dijagnostička metoda trenutno se smatra biopsijom limfnog čvora. Ovo je postupak tijekom kojeg se odstranjuje komad biomaterijala radi daljnjih istraživanja.

U ljudskom tijelu limfni čvorovi igraju ulogu svojevrsnih filterskih stanica koje privlače i neutraliziraju patogene. Kada patogeni uđu u čvor, povećava se, što je također karakteristično za upalne reakcije ili maligne procese. Da biste razumjeli kakva se patologija javlja u limfnoj vezi, i obavite postupak kao što je biopsija. [1]

Koja je razlika između punkcije i biopsije limfnih čvorova?

Histološka analiza propisana je za dijagnozu mnogih patologija, budući da uspješno pomaže u određivanju vrste procesa bolesti, identificiranju njegove faze, razlikovanju tumora itd. Često upravo ova studija omogućuje precizno postavljanje dijagnoze i propisati ispravan tretman.

Limfni čvorovi su glavne karike imunološkog sustava tijela. To su "skladišta" specifičnog tkiva koje osigurava sazrijevanje T i B-limfocita, formira plazma stanice koje proizvode antitijela, a također čisti limfu. Bakterije i strane čestice se filtriraju kroz limfni tok u limfnim čvorovima. Njihovim viškom aktivira se obrambeni mehanizam organizma, stvaraju se imunoglobulini i stvara stanična memorija. Sve ove reakcije sastavni su dio imuniteta, eliminacije zaraznih i malignih uzročnika.

Takva zaštita inače uvijek funkcionira, a sama osoba možda nije svjesna da se takve reakcije događaju u njenom tijelu. Samo s masivnim napadom ili s padom imuniteta, čvorovi se mogu povećati, može se pojaviti bol. Međutim, kod većine pacijenata sve se vraća u normalu nakon nekoliko dana.

Ako se odjednom poveća nekoliko skupina limfnih čvorova, zdravstveno stanje pacijenta naglo pogoršava, temperatura raste, pojavljuju se drugi bolni znakovi, tada je u takvoj situaciji potrebna dijagnoza, uključujući biopsiju ili punkciju limfnog čvora. Često se ovi pojmovi uzimaju kao sinonimi, ali to nije sasvim točno.

Ako govore o punkcijskoj punkciji, koja podrazumijeva skupljanje tekuće tajne sa stanicama za daljnje citološko ispitivanje, tada se obično koristi izraz "punkcija". Biopsija se spominje ako uključuje uklanjanje velikog dijela biomaterijala s naknadnom histološkom analizom.

Punkcija je minimalno invazivan zahvat tankom iglom koji je gotovo bezbolan. Biopsija limfnog čvora zahtijeva traumatičniju intervenciju, često skalpelom. Međutim, postoji i koncept "punkcijske biopsije", u kojoj se čvor probija debljim igličastim uređajem, što omogućuje odabir potrebne količine tkiva.

Indikacije za postupak

Prilikom dijagnosticiranja limfoproliferativnih i malignih patologija važno je ne samo morfološki potvrditi dijagnozu, već je i citološki i histološki detaljizirati. Slične informacije mogu se dobiti uz pomoć punkcije i biopsije limfnog čvora.

Punkcija se koristi kao približna dijagnostička manipulacija. Punkcija nije prikladna za utvrđivanje limfoproliferativne patologije: potrebna je biopsija (bilo ekscizija ili punkcija), uz daljnji citološki i histološki pregled biopsije.

Indikacije za punkciju mogu biti:

 • povećan pojedinačni limfni čvor, bez formiranih konglomerata i bez znakova limfoproliferativne patologije;
 • Ultrazvučni znakovi stvaranja tekućine;
 • potreba za uklanjanjem biomaterijala za pomoćni pregled nakon izvršene biopsije.

Biopsija limfnih čvorova je kirurški zahvat koji se izvodi u lokalnoj ili općoj anesteziji. Kao rezultat zahvata dobiva se čestica limfne veze, odnosno cijeli čvor za daljnja istraživanja. Mikroskopska analiza ključ je točne i točne dijagnoze.

Glavne indikacije za biopsiju su:

 • visoki rizici od razvoja tumorskog procesa prema kliničkim podacima;
 • limfadenopatija nepoznatog podrijetla (sve uključene dijagnostičke metode nisu pomogle u postavljanju dijagnoze);
 • nedostatak učinkovitosti terapije.

Nemoguće je točno reći pri kojoj veličini limfnog čvora je obvezna biopsija. Međutim, većina stručnjaka vjeruje da limfni čvor veći od 30 mm, a to nije povezano s infektivnim procesom, zahtijeva biopsiju.

Ponekad jedna studija biopsije nije dovoljna: pacijentu se propisuju ponovljeni postupci. To je moguće ako su tijekom prethodne biopsije pronađene više histoloških promjena:

 • nekroza limfnog čvora;
 • sinusna histiocitoza;
 • skleroza;
 • parakortikalni odgovor uz prisutnost velikog broja makrofaga i plazma stanica.

Priprema

Pripremna faza prije biopsije limfnog čvora može uključivati konzultacije s liječnikom opće prakse, kirurgom, endokrinologom, anesteziologom, onkologom i hematologom. Obavezno je napraviti opći i biokemijski test krvi, studiju sustava zgrušavanja krvi.

Ultrazvučni pregled propisan je kako bi se razjasnilo mjesto patološkog fokusa.

Liječnik unaprijed vodi razgovor s pacijentom:

 • pojašnjava alergijski status;
 • prima informacije o uzimanim lijekovima;
 • kod žena pojašnjava fazu menstrualnog ciklusa i isključuje mogućnost trudnoće.

Ako pacijent uzima lijekove koji razrjeđuju krv, oni se otkazuju 7-10 dana prije biopsije.

Ako se postupak izvodi u općoj anesteziji, priprema se provodi pažljivije:

 • na dan intervencije zabranjeno je jesti i piti;
 • večera uoči trebala bi biti što lakša, uz korištenje uglavnom biljne lako probavljive hrane;
 • 2-3 dana prije intervencije ne smijete uzimati alkohol, nepoželjno je pušiti;
 • sljedećeg jutra, prije odlaska na biopsiju, pacijent se treba istuširati bez korištenja losiona i krema za tijelo.

Tehnika biopsija limfnih čvorova

Biopsija plitkih limfnih čvorova obično je kratkotrajna – za mnoge pacijente postupak se završi za oko 20 minuta. Obično se koristi lokalna anestezija, iako se punkcija općenito smatra bezbolnom. Ako se koristi ultrazvučna kontrola, tada liječnik pomoću ultrazvučnog senzora određuje mjesto bolne strukture, stavlja posebnu oznaku koja se odražava na monitoru. Koža u zoni uboda tretira se antiseptikom, a zatim anestetikom ili se ubrizgava anestetik. Bolesnik leži na kauču vodoravno, ili je u sjedećem položaju. Ako se biopsija radi u vratu, tada se ona fiksira na poseban način, a pacijentu se objašnjava potreba da privremeno ne izvodi pokrete gutanja. Pacijent mora ostati potpuno miran tijekom biopsije.

Nakon uzimanja potrebne količine biološkog materijala, zona uboda se tretira antiseptikom. Može se preporučiti stavljanje hladnog suhog obloga pola sata.

Nema potrebe za dugim boravkom u klinici, niti smještajem u bolnicu: može sam otići kući ako nema drugih razloga za zadržavanje. Prvi put nakon zahvata važno je izbjegavati tjelesnu aktivnost.

Ako je potrebna duboka biopsija mjesta, može biti potrebna opća anestezija. U takvoj situaciji, pacijent se nakon dijagnoze ne šalje kući, već ostaje u klinici - od nekoliko sati do 1-2 dana.

Otvorena biopsija zahtijeva poseban set alata: osim skalpela, to su stezaljke, aparat za koagulaciju i materijali za šivanje. Ova intervencija traje do 60 minuta. Liječnik odabire limfni čvor potreban za biopsiju, fiksira ga prstima, zatim vrši rez na koži od 4-6 cm, secira potkožni masni sloj, gura mišićna vlakna, mrežu živaca i krvnih žila. Ako je potrebno ukloniti jedan ili više čvorova tijekom biopsije, kirurg prethodno previja žile kako bi spriječio krvarenje, curenje limfe i širenje tumorskih stanica (ako je riječ o malignom procesu). Nakon uklanjanja limfnih čvorova, liječnik ih šalje na pregled, još jednom provodi reviziju rane i šije rezove. U nekim slučajevima ostavlja se drenažni uređaj koji se uklanja nakon 24-48 sati. Uklanjanje šavova provodi se u roku od tjedan dana. [2]

Kako se radi biopsija limfnih čvorova?

Uzimanje biopsije u određenom limfnom čvoru može imati svoje karakteristike, što ovisi o mjestu, dubini strukture, kao io prisutnosti vitalnih organa i velikih žila u blizini oštećene veze.

 • Biopsija limfnog čvora na vratu može se propisati kod otorinolaringoloških, stomatoloških problema – najčešćih uzroka limfadenopatije. Ako limfadenopatija ima nejasno podrijetlo, tada se prvo propisuje ultrazvuk, a tek nakon toga, ako je potrebno, biopsija. Limfni čvorovi se povećavaju u malignim tumorima, jer stanice raka prodiru u limfne žile koje dreniraju zasebno područje. U budućnosti se te stanice naseljavaju u filtarskim čvorovima, poput metastaza, i počinju se razvijati. Često u onkologiji, poraz limfnih čvorova javlja se "duž lanca", što se savršeno utvrđuje sondiranjem. Biopsija na vratu može se izvesti ili ubodom igle s odstranjivanjem materijala, ili operativnim pristupom s potpunim uklanjanjem poveznice za histološku analizu.
 • Biopsija nadzornog limfnog čvora za melanom izvodi se slično kao i biopsija za rak dojke. Ako postoje informacije o metastazama u udaljene organe i limfne čvorove, tada se izvođenje biopsije smatra beskorisnim. U nedostatku metastaza, opravdana je biopsija sentinel čvora. Obično se izvodi nakon uklanjanja samog melanoma. Različitim radiološkim metodama moguće je vizualizirati limfni čvor.
 • Biopsija aksilarnog limfnog čvora se radi s pacijentom u sjedećem položaju, koji podiže ruku prema gore i malo je vraća unatrag. Najčešće se ovaj postupak provodi s lezijom mliječne žlijezde: limfa teče kroz žile do čvorova koji se nalaze u pazuhu na istoj strani. Takvi limfni čvorovi tvore svojevrsni aksilarno-čvorni lanac. Njegov poraz igra važnu ulogu u planiranju režima liječenja patologije dojke. Studija je također prikladna za melanom ili karcinom skvamoznih stanica gornjeg ekstremiteta, s Hodgkinovom bolešću. [3]
 • Biopsija ingvinalnih limfnih čvorova radi se iz položaja pacijenta koji leži na kauču, noga (desna ili lijeva, ovisno o strani lezije) je uvučena u stranu. Takva se studija najčešće propisuje kod sumnje na tumorske procese (karcinom testisa, vulve, cerviksa, prostate, mokraćnog mjehura, rektuma) ili ako nije moguće saznati uzrok limfadenopatije na druge načine (npr. Kod limfogranulomatoze). Ili HIV infekcije).
 • Biopsija supraklavikularnog limfnog čvora uvijek je uzrokovana sumnjom na prilično ozbiljne patologije: u mnogim slučajevima to su tumori - metastaze raka ili limfoma koji se nalaze u prsnom košu ili trbušnoj šupljini. Supraclavikularni limfni čvor na desnoj strani može se osjetiti u tumorskim procesima medijastinuma, jednjaka, pluća. Limfa iz intratorakalnih organa i trbušne šupljine približava se limfnom čvoru s lijeve strane. Upalne bolesti također mogu uzrokovati supraklavikularnu limfadenopatiju, ali to se događa mnogo rjeđe.
 • Biopsija medijastinalnog limfnog čvora izvodi se u području projekcije gornje trećine intratorakalne trahealne regije, od gornjeg ruba subklavijske arterije ili plućnog vrha do točke presjeka gornje granice lijeve brahiocefalne vene i srednja trahealna linija. Najčešće indikacije za biopsiju medijastinalnih limfnih čvorova su limfoproliferativne neoplazme, tuberkuloza i sarkoidoza.
 • Biopsija limfnog čvora u plućima uobičajena je procedura za rak, tuberkulozu i sarkoidozu. Često limfadenopatija postaje jedini znak patologije, jer su mnoge plućne bolesti asimptomatske. U svakom slučaju, prije postavljanja konačne dijagnoze, liječnik mora napraviti biopsiju i dobiti histološke podatke.
 • Biopsija trbušnih limfnih čvorova propisana je za sumnju na tumorske procese u gastrointestinalnom traktu, organima ženskih i muških reproduktivnih organa te mokraćnom sustavu. Često se uz hepatosplenomegaliju bilježe povećani trbušni limfni čvorovi. Biopsija se radi i za primarnu i za diferencijalnu dijagnozu. Veliki broj limfnih čvorova u trbušnoj šupljini nalazi se parijetalno uz peritoneum, duž žila, u mezenteriju i duž crijeva, u blizini omentuma. Njihovo povećanje moguće je s oštećenjem želuca, jetre, crijeva, gušterače, maternice, dodataka, prostate, mokraćnog mjehura.
 • Biopsija submandibularnog limfnog čvora može se propisati za patologije zuba, desni, obraza, laringealne regije i ždrijela, ako se ne može pronaći uzrok limfadenopatije, kao i ako se sumnja na metastaze kancerogenog procesa ili limfoma.
 • Biopsija za karcinom limfnih čvorova radi se u nedostatku metastaza u udaljenim organima i limfnim čvorovima. Inače se postupak smatra besmislenim za pacijenta. Ako nema udaljenih metastaza, onda prije svega prelaze na proučavanje prvog u lancu, "stražarskog" limfnog čvora.
 • Biopsija retroperitonealnog limfnog čvora prikladna je za maligne procese u muškom i ženskom genitalnom području. Otprilike 30% bolesnika već u prvom stadiju raka ima mikroskopske metastaze u limfnim čvorovima, koje se ne mogu odrediti kompjutorskom tomografijom ili markerima. Biopsija se u pravilu radi sa strane gdje se nalazio primarni tumorski fokus. Postupak se obično izvodi kao dio retroperitonealne limfadenektomije.
 • Biopsija intratorakalnih limfnih čvorova obvezna je studija kod sumnje na rak pluća, jednjaka, timusa, dojke, limfoma i limfogranulomatoze. U čvorovima medijastinuma mogu se širiti i metastaze iz trbušne šupljine, zdjelice, retroperitonealnog prostora (bubrezi, nadbubrežne žlijezde) u uznapredovalim stadijima.
 • Biopsija paratrahealnih limfnih čvorova često se radi u bolesnika s karcinomom pluća. Paratrahealni limfni čvorovi nalaze se između gornjih medijastinalnih i traheobronhalnih čvorova. U primarnom tumorskom procesu na istoj strani dijele se na ipsilateralne, a u nedostatku primarnog tumora na kontralateralne.

Limfna tekućina teče kroz odgovarajuće žile. Ako stanice raka uđu u njega, tada su, prije svega, u prvom limfnom čvoru lanca. Ovaj prvi čvor naziva se sentinel ili signalni čvor. Ako se stanice raka ne nađu u sentinel limfnom čvoru, tada bi sljedeći čvorovi u teoriji trebali biti zdravi.

Vrste biopsija

Postoji nekoliko vrsta biopsije limfnih čvorova, što ovisi o tehnici vađenja biomaterijala. Neke vrste zahvata izvode se u fazama: prvo se radi ubod iglom, a zatim otvorena intervencija, ako ubod nije bio dovoljan za dijagnozu. Otvorena metoda biopsije potrebna je ako se rezultat citologije pokazao nesigurnim, sumnjivim, približnim.

 • Otvorena biopsija limfnog čvora najsloženija je i najinvazivnija opcija za takvu dijagnozu. Tijekom zahvata koristi se skalpel, a za istraživanje se odabire cijeli čvor, a ne samo dio. Takva intervencija često je jedina ispravna ako se sumnja na maligne procese.
 • Punkcijska biopsija limfnog čvora relativno je nježan i bezbolan zahvat koji pacijentima ne uzrokuje veliku nelagodu. Tijekom dijagnoze koristi se mandrin, koji igra ulogu stileta. Uz pomoć mandrina, potrebna količina biomaterijala se odsiječe i hvata. Biopsija iglom uključuje korištenje lokalne anestezije, ne zahtijeva smještaj pacijenta u bolnicu.
 • Ekscizijska biopsija limfnih čvorova je izraz koji se često primjenjuje na otvorenu biopsiju koja se izvodi u općoj anesteziji. Zahvaćeni čvor se uklanja kroz rez.
 • Trepan biopsija limfnog čvora uključuje korištenje posebne velike igle s urezima koji vam omogućuju uklanjanje čestice tkiva potrebne veličine.
 • Biopsija limfnog čvora s tankom iglom naziva se aspiracijskom biopsijom: uključuje upotrebu uređaja s tankom šupljom iglom. Obično se čvor sondira i probija: ako to nije moguće, tada se koristi ultrazvučna kontrola. U pravilu se propisuje biopsija tankom iglom ako je potrebno proučiti submandibularne ili supraklavikularne limfne čvorove, ako se otkriju metastaze limfoidnih struktura.

Biopsija limfnih čvorova pod kontrolom ultrazvuka

Trenutačno stručnjaci smatraju da je metoda ciljane punkcije, odnosno tzv. Ultrazvučno vođena biopsija, najprihvatljivija tehnika za biopsiju limfnih čvorova.

Riječ je o postupku vađenja uzorka biomaterijala, koji se izvodi pod nadzorom ultrazvuka: kao rezultat toga, mjesto i umetanje punkcijske igle provodi se točnije i sigurnije. To je iznimno važno za liječnika, jer se često sumnjivi limfni čvor nalazi u dubokim tkivima u blizini vitalnih organa, ili je mali, što uvelike otežava postupak.

Ultrazvučno promatranje pomaže precizno umetnuti instrument na potrebno mjesto, bez opasnosti od oštećenja susjednih tkiva i organa. Kao rezultat toga, rizik od komplikacija je minimiziran.

Na koji način se vizualizira potrebna zona, određuje liječnik. Dodatna prednost tehnike nije samo sigurnost, već i njezina jeftinost: nije potrebna ultramoderna i skupa oprema.

Biopsija s ultrazvukom posebno se preporučuje ako je potrebno ispitati ne samo zahvaćenu strukturu, već i saznati osobitosti cirkulacije krvi u njenoj blizini. Ovaj pristup će izbjeći ozljede krvnih žila, isključiti oslobađanje krvi u tkivo.

Za postupak se koriste posebne igle s krajnjim senzorima. Ovaj jednostavan uređaj pomaže jasno pratiti položaj igle i njezin napredak.

Razdoblje oporavka nakon takve intervencije je brže i ugodnije za pacijenta. [4]

Kontraindikacije u postupku

Prije upućivanja pacijenta na biopsiju limfnog čvora, liječnik će propisati niz studija i testova koji su potrebni kako bi se isključile kontraindikacije za ovaj postupak. Osnovna preliminarna dijagnoza je opći test krvi i procjena kvalitete zgrušavanja. Biopsija se ne radi kod sklonosti krvarenju - na primjer, kod pacijenata koji boluju od hemofilije, jer tijekom intervencije mogu biti ozlijeđene žile.

Biopsija limfnog čvora je kontraindicirana u slučaju gnojnih procesa u području punkcije. Nepoželjno je raditi postupak za trudnice ili dojilje, kao i tijekom menstrualnog krvarenja.

Općenito, stručnjaci razlikuju sljedeći popis kontraindikacija:

 • kršenja sustava zgrušavanja krvi (kongenitalni poremećaji, stečeni ili privremeni - to jest, povezani s unosom odgovarajućih lijekova koji razrjeđuju krv);
 • broj trombocita ispod 60 tisuća po µl;
 • razina hemoglobina je manja od 90 g/l;
 • INR veći od 1,5;
 • protrombinsko vrijeme prelazi normu za 5 sekundi;
 • infektivni i upalni procesi u području biopsije;
 • mjesečno krvarenje u žena na dan zahvata;
 • dekompenzirane kronične patologije;
 • liječenje nesteroidnim protuupalnim lijekovima tijekom posljednjeg tjedna.

Uobičajena izvedba

Mikroskopski pregled biopsije limfnog čvora pacijenta smatra se najvažnijim u dijagnostičkom aspektu onkoloških patologija, pomaže u procjeni kvalitete terapije lijekovima.

Histologija limfnih čvorova je manja kirurška intervencija, tijekom koje se oduzima mali komad tkiva radi daljnjih istraživanja. Uz pomoć biopsije limfnog čvora, stručnjaci mogu proučavati značajke njegove strukture, otkriti bolne abnormalnosti i primijetiti znakove upalne reakcije.

Limfni čvor je osnovna karika obrambenog sustava u tijelu, koji je spojni element između limfnih žila. Limfni čvorovi omogućuju vam da prevladate zaraznu invaziju proizvodnjom leukocita - specifičnih krvnih stanica. U čvoru, mikrobnoj i virusnoj infekciji, zarobljene su maligne stanice.

Biopsija limfnog čvora pomaže identificirati prisutnost atipičnih stanica, odrediti specifičnosti infektivnog upalnog procesa, benignih tumora i gnojnih patologija. Biopsija se najčešće radi u ingvinalnoj, aksilarnoj, mandibularnoj i iza uha.

Biopsija je propisana za pacijente koji trebaju saznati vrstu tumorskog procesa - osobito ako se sumnja na malignu patologiju. Često se propisuje dijagnostika za određivanje zaraznih bolesti.

Rezultati biopsije limfnog čvora

Nakon pregleda biopsije (materijala dobivenog biopsijom limfnog čvora) i otkrivanja čestica patologije, stručnjaci počinju brojati stanične strukture i prikazati limfadenogram. U tu svrhu koristi se imerzijska metoda mikroskopskog promatranja, koja omogućuje razlikovanje najmanje pola tisuće stanica i izračunavanje njihove postotne prisutnosti.

Ovi limfadenogrami su iznimno potrebni i dragocjeni za dijagnozu nespecifičnog oblika limfadenitisa.

Norma rezultata limfadenograma:

Sadržaj relevantnih tipova ćelija

Postotak

Limfoblasti

0,1 do 0,9

Prolimfociti

5.3 do 16.4

Limfociti

67,8 do 90

Retikularne stanice

0 do 2.6

Plazma stanice

0 do 5.3

Monociti

0,2 do 5,8

Mastocita

0 do 0,5

Neutrofilni granulociti

0 do 0,5

Eozinofilni granulociti

0 do 0,3

Bazofilni granulociti

0 do 0,2

U biološkom materijalu koji je uklonjen tijekom biopsije limfnog čvora nalaze se pretežno zreli limfociti s prolimfocitima. Njihov ukupan broj može biti od 95 do 98% svih staničnih struktura.

Reaktivni limfadenitis se očituje povećanjem broja retikularnih stanica, otkrivanjem makrofaga i imunoblasta.

Kod akutnog limfadenitisa opaža se povećanje broja makrofaga i neutrofila.

Komplikacije nakon postupka

Obično dijagnostička biopsija limfnih čvorova prolazi bez ikakvih poteškoća. Samo u nekim slučajevima se razvijaju komplikacije:

 • krvarenje zbog slučajne vaskularne ozljede tijekom biopsije;
 • izlučivanje limfe iz rane;
 • parestezija, kršenje osjetljivosti područja intervencije;
 • infekcija povezana s ulaskom infektivnog agensa - osobito tijekom postupka;
 • trofički poremećaji povezani s mehaničkim ozljedama živčanih struktura.

Neki bolesnici mogu imati poremećenu svijest, vrtoglavicu, slabost. Stanje bi se trebalo vratiti u normalu u roku od 1-2 dana.

Opasni simptomi koji zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć:

 • groznica, groznica;
 • pojava jake, pulsirajuće, rastuće boli u području biopsije limfnog čvora;
 • iscjedak krvi ili gnoja iz rane;
 • crvenilo, oticanje mjesta biopsije.

Posljedice nakon zahvata

Biopsija limfnih čvorova se ne radi ako pacijent ima bilo kakve kontraindikacije. Inače se mogu razviti štetni učinci. Na primjer, ako osoba pati od poremećaja sustava zgrušavanja krvi, čak i jednostavna biopsija iglom može rezultirati krvarenjem.

Kako bi se spriječio nastanak postproceduralnih problema, biopsiju limfnih čvorova treba obaviti specijalist, uz poštivanje svih potrebnih uvjeta, aseptičkih i antiseptičkih pravila.

U nekim slučajevima mogu se pojaviti sljedeći problemi:

 • pridruživanje infekciji;
 • krvarenje iz rane;
 • oštećenje živca.

Međutim, postotak razvoja negativnih posljedica je relativno mali. Ali podaci dobiveni tijekom biopsije od velike su vrijednosti za liječnika, omogućujući vam da postavite ispravnu dijagnozu i propisujete odgovarajući učinkovit tretman.

Njega nakon postupka

Obično postupak biopsije limfnih čvorova nije težak i pacijenti ga dobro podnose. Nakon uklanjanja biomaterijala aspiracijom ili punkcijom, na koži ostaje samo mjesto uboda koje se tretira antiseptičkom otopinom i zapečati flasterom. Ako je napravljena otvorena biopsija, tada se rana zašije i zavije. Uklanjanje šavova provodi se tijekom cijelog tjedna.

Ranu nakon biopsije limfnog čvora ne treba vlažiti. Potrebno je liječiti antiseptičkim otopinama kako bi se spriječila infekcija. Ako tjelesna temperatura naglo poraste, mjesto intervencije nabubri, krvari ili na bilo koji drugi način smeta, onda morate hitno posjetiti liječnika.

Dopuštena je pojava kratke, blage boli nakon zahvata.

Što ne učiniti nakon biopsije limfnih čvorova:

 • okupati se;
 • plivati u bazenima, otvorenim vodama;
 • posjetite kupku ili saunu;
 • vježbajte energične vježbe.

Ova ograničenja vrijede otprilike 2 tjedna nakon zahvata, ovisno o vrsti i opsegu intervencije, kao što je biopsija limfnih čvorova.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.